fbpx
Metabolisme versnellen

Metabolisme versnellen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Naarmate we ouder worden beginnen we vaak ongemerkt zwaarder te worden. Je hoort iedere dag mensen in de supermarkt, bij de koffiemachine en op feestjes dat ze te veel wegen en die pondjes maar niet kwijt kunnen raken

Je kon altijd alles eten en geen onsje aankomen, maar nu lijkt het alsof je twee chipjes eet en de weegschaal gaat alweer een streepje verder. Waar komt dit extra gewicht vandaan?

Je metabolisme versnellen

Eén ding weten we zeker, je metabolisme – verbranding – wordt trager wanneer we ouder worden. Metabolisme is, eenvoudig gesteld, de manier waarop ons lichaam de calorieën verbrandt van de voeding dat we eten.

De verschuiving naar gewichtsaanwas begint voor de meesten al wanneer je in de twintig en dertig bent. We krijgen er vanzelf lichaamsvet bij wanneer we spiermassa kwijtraken. Dit verlies van spiermassa kan je metabolisme flink beïnvloeden.

Vanaf ongeveer je vijfentwintigste begint je metabolisme te verminderen met ongeveer vijf procent iedere tien jaar! Het lijkt er dus op dat we beginnen met een strijd tussen veroudering en metabolisme. We kunnen het ouder worden niet beheersen, dus wat nu? Zwaaien we met de witte vlag en accepteren we wat lijkt op een natuurlijke opmars van ongewilde en constante gewichtsaanwas?

Absoluut niet! Er zijn een aantal eenvoudige en natuurlijke manieren om deze strijd te winnen hoe oud je ook bent.

Vergroot je spiermassa

Het meest belangrijke onderdeel bij je metabolisme is je magere spiermassa. Spier verbrandt tot 90% meer calorieën dan vet. Hoe meer spiermassa je hebt, des te meer calorieën zul je verbranden gedurende de dag. Door 1.3 tot tot 2.25 kilo extra spiermassa aan te komen kun je 110 tot 250 calorieën extra per dag verbranden. Als je dan toch al meer eet dan je verbrandt, benut dit dan als brandstof voor training om je spiermassa te doen groeien.

Sla geen maaltijden over

Het verhaal dat je je aantal calorieën omlaag brengt door het overslaan van maaltijden is iets complexer. Wanneer mensen maaltijden overslaan of hun calorieconsumptie flink omlaag brengen kan dit hun metabolisme vertragen. Het lichaam past zich aan het gebrek aan calorieën aan alsof er hongersnood heerst. De verbrandingssnelheid kan zelfs 10 tot 15% verminderen en het lichaam zal vetweefsel vast blijven houden en magere spiermassa verbranden. Bovendien eet je vervolgens bij de volgende maaltijd dan juist weer teveel omdat je jezelf hebt lopen uithongeren. Er komt dan meer binnen dat vervolgens trager wordt verbrandt en dus sneller wordt omgezet in vet.

Eet minstens drie maaltijden per dag en vermijd minder dan 1000 calorieën te eten.

Regelmatige activiteit

Regelmatig trainen zoals fietsen, lopen of klimmen, helpt om je metabolisme te verhogen tijdens de activiteit en nog uren daarna. Zelfs eenvoudige bewegingen zoals de trap nemen, het huis schoonmaken of tuinieren kunnen helpen je metabolisme te verhogen.

Voldoende eiwitten

Eiwitten – proteïne – zijn de bouwstenen voor je spieren. Zonder voldoende eiwitten kun je spiermassa verliezen. Je hebt minstens 0.5 tot 0.6 gram eiwitten per pond lichaamsgewicht nodig. Voor een vrouw van zestig kilo – 120 pond – komt dat neer op 60 tot 72 gram eiwitten per dag. Voor actieve sporters ligt dit een stuk hoger. Gebruik onze voedingscalculator om jouw behoefte te berekenen.

Voldoende slaap

Een studie in aan de Universiteit van Chicago in 1999 heeft aangetoond dat te weinig slaap de manier waarop we koolhydraten verbranden aantast, wat kan leiden tot glucose intolerantie en waarschijnlijk meer honger en een vertraagd metabolisme.

Te weinig slaap kan ook je energieniveau gedurende de dag beïnvloeden en ervoor zorgen dat je je training overslaat omdat je ’te moe’ bent. Hoe vaak heb jij dat jezelf al verteld?

Minder alcohol

Alcohol onderdrukt het vermogen van je lichaam om vet te verbranden. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je alcohol drinkt tijdens de maaltijd, je lichaam vet trager verbrandt dan normaal tijdens dezelfde maaltijd. Let dus op je alcoholgebruik.

Geloof niet in magische oplossingen

We hebben natuurlijk allemaal de advertenties gezien voor producten die ons metabolisme moeten verhogen en groot gewichtsverlies beloven. Metabolisme versnellers en fat burners, de mensen in de reclame laten niet alleen zien dat ze veel gewicht verliezen maar ook dat ze een strakker lichaam en een sixpack krijgen. Kan een pil dat allemaal doen? Nee. Er zijn slechts enkele producten waarvan is aangetoond in diverse onderzoeken dat deze kunnen bijdragen aan vetverbranding.

Hierover lees je meer in het artikelen “Fatburners die echt werken

Eet een gebalanceerd dieet dat je caloriebehoefte niet overschrijdt, sport regelmatig en slaap goed. Realiseer je dat je er misschien niet meer als twintig uit kunt zien maar je kunt er zeker zo goed mogelijk uitzien met meer energie en een goede gezondheid op iedere leeftijd.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen