fbpx
Les Mills Body Balance: calorieen, balans en spierkracht

Les Mills Body Balance: calorieen, balans en spierkracht

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Een van de meest rustgevende Les Mills lessen is zeker Body Balance. Deze groepsles is een combinatie van pilates met yoga en tai chi, waarbij je kracht opbouwt en je lenigheid verbetert. De combinatie van coordinatie, concentratie en balans maken Body Balance uitdagend en een erg leuke les.

De oefeningen dien je erg langzaam en goed gecoordineert uit te voeren, daarnaast is het belangrijk dat je op de ademhaling let. Het resultaat van een les Body Balance is dat je erg kalm en rustig bent na de les, maar door de intensieve oefeningen hebben je spieren qua kracht en lenigheid een goede training gehad.

Wat is Body Balance

Wanneer je wilt ontspannen van alle dagelijkse stress en drukte is Body Balance een erg goede uitkomst. Zoals aangegeven is de les een combinatie van onder andere pilates, yoga en tai chi. De les duurt ongeveer 55 en is een les die in groepsverband wordt gegeven. Kenmerkend voor de lessen is de muzikale ondersteuning, die bijdraagt aan de choreografie en de gemoedstoestand. Omdat veel oefeningen langzaam worden uitgevoerd is de les vrij intens voor de spieren en kun je na de eerste lessen aardig wat spierpijn verwachten, zeker in de buikspieren, omdat deze bijdragen aan de stabilisatie van het lichaam. Naast de spieren wordt ook de lenigheid verbetert tijdens Body Balance. Tot slot kom je door de rustige ademhaling helemaal tot rust en kom je lichamelijk en geestelijk in balans.

Video Body Balance

https://www.youtube.com/watch?v=UFm-5m94JNQ

Body Balance Oefeningen

De lessen Body Balance bestaan uit verschillende disciplines die hun oorsprong hebben in het Verre Oosten. Elke les bestaat uit 45 minuten inspanning en de laatste 10 minuten ontspanning. De ontspanning kan in de vorm van meditatie zijn. De Body Balance oefeningen kunnen varieeren van zeer eenvoudig tot vrij intensief. De les begint met het leegmaken van je gedachten zodat je je helemaal kunt gaan ontspannen. Vaak word dit gedaan door het doen van een aantal oefeningen die je heel langzaam moet uitvoeren. Vervolgens komen er een aantal yoga onderdelen zoals de zonnegroet.

Tai Chi Warming Up

De letterlijke vertaling van Tai Chi is Ultieme Vuist. Deze naam komt voort uit de Chinese Vechtkunst. Tijdens Body Balance begin je met een Tai Chi warming up die ervoor zorgen dat je de waan van de dag achter je kunt laten. De Thai Chi Warming up bestaat vaak uit een aantal eenvoudige, vloeiende bewegingen. Tijdens het leegmaken van je geest breng je ook je lichaam op temperatuur.

Zonnegroet

Na de Tai Chi Warming up ga je verder met het opwarmen van je lichaam door het doen van de zonnegroet. De zonnegroet is een van de bekendste oefeningen uit de yoga of poweryoga en heeft dus ook zijn oorsprong in het Verre Oosten. De Zonnegroet, ook wel Surya namaskara, is oorspronkelijk een ochtendritueel, als groet aan de opkomende zon die zijn energie aan de aarde komt brengen. Deze oefening is vrij eenvoudig te doen, ook wanneer je geen ervaring hebt met Body Balance.

Je gaat staan in de richting waar de zon opkomt. Strek je armen uit boven je hoofd en adem heel diep in. Buig naar voren en adem diep uit. Vervolgens doe je je linkervoet naar acheteren, je rechtervoet blijft tussen je handen. Daarna breng je ook je rechtervoet naar achteren. Houd je adem in en laat je langzaam zakken. Vervolgens adem je in een breng je je bovenlichaam omhoog. Adem uit en breng je heupen van de grond. Je lichaam wordt op die manier een driehoek.

Warrior Pose

Tijdens de les komen er een aantal Yoga elementen zoals warrior en triangle pose aan bod. Ook de Warrior Pose heeft zijn oorsprong in de Chinese Vechtkunst.

 1. Sta rechtop met je benen wijd uit elkaar op een afstand van ten minste 3-4 meter.
 2. Zet je rechtervoet op 90 graden en linkervoet in met ongeveer 15 graden.
 3. Til beide armen zijwaarts op schouderhoogte met je handpalmen naar boven met je handpalmen parrallel aan de grond.
 4. Adem uit en buig je rechterknie.
 5. Draai je hoofd en kijk naar rechts.
 6. Strek je armen verder
 7. Duw je bekken naar beneden. Blijf ademen als je naar beneden gaat.
 8. Uitademen, breng je handen naar beneden via de zijkanten.
 9. Herhaal de yogahouding voor de linkerkant (zet je linkervoet op 90 graden en draai de rechtervoet in met ongeveer 15 graden).

Balans en spierkracht

Na de Tai Chi warming up en de Yoga elementen is je lichaam opgewarmd en word nu de balans en spierkracht aangesproken. Doordat je veel verschillende soorten oefeningen moet uitvoeren waarbij concentratie en focus extra aandacht krijgen, wordt er veel aanspraak gedaan op je balans en spierkracht tijdens een les Body Balance. Zeker tijdens de balansposes is het even zweten.

Core training

Bij Tai Chi en Yoga leg je niet snel de associatie met de buikspieren en de core. Toch zijn deze elementen essentieel wanneer je je core op een goede manier wilt trainen. Bij het uitvoeren van de oefeningen zorgen namelijk de spieren in je buikspieren en onderrug dat je in balans blijft en dat maakt Body Balance een erg effectieve oefening voor de buikspieren.

Meditatie

Na de verschillende oefeningen gedaan te hebben worden de laatste 10 minuten gebruikt om helemaal tot rust te komen. Vaak wordt dit gedaan door te mediteren en je lichaam en geest in balans te brengen. De laatste minuten geven je de mentale en psychologische voordelen van meditatie en versterken de effecten van de les die je zojuist hebt volbracht. Net als bij de warming up wordt er bij de meditatie ook veel aandacht besteed aan de ademhaling.

Body Balance voordelen

 • Breng lichaam en geest tot rust
 • Verbeter je ademhaling en conditie
 • Minder stress en onrust
 • Je verlaagt je stressniveau
 • Train je buikspieren
 • Ontwikkel de spierkracht en lenigheid

Afslanken met Body Balance

Veel mensen die beginnen met Body Balance merken na een paar lessen al de toename in uithoudingsvermogen, spierkracht en rust. Een van de eerste spieren waar deelnemers merken dat ze aan Body Balance hebben meegedaan zijn de buikspieren. Hierdoor verbetert de houding in het dagelijks leven enorm. Door sterkere rompspieren. Daarnaast worden veel klachten zoals hoofdpijn en migraine minder doordat de nekspieren en de spieren in de schouders ontspannen worden.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen