fbpx
Dansen voor gewichtsverlies

Dansen voor gewichtsverlies

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Dansen voor gewichtsverlies is een laagdrempelige en leuke manier om calorieën te verbranden. Zowel in groepsverband als in de privacy van je woonkamer.

Bewegen met plezier

Stel je had een sportieve papa waardoor jij minder calorieën verbrandt, je moeder heeft overgewicht, je bent geboren via een keizersnede en hebt een verhoogde kans op overgewicht. Tot overmaat van ramp heb je genen die geen geen enkele zin hebben om de sportschool in te gaan. Allemaal redenen waarom je meer zou moeten bewegen, maar daar geen zin in hebt.

“I hate the gym”

Je weet dat je meer zou moeten bewegen omdat je wilt afvallen. Een sportschool bezoeken is voor velen echter niet een heel motiverende gedachte. Rationeel bekeken is dat ook niet heel vreemd. Rennen op een loopband als een hamster. Gewichten optillen en weer neerleggen, als opruimen in een kamer waar alles van lood is. En die ruimte alleen al, marteltuig met afgetrainde mensen die er geboren lijken. Je snapt heus wel dat die mensen ook ergens zijn begonnen. Je voelt je echter behoorlijk geïntimideerd door de gedachte dat je nog zo’n lange weg voor de boeg hebt voordat je je hier op je gemak voelt. Het had net zo goed een eerste werkdag kunnen zijn.

Nu is het mijn rol natuurlijk om je te vertellen dat je niet onzeker hoeft te voelen. Of juist dat sommigen van die afgetrainde mensen nog steeds onzeker zijn. Of dat anderen juist denken:”Respect!”, als duidelijk is dat jij een grotere uitdaging hebt dan zij toen ze begonnen en toch deze uitdaging aangaat.  Maar laten we even aannemen dat ook de volgende tien argumenten die zouden volgen geen indruk op jou maken. Laten we aannemen dat een sportschool gewoon niet jou ding is.

Spel en sport

Dan moet je dus op zoek naar alternatieven. Activiteiten die er in eerste instantie op gericht zijn om plezier te hebben, waarbij je “als bijproduct” ook nog eens aan je beweging toekomt. Een logisch alternatief is natuurlijk sport. Met name spelsport. Met basketbal hoopte ik altijd dat er meer tijd op de klok stond. Met cardio wil ik die zo snel mogelijk zien verstrijken. I get it.

Ik sportte omdat ik het leuk vond, fitness doe ik voor het resultaat. Hoewel ik trainen prettig vind, ook als stressverlichting, vind ik het nog steeds niet leuker dan iets simpels als een bal vangen en door een ring te gooien. Het is een stuk effectiever als het gaat om mijn doelstellingen, maar vergt meer motivatie en discipline. Iets leuks doen is per definitie makkelijker.

Maar misschien ben jij wel zo iemand die dat hele competitieve van (spel)sporten niet leuk vind. Misschien heb je fysiek problemen met bepaalde bewegingen, vooral als die snel en onverwacht gemaakt moeten worden. Zoals wanneer je moet reageren op een tegenstander. Misschien heb jij geen tegenstander nodig om je te motiveren, maar een partner.

Dansen voor gewichtsverlies

Dus allergisch voor de sportschool, allergische voor sporten of daar niet toe in staat. Wat blijft er dan nog over?

Een stevige wandeling?

“Wanneer ik 80 ben”.

Een mooie fietstocht?

“In de winter? Of op zo’n fiets die nergens naartoe gaat? Nee, dank je. “

Zelfde probleem. Bewegen omdat het moet. Minder intensief, maar ook nogal saai.

Dan is mijn laatste redmiddel voor jou dans. Die primitieve, instinctieve behoefte om te dansen op bepaalde muziek. Die behoefte waaraan sommigen volledig toegeven bij de eerste klanken van muziek, terwijl anderen die met moeite onderdrukken als er geen drank in de buurt is. Ook als jij bij die laatste groep hoort, hoef je dans nog niet af te schrijven als jouw go-to-calorie-killer.

Ik ga je nog niet proberen te overtuigen met cijfers over verbrande calorieën, want die werken ook niet om je de sportschool in te krijgen. Ik wil het vooral hebben over fun.

Groepslessen

Mijn vader was dan wel Nigeriaan, het dansgen heb ik blijkbaar van moederskant. Als bodybuilder/kobudoleraar (een excuus om als volwassen man met stokken te vechten), was het idee van salsa-lessen net zo  intimiderend voor mij als de sportschool voor sommigen anderen.

Toch heeft mijn vrouw me zover gekregen en ik vond het al leuk vanaf de eerste les. Nou scheelt het als je in een groep begint waarin iedereen stuntelt. Daarnaast werk je met mensen samen en niet tegen ze.

Maar wat als je naast een allergie voor de sportschool én sporten ook nog eens een allergie voor mensen hebt?

Thuis dansen voor gewichtverlies

Van typische fitness gerelateerde dansstijlen zoals aerobics, bodycombat en body pump is aangetoond dat deze qua het aantal calorieën dat je verbrandt, vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld joggen [rixon]. Hoewel deze mogelijk niet genoeg verhullen dat het om training gaat zijn het wel de effectievere vormen van dansen als het gaat om verbranden van calorieën. Met uitzondering, in sommige gevallen, van competitieve dansers. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de cijfers die ik uit verschillende onderzoeken heb kunnen halen. Diverse dansstijlen, maar ook dans simulaties die worden uitgevoerd met gameconsoles.

 Most participants reported that the IVDG (interactive video dance game) program was a good workout, and that they were encouraged to continue or start an exercise routine. Forty percent reported improvements in sleep, and nearly half stated they had or were considering purchasing a home version of a video dance game. Conclusions:Interactive video dance game is an effective and enjoyable exercise program for adults who wish to decrease their BMI and improve components of cardiorespiratory fitness

Anna Meija-Downs, University of Indianapolis

Aldus een onderzoekster die 20 volwassenen Dance Dance Revolutions liet spelen en zag dat daardoor hun BMI verlaagde en zuurstofopname verbeterde[meija-downs]. Maar vooral hier belangrijk: de deelnemers vonden het allen erg leuk.

An international survey of 556 DDR players (mean age: 18.7 years; range 12-50) found that 66% began playing IVDGs because they are “fun, amusing, and cool.”Reasons given for continuing to play after the novelty wore off included weight loss, improved physical condition, social connectivity, improved quality of sleep, and stress relief. This survey demonstrated promising benefits for adults interested in this novel form of exercise.

Andere actieve gametypes?

Dans blijkt voor interactieve games de beste optie om te bewegen als het gaat om de beste balans tussen plezier en resultaat zoals blijkt uit een onderzoek gedaan aan de The University of North Carolina [lyons].

In de tabel rechts zie je boven  hoeveel energie de activiteit relatief kostte. Fitness (Wii-fit) blijkt daarin de nipte winnaar. Kijk je echter naar plezier dan scoorden “band-games” (in het onderzoek: Guitar Hero III: Legends of Rock en Rock Band 2) het hoogst. Daarbij werd echter veel minder energie verbruikt dan bij dansen en fitness games. Dans-games scoorden op beiden punten hoog. Bijna net zoveel verbruik als fitnessgames maar meer fun.

Ik weet uit ervaring dat het werkt in de zin dat het motiveert. Enkele jaren geleden kocht ik een X-Box met de Kinect camera én het spelletje Dance Central. Ik heb in de eerste twee dagen meer gedanst dan in m’n hele leven daarvoor (inclusief de salsalessen). Het is gewoon heel veel fun en doet het bovendien fantastisch op verjaardagen.

Just do it!

Er lijkt, behoudens medische beperkingen, dus eigenlijk geen excuus om niet aan je beweging te komen. In plaats van de lat zo hoog te leggen dat je niet eens zin hebt om te springen, kan je beter touwtjespringen als je dat leuk vind. Dan wordt je tenminste gemotiveerd om te springen. Letterlijk de lat naar jou brengen dus. Bewegen omdat het leuk is.

Niet omdat het moet…

Referenties

 • Rixon KP, Rehor PR, Bemben MG. Analysis of the assessment of caloric
  expenditure in four modes of aerobic dance. J Strength Cond Res. 2006
  Aug;20(3):593-6. PubMed PMID: 16937973.
 • Mejia-Downs A, Fruth SJ, Clifford A, et al. A Preliminary Exploration of the Effects of a 6-week Interactive Video Dance Exercise Program in an Adult Population. Cardiopulmonary Physical Therapy Journal. 2011;22(4):5-11.
 • Fawkner SG, Niven A, Thin AG, Macdonald MJ, Oakes JR. Adolescent girls’ energy
  expenditure during dance simulation active computer gaming. J Sports Sci. 2010
  Jan;28(1):61-5. doi: 10.1080/02640410903369935. PubMed PMID: 20013462.
 • Sell K, Lillie T, Taylor J. Energy expenditure during physically interactive
  video game playing in male college students with different playing experience. J
  Am Coll Health. 2008 Mar-Apr;56(5):505-11. doi: 10.3200/JACH.56.5.505-512. PubMed
  PMID: 18400662.
 • Smallwood SR, Morris MM, Fallows SJ, Buckley JP. Physiologic Responses and Energy Expenditure of Kinect Active Video Game Play in Schoolchildren. Arch Pediatr Adolesc Med. 2012;166(11):1005-1009. doi:10.1001/archpediatrics.2012.1271
 • Mejia-Downs A, Fruth SJ, Clifford A, et al. A Preliminary Exploration of the Effects of a 6-week Interactive Video Dance Exercise Program in an Adult Population. Cardiopulmonary Physical Therapy Journal. 2011;22(4):5-11.
 • Lyons EJ, Tate DF, Ward DS, Bowling JM, Ribisl KM, Kalyararaman S. Energy Expenditure and Enjoyment during Video Game Play: Differences by Game Type. Medicine and Science in Sports and Exercise. 2011;43(10):1987-1993. doi:10.1249/MSS.0b013e318216ebf3.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen