fbpx
Pole Fitness: sierlijke cardio en krachttraining

Pole Fitness: sierlijke cardio en krachttraining

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Pole Fitness is paaldansen met de nadruk op het ontwikkelen van kracht, conditie en souplesse.

Pole Fitness

Als je op de site van PoleFitness.nl kijkt, kan je over Pole Fitness het volgende lezen:

Pole Fitness® is de ultieme workout voor moderne vrouwen en onderscheidt zich door cardio- en krachttraining te combineren. Technieken in de paal met gogo-aerobics laten ook jouw bewegingen er sierlijk en gestroomlijnd uitzien. Je zult je verbazen over de hoeveelheid spieren die je nodig hebt en hoe snel je de technieken en bewegingen onder de knie krijgt. Een complete workout waarbij je jezelf iedere week voelt verbeteren. Na een specifieke warming-up, rol je via de gogo-aerobics automatisch door in de paaltechnieken.

Pole Fitness: Calesthenics voor vrouwen?

Voor dat ik hierop inga, is het goed aan te geven dat een groot deel van de meerwaarde van iedere fitnesstrend ligt in de motiverende werking die ervan uitgaat. Dit was ook de strekking van het artikel van Mart Jansen over de voordelen van groepslessen.

Is Zumba bijvoorbeeld de snelste manier om af te vallen of een mooi figuur te krijgen? Nee, maar als het vrouwen naar de sportschool trekt die anders echt niet aan cardio of andere training zouden doen, dan heeft het zeker waarde. Van Pole Fitness zie ik hierbij toegevoegde waarde in de kracht die ervoor nodig is terwijl veel andere fitnesstrends gericht op vrouwen, vooral gericht zijn op het cardio gedeelte.

Pole Fitness is op het eerste gezicht niet anders dan Calesthenics zoals we dat van de straat kennen (of “street fitness”): Krachttraining met lichaamsgewicht als vorm van weerstand (in plaats van gewichten).

Daarnaast zien we in zowel Pole Fitness als Calesthenics dat de beoefenaars vaak bezig zijn met het trainen en ontwikkelen van bepaalde bewegingen waarbij het trainen van de spier niet perse de eerste prioriteit is. Hoe cool het eruit ziet, is vaak belangrijker dan hoe de spieren met een bepaalde beweging getraind worden. Dit kan je als een negatief punt zien, maar ook als positief punt als dit ervoor zorgt dat mensen doorgaan met ontwikkelen. Er zijn er immers genoeg die zichzelf niet dag in dag uit de sportschool in zien lopen om hetzelfde te doen. Ok, het kan met meer gewicht, op een andere manier uitgevoerd, maar heel exotisch wordt een benchpress niet zo snel. Het vooruitzicht dat je een nieuwe techniek hebt geleerd of aan het leren bent, motiveert sommigen veel meer dan het feit dat je wat meer kilo’s kunt verplaatsen.

Verschil met paaldansen

Het belangrijkste verschil tussen paaldansen en Pole Fitness is het doel: Bij paaldansen is het doel het publiek te vermaken, bij Pole Fitness is het doel je lichaam te trainen. In praktijk lijdt dit tot diverse verschillen in de uitvoering.

Waar ik bij twerkfitness me nog kan afvragen of het mogelijk is dat op een beetje beschaafde manier uit te voeren (heel erg deftig kan je schudden met je kont niet maken), kan ik me voorstellen dat Pole Fitness een veel grotere groep vrouwen aanspreekt. Of jouw uitvoering sexy tot zelfs erotisch is, een demonstratie van kracht en balans of een combinatie van deze, dat bepaal je immers zelf. Dat is vaak een kwestie van hoe je de bewegingen en overgangen daartussen uitvoert, terwijl uitstraling en kledingkeuze natuurlijk ook een grote rol spelen.

Het gaat (qua vaardigheid) in iedere geval veel verder dan mannen te verleiden door in een string onderste boven in een spagaat hangend aan een fallus-symbool uitdagend met je tong langs je lippen te likken. Sterker nog, ik kan me voorstellen dat sommigen mannen eerder geïntimideerd raken door een Pole Fitness-uitvoering omdat ze vrouwen kunsten zien vertonen waartoe ze zelf de kracht en lenigheid ontberen.

Hoewel veel beoefenaars van Pole Fitness het vaak nodig zullen vinden om uit te leggen dat Pole Fitness toch echt heel anders is dan paaldansen en strippen, lijkt het toch ook het uitstralen van de vrouwelijke seksualiteit dat Pole Fitness voor sommigen juist interessanter maakt dan andere fitness trends.

Het is dus goed te bedenken wat je exact wilt en je te laten informeren. De termen paaldansen en Pole Fitness zullen niet altijd duidelijk maken in hoeverre het sensuele/erotische gedeelte een aspect is van de lessen.

https://www.youtube.com/watch?v=rCRP-5om_3Y

GoGo Gadget Cardio?

Toen ik de naam GoGo Cardio hoorde moest ik eerst denken aan een hoed waaruit een loopband tevoorschijn springt op het moment dat ik eigenlijk een paraplu nodig heb. Op de site van polefitness.nl wordt dit GoGo aerobics genoemd. Hierin herkennen we de populaire fitnesstrends die dans combineren met cardio. Andere namen die we tegenkomen voor wat hetzelfde beestje lijkt te zijn, zijn striptease cardio en aerobic striptease.

Slim, in zin dat dit een cardio-component toevoegt aan de kracht en lenigheid die nodig zijn voor het werk in de paal en het daarmee een completere training wordt. “GoGo” is over het algemeen echter een behoorlijk seksueel getinte dansvorm. Vrouwen die juist dit seksuele aspect niet waarderen, zullen dit dus als drempel ervaren. Een uitspraak die ik hierover hoorde, is: “GoGo aerobics maakt het wat meer paaldansen en wat minder Pole Fitness”.

Hoewel de GoGo aerobics formeel in het programma thuishoren, gebeurt dit niet op iedere locatie waar Pole Fitness lessen verzorgd worden. In Purmerend waar ik de photoshoot deed, doet men bijvoorbeeld reguliere aerobics als warming up.

https://www.youtube.com/watch?v=Gu-l_QhXMXs

Core power en lenigheid

Als we het hebben over kracht dan is het niet moeilijk te bedenken dat hiervoor veel core-power nodig is net als bij calesthenics. Een typische bodybuilder zoals ik, zal merken dat vooral het hoog kunnen houden van de benen met behulp van de buik en rugspieren het grootste probleem is bij veel oefeningen. Bovendien vergt het veel vaker isometrische kracht waarbij de spier in een bepaalde positie op spanning gehouden moet worden. Heel anders dan iemand die de typische dynamische krachttraining gewend is.

Het grootste verschil met zowel reguliere fitness (kracht en cardio) als calesthenics is de vereiste lenigheid. Ik zou de meeste technieken, liggend op een mat zonder paal niet eens kunnen doen. Voor veel oefeningen is een mate van lenigheid nodig die je niet zult behalen met vijf minuutjes stretchen na een training in de sportschool. Het lijkt meer op de lenigheid die nodig is voor turnen en ballet. Dit kan natuurlijk een drempel zijn als je net zo stijf bent als ik, maar ook juist een extra reden om het te doen. Ten eerste kan je dus blijkbaar wel wat lenigheid gebruiken. Bovendien zij er gezien het grote aantal technieken dat je kunt trainen, genoeg alternatieven op het moment dat er één niet wilt lukken omdat je niet lenig genoeg bent. Dit hoeft dus geen groot obstakel te zijn.

Pole Fitness in Nederland

In Nederland hebben we mazzel dat een grote naam binnen Pole Fitness een Hollandse is. Denise Mulder won tweemaal de wereld kampioenschappen paaldansen en is de grondlegster van het huidige Pole Fitness.

Er zouden inmiddels ruim 40 locaties zijn waar Pole Fitness beoefend kan worden. Jaarlijks zijn er bovendien Nederlandse Kampioenschappen.

Polefitness voor mannen?

Hoewel choreograaf Vincent Vianen na zijn optreden op tv tegenwoordig ook workshops geeft, moet je behoorlijk zeker zijn over je mannelijkheid, of juist je gebrek aan mannelijkheid, om aan Pole Fitness te doen. Niet omdat het qua kracht onder zou doen voor de calesthenics die we mannen normaliter zien doen en niet omdat het dus minder indrukwekkend is, maar simpelweg omdat (wat mij betreft) het juist het vrouwelijke aspect van de bewegingen is dat het onderscheidt van andere calesthenics. Dit ondanks het feit dat sommigen mannen Pole Fitness op exact dezelfde wijze benaderen als vrouwen terwijl anderen voor een mannelijkere aanpak kiezen (voor zover dat mogelijk is).

Bovendien, de tijd van de metro-man is toch al voorbij? Volgens mij hoef je ook geen roze overhemd meer te dragen om te laten zien dat je in contact bent met je vrouwelijke kant. Ik snap dat het politiek correct is om te zeggen dat er niets mis mee is om als heteroseksuele man aan Pole Fitness te doen. Er er zijn echter zoveel alternatieven voor mannen die historisch niet ontstaan zijn als kunst om mannen op te geilen. Ik begrijp niet hoe je dan zou eindigen bij Pole Fitness tenzij je een weddenschap hebt verloren.

Conclusie

Pole fitness is een mooie manier om vrouwen aan de krachttraining te krijgen die er anders niet over zouden denken om met gewichten en dergelijke aan de slag te gaan. De eventuele combinatie met (GoGo) cardio/aerobics, maakt het een uitgebalanceerd systeem. Is het de snelste weg naar een mooi figuur? Nee, maar soms heb je meer aan een goede methode die vol te houden is dan een perfecte methode die je binnen korte tijd opgeeft uit gebrek aan motivatie en/of discipline.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Conditie opbouwen
  • Fit worden
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen