fbpx
Variatie en Training

Variatie en Training

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Wanneer je enige tijd actief bent met een fitness schema bestaat de kans dat je spieren en lichaam wennen aan de training. Dit is een normaal fenomeen wat voorkomt in alle sporten, of het nu krachtsport, bodybuilding of duurtraining is. Als je continu dezelfde oefeningen met dezelfde intensiteit uitvoert, train je feitelijk dezelfde spieren in dezelfde beweging. Je lichaam trainen kan op verschillende manieren en daarmee dus ook de variatie. Hieronder noemen we een aantal variatiemogelijkheden met je door.

Variatie en Training

Intensiteit

Intensiteit is de meest belangrijke variatie mogelijkheid om de weg naar groei te doorbreken. Intensiteit is niet het gewicht waarmee je traint, maar is de mate waarin je spieren zich op dat moment kunnen inspannen bij het uitvoeren van een oefening. Hierop is een complete trainingsfilosofie gebasseerd namelijk HIT Training. HIT staat voor High Intensity Training oftewel Hoge Intensiteits Training. Met HIT Training is het verschil dat je de oefeningen langzaam uitvoert. Je voert de oefening uit naar boven in 2 seconden en naar beneden in 4 seconden. Hiermee vergroot je de intensiteit en de belasting op je spieren waardoor grotere spieren krijgt en sterker wordt.

Gewicht

Veel mensen in de sportschool denken dat het gewicht dat je gebruikt voor je fitness oefeningen het zwaarst wegen in het resultaat. Logisch, omdat de grote bodybuilders met zware gewichten trainen. Toch is dit niet helemaal waar. Door te trainen met middelmatige zware of lichte gewichten zorg je ervoor dat je spieren qua uithoudingsvermogen aanzienlijk sterker worden. Omdat je met de zware gewichten slechts 6 tot 8 herhalingen uitvoert is het uitvoeren van 10 tot 15 herhalingen een andere belasting voor je spieren. Naast het uithoudingsvermogen is het trainen met lichte gewichten erg goed om je spieren beter tot uiting te laten komen.

Variatie

Wanneer je tijdens elke training dezelfde oefeningen gebruikt uit je trainingsschema, betekent dit dat je bij elke oefening de spieren op dezelfde manier belast. Ook hier kan je lichaam aan wennen en dit kan leiden tot het bereiken van een plafond. Daarom is het varieren in oefening hierin de oplossing. Wanneer je elke borstoefening gaat bankdrukken, varieer deze dan met de chest press of de dumbell flyes. Doe je veel bicep curls voor je armen? Wissel deze dan af met de hammer curls. Zo train je elke spiergroep weer op een andere manier door variatie, variatie en variatie!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen