fbpx
Sneller herstellen na krachttraining: let hier op

Sneller herstellen na krachttraining: let hier op

Geschreven door Redactie FITsociety

Geschatte leestijd: 2 minutenSpierpijn, je hebt er als sporter waarschijnlijk een haat/liefdeverhouding mee. Hoewel het een signaal is dat je niet voor niks naar de sportschool bent geweest, is dat kreupel lopen ook niet ideaal. Hoe zorg je er nu voor dat je zo snel mogelijk van deze spierpijn afkomt? In dit artikel geven wij enkele tips om rekening mee te houden.

Het belang van goede voeding

Die vervelende spierpijn komt doordat je tijdens het sporten kleine scheurtjes maakt in je spieren. Uiteindelijk worden ze hier sterker van, maar eerst doet dit even pijn. Je lichaam heeft voldoende eiwitten nodig om deze te laten herstellen. Gelukkig vind je dit in veel eten zoals vlees, kwark, eieren en noten. Zorg er dus voor dat je hier aan denkt bij het boodschappen doen.

Ook creatine kan bijdragen aan een sneller herstel, vooral na intensieve inspanning. De eerste seconden van een zware krachtinspanning verbruikt je lichaam deze stof, die van nature in je lichaam voorkomt en ook in vlees en vis zit. Met een gezond en gevarieerd dieet zul je waarschijnlijk voldoende hiervan binnenkrijgen. Je kunt er ook voor kiezen om als aanvulling een supplement te nemen. Creatine bevordert niet alleen het herstel van je spieren, maar kan ook spiergroei stimuleren. Het komt vooral van pas bij explosieve krachtinspanningen, zoals gewichtheffen.

Vergeet niet te drinken

Voor een goed herstel is het belangrijk om na het trainen genoeg te drinken. Je lichaam heeft namelijk water nodig om afvalstoffen af te kunnen voeren. Op een normale dag geldt dat je minstens 2 liter water per dag moet drinken. Met sporten verlies je vocht door te zweten, dus ligt het wat hoger. Alcohol kun je beter vermijden: dat heeft namelijk een uitdrogend effect op je lichaam, dus verslechtert het je spierherstel.

Denk aan je rust

Niet alleen goed eten en drinken zorgt ervoor dat je spieren kunnen herstellen, het is ook van belang dat je spieren voldoende rust gunt. Over het algemeen geldt dat je dezelfde spiergroep niet opnieuw kan trainen binnen 48 uur. Doe je dit wel, dan beschadig je je spieren alleen maar verder en vergroot je de kans op blessures. Houd dit dus goed in gedachten bij de opbouw van je trainingsweek.

Het is ook weer niet zo dat je helemaal niks moet gaan doen. Voor een snellere afvoer van de afvalstoffen in je lichaam is het namelijk goed om je bloedsomloop te stimuleren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een cardio training in te plannen of een rustige wandeling te maken.

Doe een cooling-down

Net zoals je niet van 0 naar 100 moet gaan met sporten en je dus altijd een warming-up moet doen, is het ook van belang dat je je lichaam de kans geeft om weer geleidelijk over te gaan naar een staat van rust.

Ken je dat licht duizelige gevoel na het sporten? Dat komt doordat bloed tijdens de inspanning vooral naar je spieren stroomt, waardoor andere delen van je lichaam mogelijk bloed tekortkomen. Met een cooling-down laat je hartslag rustig zakken en verspreid je het bloed weer gelijkmatig door je lichaam. Lichte cardio en rek- en strekoefeningen helpen hierbij en dragen daarnaast bij aan de lenigheid van je spieren.

Behoeftes kunnen verschillen

Bovenstaande tips geven handvatten waar je je aan kan houden. Onthoud wel goed dat iedereens lichaam net wat andere behoeftes kan hebben, luister dus vooral goed naar je eigen lichaam. Het zou natuurlijk zonde zijn om al dat harde werk in de sportschool voor niks te doen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen