fbpx
Principes Voor Effectief Vetverlies

Principes Voor Effectief Vetverlies

Geschreven door Matthijs Wessels

Geschatte leestijd: 5 minutenKom je steeds weer aan na een dieet? Stop dan nu! Dènk niet eens aan een ander dieet, want die zal waarschijnlijk dezelfde resultaten opleveren die je totnogtoe hebt gehad.

Stop met het verspillen van je tijd, geld en inzet. Kijk eerst eens naar de feiten die ik je geef in dit artikel en beslis dan pas wat je wilt gaan doen.

Laten we eerst eens kijken naar een paar gewichtsverliesprincipes:

1. Verhoging van je verbranding

Om ervoor te zorgen dat je gewichtsverlies blijvend is op de lange termijn is het heel belangrijk dat je verbranding goed omhoog wordt gebracht, en de meest effectieve manier om je verbranding te verhogen is een grotere hoeveelheid spiermassa op je lichaam.

De enige manier om deze spiermassa op te bouwen zodat je verbranding omhoog gaat is door middel van krachttraining. Er is geen andere methode die zoveel invloed heeftop je verbranding dan krachttraining.

Met behulp van krachttraining vergroot je de hoeveelheid magere spiermassa op je lichaam met als gevolg een verhoogde verbranding.

Na een gewichtstraining is je verbranding extra hoog en dat zorgt ervoor dat je lichaam veel meer vet verbrandt dan het daarvoor kon.

2. Het draait om je spieren

De hoeveelheid vet dat je lichaam kan verbranden staat in directe verhouding met de hoeveelheid spiermassa dat je lichaam heeft.

Wanneer je spieren meer energie hebben, en je deze energie flink gebruikt tijdens je krachttraining, dan zijn die spieren in staat om de calorieën die je eet plus het extra vet op je lichaam te verbranden. Met andere woorden, wanneer je spieren sterker worden en meer energie vast kunnen houden, kan je lichaam die energie efficiënter vrij laten komen om zo je verbranding te verhogen en de extra calorieën die je hebt gegeten verbranden.

Wanneer je meer spiermassa opbouwt en dus sterker wordt, wordt je lichaam veel beter in het verbranden van vet.

De hoeveelheid spiermassa op je lichaam zorgt er ook voor dat je er goed uit ziet. Wanneer je de extra vetmassa op je lichaam verbrandt zorgen de spieren, die je dan goed kunt zien, dat je er gezond, energiek en slank uitziet.

3. Snel lopen verbrandt vet

Wat je nu kan doen om de verbranding van je lichaamsvet op te voeren is snel lopen in je programma op te nemen.

Snel lopen is niet alleen minder zwaar voor je heupen, het verbrandt ook meer vet dan joggen of hardlopen.

Hier zijn wat voordelen van snel lopen:

Snel lopen is…

 • makkelijk te doen
 • een natuurlijke beweging voor je lichaam
 • blessurevrij (behalve als je omvalt natuurlijk…)
 • overal te doen
 • de beste oefening met de minste inspanning die je voor vetverlies kunt doen

Snel lopen is een aanrader in elk gewichtsverliesprogramma!

Gewichtsverlies programma-strategieën

Wil je van een gewichtsverliesprogramma een succes maken, dan moet je krachttraining in je programma opnemen. Het is heel belangrijk om met gewichten te trainen, niet alleen om gewicht te verliezen maar ook voor je algehele gezondheid.

Ons is al jaren verteld dat we met behulp van een dieet het vet van ons lichaam moeten kwijtraken, en er misschien wat snel lopen bij moeten doen om het hele proces te versnellen. Het probleem is dat de grote caloriereductie bij een dieet je lichaam laat denken dat het verhongert, waardoor je lichaam vet vast gaat houden en het je zuurverdiende spiermassa gaat gebruiken als energiebron. Hierdoor wordt je verbranding verlaagd en verlies je nog meer spiermassa.

Stopte je met het dieet, dan kwam het verloren vet al snel weer terug en had je – door de verlaagde verbranding – een grote kans dat je meer vet terugkreeg dan je had verloren.

Een vicieuze cirkel dus…

Daarnaast raakte je lichaam gewend aan het dieet en kwam je al snel op een punt waarop er niets meer gebeurde.

Wat nu?

Wat dacht je van gewichtsverliessupplementen, crèmes, massage, drugs? Sorry, je zou toch moeten weten dat die niet werken…

Er is een betere manier…

Krachttraining!

Veel studies hebben aangetoond dat krachttraining een superieure methode is om gewicht kwijt te raken (o ja, dames… je zult echt niet groot gespierd worden van gewichtstraining! Daar heb je te weinig testosteron voor, dus maak je maar niet ongerust).

Doe je geen gewichtstraining in je gewichtsverliesprogramma, dan zullen de resultaten niet zo goed zijn als je zou willen.

Drie tot vijf dagen korte krachttrainingen per week, thuis of in de sportschool, verbranden meer vet dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Vetten en cardio

We zijn er dus al achter gekomen dat door het vergroten van de hoeveelheid spiermassa in je lichaam je verbranding wordt verhoogd, ook wanneer je rust. Door die hogere verbranding kun je nu ook meer calorieën eten, wat inhoudt dat je niet van de honger hoeft om te komen om gewicht te verliezen.

Je hoeft in principe niet zoveel calorieën te schrappen om gewicht kwijt te raken en je hebt minder problemen om succesvol af te vallen (ervan uitgaande dat je wel de juiste voedingsmiddelen eet).

Wat betreft vet… dat wordt verbrand wanneer je lichaam zuurstof gebruikt om energie vrij te maken uit je cellen terwijl je sport. Wanneer je rustig tot gemiddeld intensief sport gedurende 20 tot 30 minuten wordt de meerderheid van de energie uit je vetreserves gehaald.

Het is wel belangrijk dat je onthoudt dat vetverlies over je hele lichaam plaatsvindt, niet alleen van een bepaalde plaats op je lichaam. Het verliezen van vet op alleen je buik of billen is dus niet echt mogelijk.

Zorg ervoor dat je cardiotraining afwisselend is om verveling te voorkomen. Gebruik de loopband, fiets, stepper of wat voor andere manier van trainen je tot je beschikking hebt. De beste training om vet te verliezen is snel lopen op de loopband of buiten. Loop tot je licht puft en houd dat vol gedurende de tijd die je ervoor neemt.

Wanneer je tijdens je cardiotraining zwaar hijgt of buiten adem raakt ga je te snel. Je energie wordt dan uit de koolhydraten in je lichaam gehaald en niet uit je vetreserves.

Gewichtsverlies is helemaal niet dat grote gecompliceerde mysterie dat sommige mensen, boeken en bladen je doen geloven. Het is vrij eenvoudig en kan allemaal gedaan worden door je aan een paar eenvoudige principes te houden.

Gewichtsverlies en voeding

De beste manier om lichaamsvet te verliezen en spier vast te houden is een goed voedingsprogramma. De basis is kwaliteitsvoedsel en meer sporten zodat je energie verbruikt. Je hebt voeding nodig dat je vult maar niet opvult; voedsel dat weinig vet en suiker bevat en niet is bewerkt is ideaal.

Gedurende de dag zou je kleine maaltijden moeten eten met bij elke maaltijd wat eiwitten om je spieren te voeden en je energieniveau hoog te houden. Voedsel met de belangrijke vitaminen en mineralen moet je ook dagelijks eten.

Wil je weten hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om gewicht te verliezen en je spieren in stand te houden, bereken dan je calorie-behoefte.

Door het aantal calorieën dat je dagelijks eet te verminderen naar het gewichtsverliesniveau zou je gewicht moeten beginnen te verliezen. Ga niet lager en bekijk je lichaam regelmatig in de spiegel om te zien of je vooruit gaat.

Heb je geen goed idee hoeveel calorieën je per dag eet, hoe weet je dan of je teveel eet of niet?

Een paar goede eettips:

 • verminder de vetten die je kunt zien en die je niet kunt zien
 • schrijf op wat je eet zodat je eventuele problemen op kunt sporen
 • houd rekening met die tijden waarop je normaal teveel eet (zoals feestdagen)
 • vermijd een te grote reductie in het aantal calorieën dat je eet
 • houd je vetniveau bij, niet je gewicht
 • ga voor rustig vetverlies (een pond per week)

Click to rate this post!

[Total: 0 Average: 0]

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Basisregels afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen