fbpx

Voor het slapen koolhydraten om af te vallen?

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Standaard leren we mensen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is. Vooral ’s ochtends je energie binnenkrijgen zodat je de rest van de dag de tijd hebt om het te verbruiken. Vooral koolhydraten worden in de late uurtjes vaak vermeden omdat door inactiviteit tijdens de slaap deze toch maar zouden worden opgeslagen als lichaamsvet. Onderzoek uit 2011 geeft echter het tegendeel aan.

“Koolhydraten ’s avonds eten”

Het onderzoek van de Hebrew University of Jerusalem, toont namelijk iets opmerkelijks. De opzet van het onderzoek was het volgen van een groep politieagenten gedurende een half jaar. Ze verdeelden deze over een experimentele groep die veel koolhydraten at in de avond en de controle groep die het de koolhydraten gelijk over de dag verspreid at.

Ze kregen vergelijkbare samenstellingen van voedsel binnen, het enige wat dus anders was en getest werd was de timing van de voeding en het feit dat in het ene geval de koolhydraten verdeeld over de dag werden ingenomen, in het andere geval in één maaltijd. In beide gevallen was het een dieet met verlaagd aantal calorieën


De conclusie van de onderzoekers: zoals je in de tabel kunt aflezen waren de politieagenten die in de avond uren de koolhydraten aten meer vet kwijt, procentueel gezien. Daarnaast werd opgemerkt dat de agenten uit de experimentele groep overdag minder honger hadden en hun glucose en insuline waarden stabieler waren.

A simple dietary manipulation of carbohydrate distribution appears to have additional benefits when compared to a conventional weight loss diet in individuals suffering from obesity.

S. Sofer, The Hebrew University of Jerusalem

De onderzoekers zoeken de oorzaak vooral in de veranderde hormoonhuishouding tijdens het slapen. Hormonen zoals adiponectine dat een rol speelt in vetverbranding en leptine dat van invloed is op je hongergevoel.

Wat we wel willen opmerken is dat dit  onderzoek niet erg groot was, het werd namelijk gedaan met uiteindelijk 78 politieagenten die zich aan het dieet hielden (naar eigen zeggen), daardoor kan je niet met zekerheid stellen dat dit effect daadwerkelijk zo significant was en niet op toeval berustte.  Ook erg opmerkelijk waren de vergelijkbare leptinewaarden van de twee groepen waardoor je vraagtekens kan zetten bij de rol van leptine in vetpercentage en gewicht.

Onze mening

Voor ons is dit een mooi onderzoek om aan te tonen dat de stelling dat het eten van koolhydraten voor het slapen gaan, leidt tot verhoogde vetopslag geen heilig huisje meer is. Vooral wanneer er nog meer onderzoek naar wordt gedaan en deze resultaten herhaald worden. Dat is dan ook de conclusie van de onderzoekers. Ze stellen niet hard dat je dus maar voor het slapen gaan je koolhydraten zou moeten eten, maar wel dat de “oude wijsheid” hierover opnieuw bekeken dient te worden.

En dat is dan ook wat wij op onze bescheiden manier zullen doen. In een uitgebreid artikel zullen bij binnenkort ingaan op de invloed van slaap op vetverbranding. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de genoemde hormonen en wat gebeurt er met je stofwisseling tijdens de slaap?

Referenties

  • Sofer S, Eliraz A, Kaplan S, Voet H, Fink G, Kima T, Madar Z. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at
    dinner. Obesity (Silver Spring). 2011 Oct;19(10):2006-14. doi
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen