fbpx
Progressie meten

Progressie meten

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je een verandering wilt aanbrengen aan de manier waarop je eruit ziet, of het nu afvallen is, aankomen in spiermassa of iets anders, dan is het stellen van een doel alleen niet voldoende. Om gestructureerd en bewust richting je doel te werken is het meten van je progressie en voortgang van belang. In dit artikel willen we wat dieper ingaan op het meten van je progressie en je voortgang en welke tools je daarbij kunnen helpen. Daarnaast willen we je de mogelijkheden aanreiken hoe je tussendoelen kunt interpreteren en daarop kunt inspelen.

Het niet meten van je doelen

Ok, dit zal je wellicht bekend voorkomen. Je bent klaar met het feit dat je broeken je niet meer passen of dat het getal op de weegschaal 3 cijfers aanduidt in plaats van de gewenste 2. Je besluit om hier iets aan te doen en begint met hardlopen en minder te eten. Je loopt elke dag en je eet elke dag minder. Elke dag kijk je op de weegschaal en je ziet dat je langzaam richting je doel gaat. Na enkele weken denk je dat een etentje buiten de deur en een avondje stappen geen kwaad kan en je besluit hier dan ook aan toe te geven. De dagen daarna stap je weer op de weegschaal en je ziet dat je gewicht weer is toegenomen. Frustrerend? Op zijn minst.

Het getal op de weegschaal

Hoe moet het dan wel? Als bovenstaand voorbeeld bekend voorkomt, dan is het misschien goed om te realiseren dat het getal op de weegschaal niet alles zegt. Gewicht, in dit geval lichaamsgewicht is een samenstelling van je bouw, vocht, spieren en vet. Indien je veel aan krachttraining doet en op de juiste manier met je voeding omgaat is het aannemelijk dat je spiermassa toeneemt en je vetpercentage afneemt. Dit kan leiden in een hoger getal op de weegschaal, dan voordat je begon. Als de weegschaal het enige meetinstrument is, kun je ontevreden raken door dit resultaat. Terwijl je in feite op de juiste weg bent.

Progressie meten

Dus wat is de juiste manier om je progressie te meten? Dit is erg afhankelijk van je doelstelling, maar we kunnen concluderen dat de weegschaal een te beperkte weergave geeft van de totale realiteit. Andere aspecten die je voor jezelf dient te meten zijn:

Calorieen tellen

Het aantal calorieen dat je per dag consumeert. Een calorie is de hoeveelheid warmte (energie) die nodig is om 1 gram water 1 graad te verwarmen. Tegenwoordig gebruiken we eigenlijk altijd de kilocalorie en dat is de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 liter water 1 graad te verwarmen. Deze worden verdeeld over het aantal macronutrienten waarin je ze binnenkrijgt. Niet alle macronutrienten leveren evenveel calorieen. Er zijn vier soorten voedingstoffen die energie leveren aan het lichaam en dit zijn:

Koolhydraten: 4 Kcal per gram
Eiwitten: 4 Kcal per gram
Vetten: 9 Kcal per gram
Alcohol: 7 Kcal per gram

Vetpercentage meten

Je vetpercentage geeft de procentuele weergave aan van de hoeveelheid vetmassa op jouw lichaam. In veel gevallen, wanneer mensen spreken dat ze willen afvallen, dan wordt vaak bedoeld dat men vetmassa wil verliezen. Immers, er is een verschil tussen het verliezen van vetmassa met behoud van spiermassa en simpelweg af te vallen door beiden te verlagen. Meet je vetpercentage en bekijk of je op de juiste manier je lichaamssamenstelling aan het veranderen bent.

Veel weegschalen zijn tegenwoordig uitgerust met een vetpercentage meting. Deze meting wordt gedaan door middel een bio-impedantiemeter. Dit stuurt een kleine electrische geleiding door je lichaam: van je ene voet door naar je andere en bepaalt aan de hand van de weerstand in je lichaam je vetpercentage. Vetmassa, lucht of bot geleiden namelijk bijna geen stroom. In tegenstelling tot bloed, water en spieren, die weer goed geleiden. Deze vorm van meting is niet heel nauwkeurig, aangezien dit door een aantal factoren (bouw, ras, geslacht, hoeveelheid eelt onder je voeten) beperkt wordt.

Meet je kracht

Kracht moet je als apart resultaat zien. In de meeste gevallen zal kracht namelijk eerst toenmen terwijl de spiermassa nog niet is toegenomen. Dit heeft te maken met verbeterde aansturing van de spieren vanuit de hersenen. Pas later volgt spiermassa dat weer meer kracht tot gevolg heeft. Toch wil je kracht meten. Zowel als apart doen, als trainingsmiddel (je weet hoe zwaar je moet/kunt trainen).

Meet je middelomtrek

Een van de makkelijkste manieren om een beeld te krijgen van je progressie is het wekelijks meten van je middelomtrek. Wanneer je de middelomtrek meting doet, meet je hoeveel vet er verdeeld is rondom je middel. Dit doe je door middel van een meetlint om je middel. Doe dit op een vast moment op een dag, op dezelfde manier. Voor de meest betrouwbare meting doe je dit zonder kleren aan. Het is van belang dat je dit altijd op dezelfde momenten doet van de dag, bij voorkeur in de ochtend, omdat je middelomtrek over de de dag genomen kan toenemen. Dit wordt veroorzaakt door je maaginhoud en darminhoud en door de hoeveelheid vocht in je lichaam.

Meet je gewicht

Tot slot dien je ook je gewicht bij te houden. In combinatie met bovenstaande variabelen kun je een goed beeld krijgen over je algehele vooruitgang.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Aankomen
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen