fbpx
10 fitness motivatie tips

10 fitness motivatie tips

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Zweten op een loopband of trainen met gewichten in een fitnesscentrum is leuk voor de eerste paar dagen, maar wie kan er daarna gemotiveerd blijven met dezelfde oude vervelende routine? En dan praat ik nog niet eens over die dagen waarop het regent en het grijs is buiten, of als je gewoon moe bent, dan is je fitnesstraining het eerste dat van je ’to do’, lijstje af gaat.

Wat is nu dè manier om gretig te blijven naar het sporten? Volg deze eenvoudige stappen om je aan je programma te houden.

Begin veilig

Zorg er ook voor dat je goede uitleg krijgt over de diverse soorten sporten en technieken. Maak een afspraak met een personal trainer bij de sportschool in de buurt, of ga eens trainen met een ervaren trainingspartner, zodat je de kans op blessures zo klein mogelijk maakt.

Kies een sport of trainingsmethode die je leuk vindt

Dertig minuten op een loopband is pure marteling als je eigenlijk liever buiten wilt wandelen of een spinning les wilt volgen. Het is essentieel dat je het sporten tot iets maakt dat je leuk vindt, want anders zal je het vreselijk vinden om er een deel van je leven van te maken. Als je van individuele sporten houdt, zoals skiën of hardlopen, dan moet je dat doen in plaats van klassikale trainingen.

Zet realistische doelen

Als je niet zeker bent of je wel fit wilt worden, dan zal je je ook nooit aan een trainingsroutine kunnen houden. Het hebben van duidelijke en haalbare doelen, zoals bijvoorbeeld het verliezen van een kilo of tien voor de vakantie, zal je motiveren om naar de sportschool te gaan of om die middagwandeling toch te maken op dagen dat je eigenlijk je sportschoenen zou willen weggooien.

Een manier om je te motiveren om je te weiden aan het sporten is het tekenen van een contract met jezelf, waarin je je doelen beschrijft.

Beloon jezelf

Er is geen betere manier om gemotiveerd te blijven om fit te worden dan onmiddellijke beloning. Als je dus op de helft van je doel aankomt, beloon jezelf dan eens met een leuk etentje of die nieuwe tas die je zo graag wilde hebben. Deel het bereiken van je doel met familie en vrienden, want als anderen je vooruitgang zien zal dat je motiveren om verder te gaan op weg naar je uiteindelijke doel.

Een manier om jezelf en je spieren te belonen na je training is door middel van een proteine shake.

Wees consequent met de tijden waarop je traint

Kies ervoor om te trainen op het moment van de dag dat je jezelf het meest energiek voelt. Als je een ochtendmens bent, train dan als je wakker wordt. Als je je houdt aan een consequent trainingsschema zal je lichaam zich aanpassen, zodat je het meest efficiënt – en met de minste uitputting – op dat moment van de dag. Er zijn onderzoeken verricht naar de effectiviteit van in de ochtend of avond trainen en daaruit blijkt dat dit erg individueel is.

Sport wanneer mogelijk

Wist je dat zes trainingsperiodes van vijf minuten net zoveel goed kunnen doen als één training van dertig minuten? Dat betekent dat het niet erg is als je je training niet in één keer kunt doen; verdeel je training gewoon over de dag. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus, loop naar je werk of naar de supermarkt, neem de trap in plaats van de lift of loop door het park tijdens je lunchpauze.

Ga van dag tot dag

Hoe geleidelijker je begint met een trainingsplan, hoe waarschijnlijker het is dat je je doelen bereikt. Je lichaam zal zich beter aanpassen als je rustig begint, en je wordt sterker zonder jezelf te bezeren. Vermijd om te veel veranderingen tegelijk in je manier van leven te introduceren. Als je bijvoorbeeld je eetpatroon aanpast, stopt met roken en ook nog begint met een volledig trainingsplan, dan is dat te veel in één keer.

Zoek een trainingspartner of een trainingsgroep

Maak twee afspraken per week hebt om met iemand te gaan sporten. Als je een vriend hebt die op je wacht om naar de sportschool te gaan of te gaan wandelen, dan zal je niet zo snel afzeggen. Schrijf je trainingsafspraken op, en kom ze na alsof het werkafspraken zijn.

Varieer je trainingen

Het is goed voor je om verschillende elementen in je training op te nemen. Als je je trainingen niet regelmatig aanpast, dan traint je lichaam alleen maar bepaalde spieren en zie je geen resultaat meer. Dit kan je vermijden door een variëteit aan krachtraining, flexibiliteittraining en cardiotraining in je trainingen op te nemen. Een wekelijks trainingsplan kan bijvoorbeeld bestaan uit zwemmen, joggen of wandelen op de ene dag, gewichtstraining de volgende dag, yoga, fietsen, aerobics, etcetera.

Sla een dag over!

Een sportobsessie is net zo slecht als helemaal niet sporten, omdat het lichamelijk en geestelijk tegenwerkt. Een belangrijk onderdeel van het sporten is het laten rusten en herstellen van je spieren, zodat je de beste resultaten behaalt. Teveel sporten kan leiden tot overtraining en spierafbraak. Als je jezelf ook mentale rust gunt, dan zal je niet snel opbranden, en zal je je veel waarschijnlijker aan een lange-termijn sportplan houden. Luister naar je lichaam, en als je een niet zo beste dag hebt, doe dan rustig aan en laat je lichaam rusten.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen