fbpx
De 7 afslanktips

De 7 afslanktips

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Afslanken is vaak niet heel ingewikkeld, als je maar de juiste informatie hebt over hoe je dit moet aanpakken. Vaak is het namelijk niet een gebrek aan motivatie maar aan informatie. Om je te voorzien van de juiste informatie en je op de juiste weg te helpen hebben we een artikel geschreven voor je met 7 afslanktips. Met deze afslanktips word je bewust gemaakt van de verschillende factoren die bijdragen aan een gezond gewicht en kun je door een paar simpele tweaks jouw afslank doelstellingen behalen. Mocht je aan de 7 afslanktips niet voldoende hebben? Vraag dan meer afslanktips aan in de comments van deze post.

Voedingswaardetabellen

Deze staan niet bijna op elk artikel vermeld. Wil je afvallen? Dan wil je zeker weten hoeveel calorieen je per dag consumeert. Er is namelijk maar 1 manier waarop jij kunt afvallen en dat is door middel van het creeren van een negatieve energiebalans. Als jij niet weet hoeveel energie je dagelijks eet weet je ook niet of je aan het afvallen bent of aan het aankomen. Daarbij is het eveneens van belang om te weten welke macronutrienten je binnen krijgt. Immers, je voeding kan bestaan uit eiwitten, koolhydraten en vetten en alle 3 leveren energie maar worden op hun eigen manier weer afgebroken door het lichaam. Lees daarom de voedingswaardetabellen en weet wat je eet.

Snacken en afvallen

Tussendoortjes zijn vaak de boosdoeners wanneer je wilt afvallen. Daarom is het extreem belangrijk om deze te elimineren. Althans, dat betekent niet direct dat je snacks compleet moet schrappen en moet honger leiden. Maar snacks kunnen bijdragen aan het afvallen indien je dit slim doet. Er zijn vele mogelijkheden om slim te snacken zonder dat je aankomt. Een aantal voorbeelden van slimme snacks zijn:

  • Cherry tomaatjes
  • Schijfjes komkommer
  • Stukjes paprika
  • Worteltjes

Meet wat je eet

Net als afslanktip 2, is het van belang niet alleen om te weten wat je eet, maar ook om te meten. Je lichaam haalt zijn energie uit verschillende voedingsstoffen die allen op hun beurt weer verschillende hoeveelheden calorieen leveren. Zo levert 1 gram koolhydraten 4 kcal op per gram. Eiwitten leveren ook 4 kcal op per gram, maar worden anders afgebroken door het lichaam, waardoor het thermisch effect van eiwitten hoger is dan dat van de koolhydraten. Vetten leveren 9 kcal op per gram en alcohol maar liefst 7kcal per gram. Weet jij hoeveel kcal jij per dag binnen krijgt? En hoeveel kcal jij nodig hebt per dag? Zo niet, lees dan ook ons artikel: caloriebehoefte berekenen

Eet meer vezels

Er is veel voeding dat bestaat uit vezels. Vezels helpen je een voller gevoel te geven en worden langzaam afgebroken door jouw lichaam. Hierdoor bieden vezels over een langere periode energie en kun je met minder eten langer doorgaan. Ideaal wanneer je wilt afvallen.

Sla geen maaltijd over

In onze eerste afslanktip gaven we aan dat je alleen kunt afvallen wanneer je minder calorieen opneemt dan je nodig hebt. Maar dit betekent niet dat je maaltijden moet overslaan. Wanneer je jezelf gaat uithongeren komt je lichaam in een reserve modus en zal het calorieen die het vervolgens binnen krijgt extra zuinig verwerken en gaat het reserves in de vorm van vet opslaan. Tevens maakt je lichaam in reserve modus meer van het stress hormoon cortisol aan waardoor het energie gaat halen uit spieren, die worden afgebroken. Sla daarom geen maaltijd over.

Beweeg meer

Wil je niet teveel concessies doen op je voeding en toch afvallen? Dat kan! Zoals we al in onze eerste afslanktip vermeldden kun je afvallen door meer calorieen te verbranden dan je dagelijks nodig hebt. Wil je meer calorieen verbranden, beweeg dan meer. Het grote voordeel is dat je daardoor weinig drastischere aanpassingen hoeft te doen op je voeding en je gezonder wordt. Daarnaast voel je je vaak ook fitter als je meer beweegt.

Houd je voortgang bij

Wanneer je aanpassingen doet in je levensstijl dan is het belangrijk om deze ook te meten en hierop te sturen. Zonder te meten weet je niet in hoeverre je progressie verloopt. Houd daarom in de FITsociety app bij welke resultaten jij boekt.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen