fbpx
De juiste sportschool kiezen

De juiste sportschool kiezen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 6 minuten

Misschien heb je net besloten om te gaan trainen in een sportschool, of misschien ben je, om wat voor reden dan ook, op zoek naar een nieuwe sportschool. Het is belangrijk dat je de juiste sportschool uitzoekt om te gaan trainen. Je zult er menig uurtje doorbrengen, en een sportschool waar je je niet thuis voelt of waar je niet kunt trainen zoals je het zou willen, is een garantie dat je uiteindelijk helemaal niet meer gaat trainen.

Waar moet je op letten wanneer je op zoek gaat naar de sportschool of het fitnesscentrum die het beste bij jou past?

Sportschool kiezen: Bepaal je trainingsdoel

Wat je allereerst moet doen vòòr je een sportschool gaat zoeken, is bepalen wat jij wilt bereiken met je training.

Is het jouw streven om een strak lichaam met mooie buikspieren te krijgen (het Men’s Health ideaal), wil je groot gespierd worden en misschien uiteindelijk zelfs aan wedstrijden gaan deelnemen, of ben je op zoek naar sociale contacten?

Wil je groot gespierd worden – bodybuilding dus – en train je in een echt fitnesscentrum, dan word jouw manier van trainen vaak niet op prijs gesteld door de andere leden en de leiding.

Soms is het zelfs verboden om bepaalde oefeningen in het fitnesscentrum te doen (deadlifts zijn vaak verboden), en het dragen van hemdjes wordt vaak niet getolereerd. Daarnaast zullen de gewichten in een fitnesscentrum meestal niet zwaar genoeg zijn om jou lang bezig te houden. Uiteindelijk zul je dan toch op zoek moeten gaan naar een meer passende omgeving.

Ben je een fitnesser en train je in een hardcore sportschool, dan zul je je waarschijnlijk niet erg thuis voelen tussen alle grote jongens die schreeuwen, zweten en met gewichten smijten. Je zult in een fitnesscentrum veel beter tot je recht komen.

Hoewel de oefeningen en de apparatuur voor deze verschillende trainingsdoelen hetzelfde zijn, en je in principe dus overal zou kunnen gaan trainen, is het soort sportschool waar je traint bepalend voor het behalen van jouw doelstelling.

De locatie van de sportschool

Om het trainen vol te houden, en je traint toch wel een paar keer per week, is het belangrijk dat de sportschool niet te ver weg van je huis of de route van je werk naar huis ligt. Tegenwoordig zijn er veel sportscholen te vinden in elke stad en in de meeste dorpen.

Een sportschool kan in alle opzichten perfect voor jou zijn, maar wanneer je een uur bezig bent om er te komen en ook om weer naar huis te gaan, dan zul je dat waarschijnlijk niet lang volhouden.

De openingstijden van de sportschool

Hoewel de meeste sportscholen tegenwoordig lang open zijn, is het toch verstandig om hier van te voren naar te kijken.

Train je voornamelijk overdag, dan zijn de openingstijden meestal geen probleem, maar heb je een baan met kantoortijden, dan is het wel belangrijk dat je kunt trainen op de tijden die voor jou goed uitkomen. Misschien wil je ’s morgens voor je werk een training achter de rug hebben, en dan is het belangrijk dat je vroeg op de sportschool terecht kunt.

Ben je van plan om ook in het weekend te gaan trainen, kijk dan wat de openingstijden zijn en òf ze wel open zijn. Meestal zijn de openingstijden in het weekend anders dan op werkdagen, dus zorg ervan tevoren voor dat je weet wanneer je op de sportschool terecht kunt. Bij kleinere familiebedrijven komt het trouwens regelmatig voor dat de openingstijden wat korter zijn, of dat ze in het weekend niet open zijn.

De kosten van het abonnement

Je kunt een sportschoolabonnement zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Veel sportscholen bieden goedkopere jaarcontracten om mensen aan zich te binden, maar het is verstandig om daar in het begin geen gebruik van te maken. De meeste sportscholen geven je namelijk

ook de mogelijkheid om per maand of per kwartaal te betalen, en wanneer je net begint bij een sportschool heb je zo de mogelijkheid om een tijdje proef te draaien voor je je helemaal vastlegt.

Het kost omgerekend wel wat meer wanneer je een abonnement voor kortere tijd neemt, maar bevalt een sportschool toch niet, dan zit je tenminste niet meteen aan een jaarcontract vast. Bevalt de sportschool wel goed, dan kun je meestal tussentijds je abonnement aanpassen.

Ik kan je trouwens altijd aanraden om eerst een proeftraining te nemen bij een nieuwe sportschool voor je je portemonnee trekt en het geld voor een abonnement neerlegt.

De gewichten en machines

Bekijk het aanbod aan machines en losse gewichten in de sportschool goed. Kun je alles doen wat je wilt met het aanbod? Is alles goed onderhouden en schoon?

Niet alle sportscholen zijn hetzelfde. Sommige sportscholen hebben voornamelijk zware gewichten en de basismachines, andere hebben voornamelijk hightech machines en weinig of zelfs geen losse gewichten. De mooiste oplossing is een combinatie van deze twee, maar dat kom je niet vaak tegen.

Fitnesscentra hebben meestal minder zware gewichten in huis, voornamelijk omdat zware gewichten de gemiddelde fitnesser afschrikken. Ook veel vrouwen voelen zich geïntimideerd door te zware gewichten. Het gebeurd dan ook vaak dat de zware gewichten, mochten deze aanwezig zijn, in een andere ruimte dan de gewone fitnessruimte liggen.

Daarnaast beperken veel fitnesscentra het gewicht van de dumbbells omdat ze weten dat ze dan geen ‘grote jongens’ binnenkrijgen. Veel fitnessers voelen zich namelijk geïntimideerd door bodybuilders, en dat kost de fitnesscentra leden. De dumbbells in de fitnesscentra zijn daarom meestal niet zwaarder dan 25 kg.

Wil je daarentegen graag zwaar gespierd worden, dan zul je op zoek moeten gaan naar een sportschool waar je niet binnen drie maanden uit groeit; een sportschool met veel losse schijven, zware dumbbells en grote stacks op de machines. Ben je een bodybuilder, zorg er dan voor dat jouw sportschool zeker een powerrack heeft (voor squats), een goede leg press, voldoende Olympische halters met een flinke voorraad schijven en genoeg trainingsbankjes.

Wanneer het je bedoeling is om veel cardio te gaan doen, dan is het zaak dat er voldoende apparatuur in de sportschool aanwezig is. Het laatste dat je wilt is dat je constant moet wachten tot een apparaat vrij komt. Daarnaast is het mooi wanneer er meerdere soorten cardiomachines staan, zodat je cardiotraining geen sleur wordt.

Ook hier geldt, weet wat je wilt bereiken, en neem op basis van je wensen een beslissing.

Begeleiding en groepslessen

Wanneer je het moeilijk vindt om gemotiveerd te blijven, dan kunnen personal trainers op de sportschool je helpen om het beste uit jezelf te krijgen.

Kijk of de sportschool waar je lid wilt worden zelf gediplomeerde trainers in dienst heeft of eventueel trainers van buitenaf toelaat.

Wil je graag met meerdere mensen tegelijkertijd bezig zijn met je lichaam, dan is het een uitkomst wanneer de sportschool fitnesslessen geeft. Dit kan uiteenlopen van spinninglessen tot kickboksen tot een gezamenlijke fitnessklas. Vraag om een lesrooster en kijk of je leuke lessen kunt volgen op de tijden dat jij traint.

Hygiëne

Een belangrijk punt waar veel sporters geen aandacht aan schenken bij de keuze voor een sportschool is hygiëne.

Gedurende de dag komen er veel mensen in de sportschool, en niet iedereen gebruikt een handdoek om de machine of het bankje waar ze net op gezeten of gelegen hebben schoon te vegen.

Ook is het van belang dat je de kleedkamers en doucheruimten even bekijkt. Smerige doucheruimtes zijn een bron van ziekten als zwemmerseczeem.

De sfeer in de sportschool

Hoewel ik dit punt als laatste noem, is het eigenlijk het belangrijkste punt van aandacht bij de selectie van de juiste sportschool!

Jouw trainingsdoel is voor jou het belangrijkst. Om dat te kunnen bereiken heb je een omgeving nodig ie jouw doel ondersteunt. De sfeer binnen een sportschool kan jouw trainingen maken en breken.

Je traint het best in een sportschool waar er meerdere sporters met dezelfde doelstellingen als jij trainen. De energie van de mensen om je heen helpen je om jouw trainingen intensiever te maken, en je trekt je op aan de mensen die al verder zijn dan jij.

Wil je een brede bodybuilder worden, wat is er dan beter dan een groep serieuze bodybuilders waaraan je je kunt optrekken op jouw sportschool?

Is jouw voornaamste doel het verliezen van je zwembandje, dan is het beter om je te binden aan een fitnesscentrum waar je met een groep mensen met hetzelfde doel de cardioklassen kunt volgen.

Vaak zie je trouwens dat bodybuilders in een fitnesscentrum niet gewenst zijn, en dat ze daar zelfs geweerd worden. Eigenaren van fitnesscentra weten dat het grootste deel van hun cliëntèle niet gediend is van de aanwezigheid van bodybuilders, en ze hebben ze daarom liever niet in hun centrum.

Het mooiste is wanneer je sportschool het soort mensen als leden heeft waar jij bij wilt horen. Wees eerlijk tegenover jezelf en neem een verstandige beslissing. Je wilt niet vastzitten aan een sportschool waar je niet op je plaats bent.

Conclusie

Mijn advies is: bezoek een paar sportscholen en fitnesscentra in de buurt, en kijk hoe het gebouw, de apparatuur en de mensen op jou overkomen. Meestal is dat al een goede indicatie of je je daar thuis zult voelen.

De keuze voor een sportschool is niet iets wat je zomaar maakt. Je moet je thuis voelen in de sportschool en bij de mensen met wie je traint. De sportschool wordt een tweede thuis voor je, en wanneer je er niet kunt doen wat en hoe je het wilt, dan kan het een teleurstellende ervaring worden. Voor veel mensen is dat ook vaak een reden om te stoppen met sporten. Zorg ervoor dat jij daar niet eentje van wordt!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen