fbpx
Effectief afvallen

Effectief afvallen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Afvallen is iets waar je op een gestructureerde manier mee moet omgaan wil je het effectief laten zijn. Die erg moeilijk zoals je waarschijnlijk al hebt ondervonden. Je merkt dat je lievelingsjurk niet meer goed past en je favoriete spijkerbroek zit ook niet meer zo lekker als vroeger. Je probeert veel diëten maar het lijkt maar niet te lukken.

Effectief afvallen: wat is jouw motivatie

Voordat je begint op het gezonde pad en gewicht gaat verliezen, is het een goed idee om bekend te raken met de redenen waarom je wilt afvallen. Omdat de motivatie om af te vallen erg persoonlijk is, is het juist erg belangrijk om voor jezelf te bepalen wat de exacte reden is waarom je wilt afvallen. Op deze manier houd je het langer vol en kom je ook de moeilijke dagen door. Een aantal voorbeelden van motivatie kunnen zijn:

  • Gezonder leven
  • Een mooier uiterlijk
  • Meer energie

Het is het beste een motivatie hebben om een gezonde levensstijl vol te kunnen houden.

Effectief gewicht verliezen

Afvallen kun je door minder calorieën te nemen dan je dagelijks nodig hebt of door meer te calorieën te verbranden dan je nodig hebt of beide. De dagelijkse caloriebehoefte wordt bepaald door je leeftijd, BMR, lichaamsgewicht, activiteiten en lean body mass. Omdat we uitgelegd hebben op welke manieren je kunt afvallen en wat de factoren zijn die je dagelijkse caloriebehoefte bepalen, gaan we nu verder in hoe je gecontroleerd gewicht kunt verliezen.

Stappenplan gewichtsverlies

  1. Begin met het afstemmen van je voeding op je dagelijkse caloriebehoefte. Doe dit zo consistent mogelijk. Dus stel je dagelijkse caloriebehoefte is 2500 calorieën, en je neemt 2459 calorieën, dan maakt dat niet heel veel uit, maar probeer zo dicht mogelijk bij die 2500 calorieën te komen.
  2. Eet niet meer dan je dagelijkse caloriebehoefte en doe dit voor 3 weken.
  3. Weeg jezelf wekelijks op hetzelfde tijdstip op een lege maag. Ga in de ochtend op de weegschaal staan.

Gewichtsverlies meten

1. Op hetzelfde gewicht gebleven

Als dit het geval is ben je dagelijks niet meer maar ook niet minder dan je dagelijkse caloriebehoefte gaan eten. Om nu te kunnen afvallen zou je 500 calorieën minder kunnen gaan eten per dag.

Stel dat je 2500 calorieën per dag nodig had en je hebt in de 3 weken geen verschil gezien in je gewicht. Ga dan nu 2000 calorieën per dag consumeren. Als je dagelijkse caloriebehoefte 3500 per dag was, ga dan nu op 3000 zitten. Dit zal leiden in een tekort in calorieën en je zult afvallen.

2. Je bent afgevallen

Gefeliciteerd, je bent op de goede weg. Een halve kilo tot een kilo per week is een gezond tempo om te werken aan je gewicht. Ga door met het consumeren van de hoeveelheid calorieën die het gewichtsverlies hebben ingeleid.

3. Je bent meer dan 1 kilo per week afgevallen

Dit is het minst voorkomende scenario, maar mocht het zich voordoen dat je meer dan 2 kilo per week bent kwijt geraakt dan is het mogelijk dat je te snel aan het afvallen bent. Het resultaat van 2 kilo per week aan gewicht verliezen is normaal wanneer je erg zwaar bent in een beginfase, maar is minder gebruikelijk wanneer je een gemiddeld postuur hebt.

De oplossing is om zo’n 200 – 250 calorieën per dag toe te voegen aan je voeding. Dit zal leiden dat je minder snel gaat afvallen en op een gezonde manier gewicht gaat verliezen.

Bovenstaande manieren om gewicht te verliezen zijn puur gebaseerd op het naar beneden brengen van je inname van calorieën. Er is een manier om sneller af te vallen en dat is door middel van beweging. Stel je verbrandt per dag nog zo’n 500 calorieën door te sporten dan zou je nog sneller en gezonder gewicht verliezen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen