fbpx

Cable leg extension

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Quadriceps

De leg extension is de enige oefening waarbij de spieren van de quadriceps geïsoleerd getraind kunnen worden van spieren zoals de hamstrings, bilspieren, buikspieren en onderrug.

In deze variant wordt gebruik gemaakt van een kabel in plaats van een speciaal toestel om de gewenste weerstand te leveren.

Cable Leg Extension

Betrokken spieren:

Benen:

  • Quadriceps (vastus lateralis, vastus medialis, vastus intermedius en rectus femoris)

Uitvoering cable Leg Extension

  1. Plaats de trolley van het kabelrek in de laagste positie. Bevestig een band die aan de voet vastgemaakt kan worden.
  2. Ga met de rug naar het rek gekeerd staan en hou je achter de rug met een hand vast aan het rek.
  3. Til je knie op tot deze recht naar voren wijst. Dit is je beginpositie.
  4. Strek je been uit.
  5. Buig je been weer vanuit de knie. Probeer de knie tijdens de hele beweging op dezelfde plek te houden.

Cable Leg Extension techniek

Afhankelijk van je perspectief kunnen leg extensions een probleem bieden dat verergert wordt tijdens de staande uitvoering. De rectus femoris is de enige spier van de quadriceps die over twee gewrichten loopt. Behalve het strekken van de knie heeft deze ook als functie het been voorwaarts en omhoog te brengen. In zittende positie zoals tijdens de zittende leg extensions is deze dus als enige al verkort doordat het been al voorwaarts geheven is. In deze toestand van zogenaamde ‘active insufficiency’ kan de reeds verkorte spier geen maximale kracht leveren. Dit betekent dat de andere spieren van de quadriceps een deel van deze belasting moeten overnemen.

In deze staande variant moet rectus femoris bovendien tijdens de hele beweging spanning behouden om de knie naar voren geheven te houden. Als alternatief kan de kabel dan ook juist hoog geplaatst worden. De knie blijft dan naar beneden gericht terwijl de voet naar achteren wordt gebracht om vervolgens de kabel naar beneden te trekken.

Alternatieven

  • Leg extension