fbpx
Een Leven Lang Fit

Een Leven Lang Fit

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 5 minuten

Een leven lang fit (fit for life) is een methode om af te vallen en is bedacht door de Amerikanen Harvey en Marilyn Diamond. De boeken die dit dieet beschrijven zijn in grote aantallen verkocht en hebben veel mensen geholpen om af te vallen. De eerste druk van dit boek verscheen al in 1985 en werd al snel een bestseller in New York. Dit artikel beschrijft de verschillende opvattingen van dit dieet, maar laat ook de controversie zien. Veel voedingsdeskundigen zijn het namelijk niet eens met de denkwijze achter het dieet.

Harvey Diamond leed jarenlang aan overgewicht met de vaak bijbehorende onvrede over het eigen figuur en lichamelijke klachten. Hij ontwikkelde dit voedingssysteem eigenlijk voor zichzelf en baseerde het op een natuurlijke hygiëne. Dit staat voor “een manier van eten waarop het lichaam zich op een goede manier van zijn afvalstoffen kan ontdoen”. Snel hierna profileerde Harvey Diamond zich als voedingsdeskundige (zie verder) en begon hij met het behandelen van andere mensen. Op deze manier leerde hij ook zijn vrouw kennen en dit resulteerde tot een zakelijke samenwerking en een huwelijk.

Het ritme van het lichaam

De Diamond’s gaan uit van het natuurlijke ritme van het lichaam. Een dag is opgebouwd uit 24 uur. Normaal betekent dat, dat men om 8 uur op staat, ’s middags om 12 uur middagpauze heeft en ’s avonds rond twaalf uur gaat slapen. Deze 24 uur wordt dan in drie perioden verdeeld. Rond 12 uur ’s middags begint het lichaam voedsel op te nemen. Men eet en de eerste fase van het verteringsproces begint. Rond acht uur in de avond (wanneer de tweede maaltijd ook al geconsumeerd is) begint het assimilatieproces dit betekend dat de voedingsstoffen zijn opgenomen en worden gebruikt. Rond 4 uur ’s nachts begint het proces van de eliminatie, waarbij afvalstoffen worden uitgescheiden.

Harvey is ervan overtuigd dat wanneer dit natuurlijke ritme wordt aangehouden, men optimaal profiteert van alle geconsumeerde voedingsmiddelen en het lichaam niet wordt overbelast. Dit betekent dan ook dat het voor ons zo bekende ontbijt volgens Diamond niet goed zou zijn. Om 8 uur ’s ochtends is het lichaam namelijk nog bezig met het eliminatieproces en daar heeft het lichaam de energie voor nodig. Wel mag er in de morgen i.p.v. een echt ontbijt gekozen worden voor fruit of vruchtensap, omdat dit wat extra energie levert en het lichaam helpt bij het reinigingsproces. De eerste echte maaltijd zou dus rond het middaguur pas plaatsvinden (rond 12 uur). Na acht uur ’s avonds kan er beter niks meer gegeten worden, omdat het lichaam dan bezig is alle voedingsstoffen te assimileren.

Overige opvattingen

Fruit moet vers en rauw zijn en mag in grote hoeveelheid gegeten worden. Wel moet fruit apart worden gegeten. Fruit wordt snel opgenomen in het lichaam en wanneer je dit mengt met ander voedsel dan wordt deze opname dus geremd. Dit is niet bevorderlijk voor de spijsvertering. Daarom kun je volgens Diamond fruit het beste voor de maaltijd eten (nooit minder dan 20-30 minuten van te voren). De eerste 3 uur na een maaltijd kan er beter geen fruit worden gegeten, maar pas erna. Dit klinkt extreem, maar past overigens wel in de regels van de natuurgeneeskunde (alternatieve geneeswijze).

Volgens de Diamond’s moet ons voedsel worden afgestemd op het gegeven dat ons lichaam voor ongeveer 70 procent uit water bestaat. Zo moet het eten voor 70 procent uit water bestaan, zoals groenten en fruit en voor 30 procent uit geconcentreerde voedingsmiddelen zoals vlees, vis (en zuivel), brood, overige granen, aardappelen, peulvruchten en sojaproducten.

Een andere regel is dat koolhydraten en eiwitten niet gecombineerd mogen worden in één maaltijd en vlees mag niet worden gecombineerd met zuivel. Dit is in de praktijk natuurlijk lastig te realiseren. Veel producten zijn namelijk opgebouwd uit zowel eiwitten en koolhydraten. Een zoogdier in het wild eet slechts één voedingsstof tegelijk. Bijvoorbeeld vlees of een bepaalde plant, Harvey gaat ervan uit dat dit voor de mens in principe ook het beste is. De gedachte hierachter is dat vlees in een ander milieu verteert dan zetmeel, hierdoor heeft dit een effect op de maagsappen en zal één van beide voedingsstoffen minder goed worden verteerd. Wel mogen zetmeelrijke producten of eiwitrijke producten worden gecombineerd met groenten. Men kan dus vlees met een salade eten, of aardappelen met een salade.

Ook kan er beter niet gedronken worden tijdens een maaltijd, omdat water de verteringssappen verdund, waardoor het verteringsproces wordt verstoord. Zuivelproducten zouden volgens Harvey Diamond slechts een beperkte waarde hebben en deze kunnen daarom ook beter niet of slechts bij uitzondering gegeten worden.

Iets anders wat botst met de natuurvoedingskunde is dat voor dit dieet normale producten uit de supermarkt goed zijn. Het gaat dus helemaal niet om onbespoten voedsel, of bijvoorbeeld een vleesloos dieet. Dit maakt misschien het dieet voor veel mensen zo aantrekkelijk. Mede omdat iedereen het kan proberen en de kosten niet hoog hoeven te zijn omdat er geen producten bij speciale winkels gekocht hoeven te worden. Natuurvoedingskunde gaat uit van behoud van de oorspronkelijke kwaliteit van voeding.

Controversie

Er is veel te zeggen over dit dieet. Aan de ene kant heeft het heel veel mensen geholpen om een beter voedingspatroon te realiseren. Mede omdat dit dieet een voorkeur geeft aan verse rauwe groente en fruit. In het slechte dieet van veel Amerikanen kan alleen deze verandering al zorgen voor een groot gewichtsverlies bij veel mensen, met daarbij behorende positieve effecten voor de gezondheid.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met het ritme van het lichaam, al denken veel voedingsdeskundigen dat dit ritme niet zo strak hoeft te zijn zoals de Diamond methode het voorschrijft. Een ander kritiekpunt op de Diamond methode is dat er geen aandacht wordt besteed aan het biologische karakter van de voeding. Daarnaast is het scheiden van koolhydraten en eiwitten praktisch niet te doen. Brood bevat net als veel andere producten zowel koolhydraten als eiwitten. Zuivelproducten worden afgeraden, maar deze producten bevatten veel calcium waardoor veel mensen die dit dieet volgen te weinig calcium binnen kunnen krijgen.

Ook is de rol van het ontbijt controversieel. Waar in traditionele dieten het ontbijt een belangrijke, zo niet de belangrijkste rol krijgt, wordt de waarde hiervan door de Diamonds betwijfeld. Daarnaast worden koolhydraten en eiwitten voor een groot deel op verschillende plaatsen in het lichaam afgebroken. Het lichaam hoeft dus niet te zorgen voor een puur basische of zure omgeving. Toch kan scheiding van koolhydraten en eiwitten de stofwisseling bevorderen omdat de vertering van twee voedingsstoffen altijd meer tijd zal vergen dan bij slechts één voedingsstof.

Tenslotte is ook de reputatie van Harvey Diamond niet onbesproken. Een snelle blik op Wiki leert dat hij zijn doctoraal heeft gehaald aan The American College of Life Science. Een niet-geaccrediteerde intselling die is opgericht door een highschool dropout. Bezwaren vanuit de medische wereld gaan vooral over het feit dat het Fit for Life dieet doorspekt is van alternatieve geneeswijze waarvoor iedere wetenschappelijke basis ontbreekt.

Samenvatting

De Diamond methode heeft veel mensen geholpen bij het afvallen. De nadruk in het dieet ligt vooral op het balanceren van voeding met het ritme van het lichaam. Het voedingspatroon richt zich verder vooral op het eten van rauwe groente en fruit, waardoor bij veel mensen met een slechte manier van eten natuurlijk al snel positieve veranderingen gerealiseerd worden. Een aantal opvattingen van dit dieet komen niet overeen met opvattingen van de natuurvoedingskunde met als voorbeeld het scheiden van koolhydraten en eiwitten bij een maaltijd. Daarnaast is dit dieet ook niet gericht op een biologische voeding, maar voldoen producten die men gewoon bij de supermarkt kan kopen. Aan de andere kant heeft het daarom misschien wel veel mensen geholpen, omdat het voor veel mensen mogelijk is dit dieet te proberen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Fit worden
Debster Music says:

Hoi, Super leuk artikel. Een tiental jaren geleden heb ik het Fit For Life ook uitgeprobeerd. Ik was ermee in aanraking gekomen via vrienden uit de States. Ik ben het gaan uitproberen, niet om af te vallen, want ik was super slank en sportief, maar om meer energie te krijgen. Ik had dankzij het FFL geen last meer van zware after dinner dips, want ik hou van lekker veel eten. Ik kreeg mijn energie weer terug ‘s avonds om actief te blijven in de avonduren, vooral ook omdat ik toen bijna elke avond optrad als zangeres. Ik denk dat het om die reden Een Leven Lang Fit heet. Je voelt je ermee ook super fit!! Ik doe het af en toe nog steeds voor een gedeelte. Vooral voor een optreden als ik dan eet dan laat ik bijvoorbeeld de aardappeltjes staan en eet ik alleen het vlees met de groenten. Brood eet ik soms, als het niet anders kan . Meestal maak ik s middags een flinke pokebowl met wat ik in huis heb bijvoorbeeld restant wok-sel met verse spinazie, tomaat en gekookt eitje. Heerlijk.

Reactie op: 2023-02-19 09:41:18
Marc Bruggeman says:

Ik heb het jaren terug geprobeerd en ik kreeg zeer veel energie en ook geen zure oprispingen meer. helaas ben ik ervan van afgedwaald en ben ernstig ziek geworden, door mijn bourgondisch leven, een tia en zware hartritme stoornissen gekregen als resultaat dus 10 dagen in een coma gelegen, en goddank terug gekomen en nu terug vol energie! Ben veganist geworden raak geen druppel alcohol meer aan sedert 5 jaar en op 66 jaar superfit. Dus mensen stop met al die industriele voeding en leef supergezond. Dus fit for life is geen bedrog maar schenkt jou een superleven en lichaam!!! Dit is met geen fortuin te koop jou lichaam is je tempel en hou er van en respecteert het. groetjes Marco

Reactie op: 2023-05-12 20:43:29
Robert Tucker says:

Al meer dan 25 jaar pas ik wel en niet LLF toe en van verschillende keren 20+ kg afgevallen. Helaas val ik steeds terug in de slechte gewoontes maar gelukkig weet ik hoe het moet en kom telkens weer uit op LLF. Het werkt echt goed voor mij. Momenteel ben ik weer top fit en was ik slechts 8 kg te zwaar. Was!😉

Reactie op: 2023-08-15 10:41:22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen