fbpx
Tien succesvolle transformatie strategieën

Tien succesvolle transformatie strategieën

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 6 minuten

Dit artikel behandelt de top 10 van succesvolle strategieën om je lichaam om te vormen. Dit zijn de strategieën die je moet toepassen om jezelf de mogelijkheid te geven om je lichaam en je leven in recordtempo te veranderen. Lees deze woorden goed!

1. Maak een bewuste keuze om te veranderen!

Waarom blijven zoveel mensen terwijl ze zeggen dat ze willen veranderen, jaar na jaar hetzelfde? Dit komt doordat ze de belangrijke eerste stap over het hoofd zien – de stap die een begin maakt met het overbruggen van het verschil tussen willen en doen. Die stap is… een bewuste beslissing nemen om te veranderen.

Het gaat hier niet over vage uitspraken als ‘Ja… dit jaar zal ik in vorm komen’. Het is één ding is om te praten over veranderen en het is een compleet ander ding om te beslissen om het ook echt te doen. Als je een bewuste beslissing neemt om een verandering door te voeren, dan wordt je geest ‘wakker’ en gaat op zoek naar een manier.

2. Vul concreet in wanneer je aan je doelen gaat werken

Je hebt vast vaker gehoord dat fitness een lifestyle is. Dit kan een afschrikkende werking hebben. Van de ene op de andere dag je hele leven veranderen, is immers geen lichte opgave. Zullen we daarom dan maar beginnen met een uurtje in de week, misschien twee? Een “goed plan” dat haalbaar is, is vele malen effectiever dan een “perfect plan” dat niet haalbaar is.

Begin dus met een realistische opgave voor jezelf. Net een beetje als wokken. Mensen die meteen hun hele bord vol gooien zitten halverwege dat eerste bord vaak al vol en zitten dan met moeite de inmiddels koude nasi en patat te eten. Begin je met een klein beetje vlees en groente zodat je juist trek krijgt in meer.

Begin je meteen met vijf dagen in de week te trainen en jezelf allerlei voeding te ontzeggen dan zal je na twee of drie weken opgebrand zijn. Je zal denken “dat fitness gedoe is achterlijk” omdat je er alleen die ene voorstelling bij hebt. Begin rustig en bouw het op. Zorg dat je juist steeds meer zin krijgt om te trainen door een goede opbouw.

3. ‘Bekijk jezelf’ eerlijk!

Aangezien we onszelf iedere dag zien, valt ons vaak niet op dat we onszelf ‘de das omdoen’. Als we niet voorzichtig zijn zal het niet lang duren voor het eigenbeeld dat we in onze gedachten hebben niet meer overeenkomt met de realiteit. Wat je kunt doen is een foto van jezelf maken, gekleed in een korte broek of je zwemkleding.

Neem nu iedere maand een foto en hang deze foto’s naast elkaar in je slaapkamer of op je koelkast… ergens waar je ze regelmatig zal zien. Dit is om je te helpen jezelf eerlijk te zien.

4. Stel specifieke doelen!

Het stellen van doelen is van vitaal belang voor je succes. Doelen zijn specifieke dingen, waarvan je hebt besloten dat je ze zal bereiken binnen een duidelijk omlijnde periode. Bijvoorbeeld, de uitspraak ‘Eens zal ik in vorm raken…’ is een droom of wens. Maar als je zegt ‘Binnen twaalf weken zal ik tien kilo vet kwijtraken en vijf kilo spieren aankomen’, dan stel je een doel. Denk dus SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden)

Een simpele maar ook heel krachtige manier is dat je je doelen opschrijft. Dit werkt echt! Het bewijs: in 1953 toonde een onderzoek van de Universiteit van Harvard dat 3% van de studenten die dat jaar afstudeerden hun specifieke carrière-doelen echt opschreven.

Twintig jaar later ondervraagde een team van onderzoekers de klas van 1953 en ontdekten dat de 3% die hun doelen hadden opgeschreven, financieel meer waard waren dan de andere 97% tezamen (vergis je dus niet, het opschrijven van je doelen betaalt zich terug en goed ook!).

5. Houd je aan de beloftes aan jezelf!

Als je doelen stelt, maak je in feite beloftes: niet aan je familie of je vrienden, maar aan jezelf. De beloften die we aan onszelf maken, ook al zijn die het ‘makkelijkst’ te breken, zijn veruit de belangrijkste om je aan te houden. Weet je, de basis van zelfvertrouwen is jezelf kunnen vertrouwen.

6. Focus jezelf op je toekomstbeeld!

Helaas zullen de meeste mensen nooit een sterk toekomstbeeld voor hun levens ontwikkelen. Ze zullen nooit aan zichzelf toegeven, of aan iemand anders, wat hun dromen echt zijn en ze zullen geen deadline aan die dromen hangen en ze omzetten in doelen. Daarom zullen de meeste mensen niet eens een begin maken met hun echte mogelijkheden te benutten. Wat ze zich niet realiseren is dat, als ze zich niet op hun toekomst richten – als ze niet bewust bezig zijn met het ontwikkelen van hun levens – ze meer bij toeval leven, niet bij keuze. Ze reageren alleen maar op het leven.

Als je vertrouwen hebt in je toekomstbeeld, dan geeft dat veerkracht: als de dingen niet zo gaan als je gewild had, dan ben je in staat om jezelf weer bij elkaar te rapen, omdat je toekomstbeeld sterker is dan je tegenslagen. Het doen van de dingen die je moet doen om je naar je toekomstvisie toe te bewegen wordt een automatisme, een gewoonte.

7. Stap je angsten tegemoet!

De meeste mensen zijn bang om te veranderen. Ze zijn bang om de onzekerheid tegemoet te treden die we allemaal voelen als we onze ‘comfortabele situatie’ verlaten. Sommigen zijn bang om te falen en anderen – geloof het of niet – zijn bang om te slagen. Wat jammer is, is dat de meeste mensen zich niet realiseren dat je verlamd zijn geraakt door je eigen angsten. Miljoenen mensen met goede mogelijkheden zijn ten onder gegaan en hebben hun hele leven vergooid omdat ze hun angsten niet tegemoet durfden te treden.

Onthoudt dit: als je je angsten uit de weg gaat zullen ze uiteindelijk je leven domineren. Maar als je je angsten tegemoet gaat, dan worden ze kleiner en kleiner.

8. Maak fouten snel!

Eén van de dingen die opvalt, is dat mensen, die in vorm proberen te raken of een andere verandering proberen te maken, hun vooruitgang niet vaak genoeg meten. Dit is niet goed. Zie het als ‘falen in slow motion’. Sommige mensen komen er vaak niet achter dat iets niet werkt tot er maanden of zelfs jaren zijn verspild. Dan pas kijken ze terug en zien hun fout… ze zagen hun fouten niet eerder!

Wanneer je snel wilt slagen, moet je bereid zijn om fouten snel te maken. En je moet leren van je fouten.

Wees niet één van die mensen, die exact hetzelfde doen in de aankomende maanden wat in het verleden al niet werkte en dan een ander resultaat verwachten.

Als je niet het niveau van succes hebt behaald dat je wilde behalen, wees dan niet zo naïef om te denken dat, als je dezelfde fouten in de toekomst maakt als je maakte in het verleden, je dan andere resultaten zult krijgen. Als je andere resultaten wilt, dan moet je jezelf de mogelijkheid geven om snel te leren en een andere benadering te kiezen.

Dus, evalueer je vooruitgang op z’n minst op maandelijkse basis door je vetpercentage te meten en een foto te laten maken. Vergeet niet om je vooruitgang te vieren en om ook te kijken naar mogelijkheden om het zelfs nog beter te doen in de toekomst.

9. Onderneem actie!

Wees alsjeblieft niet bang voor verandering! Doe niet wat zoveel goede mensen doen, het ‘per ongeluk’ tegenhouden van hun echte mogelijkheden door vast te houden aan wat comfortabel ‘lijkt’. Succes komt vanuit actie. Mensen die resultaten behalen gaan door, zelfs als ze een beetje bang zijn! Ze geven niet op. Natuurlijk zijn er altijd vormen van ongemak en spanning in je leven die lijken op obstakels die je tegenhouden om actie te ondernemen. Jouw uitdaging is om te slagen ondanks alles!

Wacht niet tot je je ‘klaar’ voelt om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hou jezelf niet voor de gek door te geloven dat nu gewoon ’te vroeg’ is. Als je wacht tot alles ‘perfect’ is in je leven voordat je actie onderneemt, dan wacht je voor altijd! Het moment is nu.

Hoe langer je wacht om actie te ondernemen, hoe langer je de beloningen uitstelt waar je recht op hebt. ‘Wachten’ om te veranderen is niet genoeg.

10. Geef niet op!

Er zijn momenten waarop het lijkt dat je doelen niet bereikbaar zijn, ook al doe je nog zo je best. Dat is normaal: we voelen ons allemaal weleens zo. Bij iedere uitdaging komt er een moment dat het moeilijk is om door te gaan! Je moet door die momenten heen breken! Als je dat doet, zal je ontdekken dat die momenten eigenlijk zegeningen waren. Weet je, we worden sterker door ze!

Onthoud dat zolang je blijft probeert, je niet hebt gefaald! Als het voelt alsof je je uiterste best hebt gedaan en de tijd is gekomen om het op te geven ga dan door. Blijf doorgaan alsof je leven ervan afhangt – dat is misschien ook wel zo.

Bewijs tegenover jezelf en anderen dat je een winnaar bent (winnaars maken af waaraan ze beginnen)! Houd je aan je belofte aan jezelf! Focus je op je reden om de verandering te maken en geef alsjeblieft niet op. Hoe dan ook, je verdient het om te slagen.

En als je slaagt, dan zal je een sterk, rustgevend gevoel van trots en plezier ondervinden die niemand je kunt afnemen!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen