fbpx
Fitness voeding

Fitness voeding

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Er is een onlosmakelijk verband tussen fitness en voeding. Fitness zorgt voor de groeiprikkels en voeding en rust dragen bij aan de groei van de spieren. In dit artikel duiken we wat dieper in op specifieke fitness voeding. Wat moet je eten om optimale spiergroei te realiseren?

Fitness voeding

Fitness voeding en groeien

Zoals in de opening van deze post al werd aangegeven is een combinatie van fitness, voeding en rust noodzakelijk om je spieren te laten groeien. Fitness en voornamelijk overload zijn verantwoordelijk voor de groeiprikkel van de spieren en de voeding en rust dragen bij aan de spiergroei. Een van de bouwstenen die noodzakelijk is om de spieren te laten groeien zijn de eiwitten. Deze bouwstoffen kun je uit verschillende voedingsbronnen halen. We hebben hieronder een lijstje gemaakt van deze ‘fitness voeding’.

Voeding en spiergroei

De spiervezels waar de spieren uit opgebouwd zijn bestaan uit groepen sarcomeren, die verantwoordelijk zijn dat de spieren kunnen samentrekken. Deze sarcomeren bestaan uit eiwitten. Als je gaat trainen dan komen deze spieren onder druk te staan, waarbij kleine haarscheurtjes ontstaan in de spieren. Hierdoor wordt het HGH, ook wel het human growth hormone verhoogd in het lichaam samen met witte bloedcellen om deze spiercellen te repareren. Dit is in het kort hoe spiergroei gerealiseerd wordt.

Kipfilet

Wat de meeste bodybuilders voornamelijk eten is kipfilet. Kipfilet is een goede bron van proteine en vaak makkelijk te bereiden en te combineren met broccoli of rijst voor de vezels en koolhydraten. Kipfilet, of gebraden, gerookt of kip in een andere vorm wordt enorm aanbevolen als fitness voeding.

Tonijn

Zoals Jessica Simpson al eens zei: is this tuna or chicken, bij het eten van “Chicken of the Sea”. Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt. In 100 gram tonijn zit ruim 25 gram eiwit, dus een perfecte bron van eiwitten. Ook tonijn is vrij eenvoudig te consumeren, wanneer je de blikjes koopt in de supermarkt.

Magere Kwark

Een andere bron van proteine is magere kwark. Magere kwark kenmerkt zich door een lage hoeveelheid vet per 100 gram en vaak meer dan 10 gram eiwit per 100 gram. Ook kwark is goed te combineren met andere voedingsstoffen waarmee het perfect als fitness voeding kan dienen. Zo kun je magere kwark combineren met banaan of blauwe bessen, om ook aan je snelle suikers te komen. Daarnaast bevat kwark een andere vorm eiwit. Er zijn in melk in principe 2 soorten eiwit te vinden: whey en caseïne. Kwark bevat veel langzaam verterende caseïne eiwitten. Dat is ideaal voor het slapen gaan, omdat de caseine gedurende je slaap langzaam wordt opgenomen en dus tijdens het herstel je lichaam voorziet van voldoende bouwstoffen

Eiwitshake

Op de laatste plek, maar niet geheel onbelangrijk zijn de eiwitshakes of proteine shakes een goede bron van proteine, ter aanvulling van je dagelijkse voeding. Immers, als je per dag 150 gram of meer proteine nodig hebt, kun je dat niet altijd uit je voeding halen. Daarom zijn proteine shakes een goede aanvulling. Let op bij het kopen van de eiwitshakes uit welke soort whey ze samengesteld zijn. Ben je op zoek naar de zuiverste vorm van whey, de whey hydro-isolaat, dan kun je vaak hogere prijzen verwachten. Maar al met al is de eiwitshake een goede aanvulling als fitness voeding.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen