fbpx

TRX Suspension Training

Geschreven door Koen Heijmans
Geschatte leestijd: 3 minuten

Een populaire ontwikkeling binnen de fitnesswereld is functioneel trainen. Functioneel trainen is een manier van trainen waarmee je niet alleen zorgt voor een gezondere levensstijl, maar ook zorgt voor het makkelijker maken van dagelijkse activiteiten. Zo probeer je bijvoorbeeld oefeningen af te stemmen op bewegingen die je dagelijks vaak maakt. Hierdoor train je op een juiste houding en uitvoering en bouw je conditie op om de activiteit mogelijk te maken.

TRX Suspension Training?

Een TRX Suspension Trainer wordt zowel thuis als op sportscholen gebruikt om op een actieve manier oefeningen uit te voeren met een nadruk op core stabiliteit.

Wat is TRX Suspension Training?

TRX is een trainingssysteem dat zich onderscheidt door gebruik te maken van een bepaald type kabels waarmee oefeningen worden uitgevoerd.

De TRX Suspension training wordt door de TRX organisatie zelf als volgt beschreven:

“TRX Suspension training is ontstaan bij de Amerikaanse Navy Seals en ontwikkelt kracht, balans, flexibiliteit en core stabiliteit tegelijkertijd.

Bron: trxtraining.nl

De Suspension Trainer moet worden opgehangen aan een ankerpunt (Xmount/balk/deur/lantaarnpaal/boom) waarna je meteen kan beginnen met trainen. De TRX Suspension Trainer is een mobiel trainingsmiddel wat gebruik maakt van de zwaartekracht en het lichaamsgewicht van de gebruiker om de oefeningen uit te voeren.

Voor wie is TRX training geschikt?

TRX training is geschikt voor een zeer brede doelgroep. De oefeningen zijn namelijk intensiever te maken door de lichaamspositie te veranderen, waardoor de weerstand van de oefening verandert. Het verschil in niveau van de oefeningen is door het aanpassen van de lichaamspositie zo divers dat zowel senioren en ongetrainde mensen met een TRX kunnen trainen als ook zeer ervaren sporters en topsporters.

Wat voor oefeningen kun je uitvoeren met een TRX?

De verschillende lichaamsoefeningen zijn erg divers en kunnen worden gericht op de borst, rug, schouders, biceps, triceps, billen en benen. Er zijn echt talloze oefeningen te bedenken waardoor het hele lichaam getraind kan worden. Het grote voordeel van trainen met de TRX is dat je erg actief bezig bent. Je bent continu bezig om een juiste houding aan te houden. Daarnaast is het lastig om stabiel en in balans te blijven waardoor je Core continu aan het werk is. Dit is bij veel zittende en isolatie oefeningen op een fitnesstoestel veel minder het geval.

TRX Kopen

Natuurlijk kun je de verschillende TRX producten kopen in de Fitsociety shop:

Voordelen TRX

 • Het hele lichaam is te trainen
 • Je Core is continu actief
 • Traint op kracht, balans, flexibiliteit en Core stabiliteit.
 • Het is eenvoudig mee te nemen en neemt weinig ruimte in beslag
 • Ideaal voor een heel breed publiek
 • Intensiteit is eenvoudig aan te passen
 • Het is een uitdagende manier van trainen

Nadelen TRX

De TRX heeft naar mijn mening meer voordelen dan nadelen. Ik vind echter wel dat de aanschafprijs redelijk hoog is. Een TRX (suspension trainer home) kost zonder korting toch al bijna 240 euro. Ik moet wel zeggen dat de TRX organisatie veel uitleg geeft over de verschillende trainingsmogelijkheden, zo zijn er enorm veel oefeningen te zien op youtube en wordt er goed uitleg gegeven hoe je de TRX moet instellen om verschillende oefeningen te doen. Daarnaast worden er cursussen georganiseerd voor trainers om een erkend TRX instructeur te worden. Deze informatie is echter ook gratis te bekijken op deze site.

“TRX RIP Training”

TRX heeft nog een nieuwe vorm van functioneel trainen. Dit wordt gedaan met de RIP trainer. Met de RIP trainer wordt de nadruk vooral gelegd op rotatietraining. Deze oefeningen kunnen ook snel worden uitgevoerd en simuleren daarmee bewegingen die bijvoorbeeld ook in sportactiviteiten worden gebruikt zoals bij golf, voetballen, honkballen etc.

Conclusie

Ik ben zelf erg tevreden over de TRX suspension trainer en de manier van trainen vind ik ook ideaal. Er zijn maar weinig trainingsmethoden waarmee je zowel kracht, als stabiliteit op deze manier kunt trainen. Ook voel je dat er enorm veel spieren van je Core actief bezig zijn om je lichaam mooi in balans te houden tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Het aantal oefeningen dat je kunt uitvoeren met een TRX en de variatie in intensiteit van TRX training is ideaal voor een breed publiek van beginner tot top sporter.

Ik train ook wel eens met een goedkopere variant van een ander merk. Naar mijn idee is een suspension trainer van TRX het meest degelijk en slijt het minder snel dan het materiaal van andere merken, al kan ik hier nog niet een heel hard oordeel over geven.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Herstellen
 • Spiermassa
 • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen