Fullbody 3x per week schema

Wanneer je begint met fitness of bodybuilding moet je lichaam wennen aan de regelmatige training en aan het effect dat trainen met gewichten op je spieren heeft.

Je lichaam raakt in een soort shock wanneer het wordt blootgesteld aan nieuwe ervaringen, en je kunt het beter laten wennen aan de nieuwe eisen die eraan worden gesteld dan dat je het direct voluit bombardeert met oefeningen, trainingsmethoden en gewichten.

Beginnen met een fitness schema

Om je lichaam en je geest een goede verbinding met elkaar te laten krijgen, de zogenaamde ‘mind-muscle connection’, kun je het best beginnen met:

 • maar een paar oefeningen
 • niet teveel gewicht
 • veel herhalingen

Je spieren en je hersenen leren op die manier optimaal samenwerken, waardoor je het meest uit je training kunt halen. Let wel op dat je voor het herstel voldoende proteine tot je neemt, zodat je het herstel van de spieren kunt bevorderen met voldoende bouwstoffen.

In de loop van de tijd voeg je meer oefeningen toe aan je trainingen, verdeel je het trainen van verschillende spiergroepen over meerdere dagen, en kun je gaan denken aan manieren om het trainen intensiever te maken. Tot die tijd doe je trainingssessies waarin je je hele lichaam in Ă©Ă©n keer traint.

Fullbody schema

Deze manier van trainen is trouwens ook een goede manier voor ‘herintreders’ om weer in het trainingsritme te komen wanneer je lang niet hebt getraind. Je laat je lichaam zo langzaam wennen aan de trainingsdruk voor je weer voluit gaat trainen. Terugkomen is trouwens makkelijker dan van nul af beginnen. Je weet namelijk hoe je de oefeningen moet uitvoeren en hoe het zou moeten voelen, wat je lichaam sneller laat wennen. Daarnaast val je nooit helemaal terug vanwege het fenomeen spiergeheugen.

Vaak wordt een type training aan beginners voorgeschreven dat bekend staat als circuit training. Dit houdt in dat je een aantal oefeningen krijgt aangewezen, en dat je die oefeningen, meestal op apparaten, achter elkaar uitvoert, iedere set een andere oefening en dat een paar keer achter elkaar. Dat is inderdaad een effectieve manier van trainen, alleen is dit binnen de meeste sportscholen en fitnesscentra bijna niet uitvoerbaar omdat er ook nog andere mensen rondlopen die die apparaten willen gebruiken, zeker op tijden dat het druk is in de sportzaal.

Aangezien circuit training zo moeilijk uitvoerbaar is in de sportschool, en omdat je wanneer je thuis traint je die trainingsoptie helemaal niet hebt, geef ik je een programma dat wel uitvoerbaar is.

Het volgende fitness schema is zo in elkaar gezet dat alle hoofdspiergroepen in je lichaam tijdens iedere training worden getraind. Dit doe je natuurlijk niet iedere dag, want je spieren krijgen dan niet de kans om te rusten en te groeien. Nee, je doet deze training maximaal drie keer per week met minimaal Ă©Ă©n trainingsvrije dag tussen elke trainingssessie.

Om te voorkomen dat je je snel verveelt omdat je elke keer dezelfde oefeningen moet doen, of mocht iemand de laatste bank of de enige leg press in gebruik hebben, geef ik je voor iedere spiergroep een alternatieve oefening die je iedere keer kunt omwisselen. Zorg er wel voor dat je niet altijd dezelfde oefening doet, of dat je de gemakkelijkere oefening doet in plaats van de moeilijkere oefening.

Ga zelf niet teveel experimenteren in deze fase; het is beter om ervoor te zorgen dat je een oefening tot in de puntjes kunt uitvoeren dan dat je veel afwisseling in je training moet brengen. Dat komt later wel!

Fitness Trainingsschema: FullBody

Spiergroep Oefeningen Sets x Herhalingen

Quadriceps

Leg Press of Leg Extension

3 x 20

 

Hamstrings

Lying Leg Curl of Seated Leg Curl

3 x 20

 

Kuiten

Standing Calf Raises of Seated Calf Raises

3 x 20

 

Rug

Front Lat Pulldown of Seated Cable Row

3 x 15

 

Borst

Bench Press of Incline Bench Press

3 x 15

 

Schouders

Standing Military Press of Wide Grip Upright Row

3 x 15

 

Triceps

Close Grip Bench Press of Cable Pushdown

3 x 15

 

Biceps

Barbell Curl of Seated Dumbbell Curl

3 x 15

 

Onderarmen

Seated Wrist Curl of Standing Wrist Curl

3 x 20

 

Buikspieren

Crunches of Leg Raises (tot je niet meer kunt)

3 x

3 reacties

 1. Alex

  eigenlijk doe je met dit schema meer sets voor je biceps & triceps omdat je die ook pakt met rug en borst oefeningen. en als je dan ook nog een military press er achtreraan gooit waardoor je nog een keer de triceps intens mee pakt dan heb je 9 sets voor je triceps gedaan. terwijl kleinere spiergroepen zoals de triceps en biceps veel minder sets nodig hebben dan de grotere spiergroepen. dus in dit schema heb je 9 sets borst en rug per week en 18 sets biceps en tot maximaal 27 sets triceps per week. beetje veel vind je niet? en voor benen geen compound oefeningen? sorry maar dit is echt een slecht schema en kans op overtraining is heel groot in verband met teveel sets voor de kleinere spiergroepen. ik doe ook full body maar doe geen oefeningen voor de kleinere spiergroepen en focus puur op de compound oefeningen.

  • Frank

   Kan jij mij dan wel een goed schema geven aub .

Plaats een reactie