fbpx

Broom Stick Twist

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Buik

De Broom Stick Twist richt zich vooral op de obliquus (binnenste en buitenste). Deze spieren aan de zijkant van de buik zorgen voor rotaties van de romp en het rechttrekken van de romp vanuit zijwaarts gekantelde positie (lateroflexie van de wervelkolom). In deze oefening train je deze dus door de functie van rotatie uit te oefenen.

De rechte buikspier, de dwarse buikspier en de erector spinae hebben in deze oefening vooral een stabiliserende functie.

Broom Stick Twist

Actieve spieren:

  • Obliquus externus abdominis (buitenste schuine buikspier)
  • Obliquus internus abdominis (binnenste schuine buikspier)

Stabiliserend:

  • Musculus transversus abdominis (dwarse buikspier, of ‘korset spier’)
  • Rectus abdominus (rechte buikspier)
  • Erector spinae

 

Broom Stick Twist uitvoering

  1. Ga staan met de voeten op heup- of schouderbreedte.
  2. Plaats een halter achter in de nek op een punt waar deze op de schouderbladen rust.
  3. Draai de romp vanuit de heupen afwisselend naar links en rechts.

Broom Stick Twist techniek

De Broom Stick Twist is net als de Side Bend een oefening die vaak om de verkeerde reden wordt uitgevoerd. Vaak wordt gedacht dat je hiermee werkt aan een slankere taille. Dit is niet het geval. Sterkere en dikkere spieren in de zij zorgen niet voor een slankere taille, maar kunnen juist de omtrek van de middel vergroten. Voor sterkere spieren is ook een bepaalde weerstand nodig. Deze weerstand krijg je niet met de zijwaartse rotaties in deze oefening.

Het gebrek aan weerstand zorgt ervoor dat deze oefening vaak snel en met zeer veel herhalingen wordt uitgevoerd. Daarmee lijkt het meer op een cardio oefening dan een kracht-oefening. Plaatselijke vetverbranding is echter niet mogelijk dus gericht vet verbranden in de zijkant van de buik zal ook niet gebeuren door deze oefening.

Alternatieven die werken met meer weerstand kunnen dan ook de voorkeur genieten (zoals de cable woodchopper) als het gaat om ontwikkeling van kracht.

De Broom Stick Twist kan daarom beter worden ingezet als oefening om de mobiliteit te verhogen.

Alternatieven

  • Cable woodchopper