fbpx

Samen afvallen dankzij je partner die op dieet is

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Samen afvallen omdat jouw vriend of vriendin op dieet is? Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de  University of Connecticut. Partners van mensen die actief bezig zijn met gewichtsverlies blijken ook gewicht te verliezen. Ook als ze zelf niet bewust bezig zijn met afvallen.

Samen afvallen dankzij je partner die op dieet is

Voor het onderzoek werden 130 koppels (criterium: samenwonend) gedurende een half jaar gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat als één van de leden van het koppel actief bezig is met afvallen er een goede kans is dat de partner ook afvalt. Ook wanneer deze helemaal niet bewust bezig is met afvallen. De resultaten werden gepubliceerd in het medische journaal Obesity [1].

In het onderzoek verloor ongeveer een derde van de niet actief afvallende partners 3 procent of meer van hun gewicht in de 6 maanden van de studie. Volgens de onderzoekers wordt een verlies van 3 procent beschouwd als een meetbaar voordeel voor de gezondheid. De hoofdonderzoeker en gedragspsycholoog professor Amy Gorin spreekt van een ‘ripple effect’. Dat zou zich niet hoeven te beperken tot een partner.

When one person changes their behavior, the people around them change. Whether the patient works with their healthcare provider, joins a community-based, lifestyle approach like Weight Watchers, or tries to lose weight on their own, their new healthy behaviors can benefit others in their lives

Verband in snelheid van samen afvallende partners

Uit het onderzoek bleek ook dat er een verband was tussen de snelheid waarmee beide partners gewicht verloren.

How we change our eating and exercise habits can affect others in both positive and negative ways. On the positive side, spouses might emulate their partner’s behaviors and join them in counting calories, weighing themselves more often, and eating lower-fat foods…

…Health care providers and organizations dedicated to healthier lifestyles may wish to consider the weight loss ripple effect in their future assessments and treatment plans

Eerdere onderzoeken kwamen ook tot de conclusie dat samen afvallen een resultaat kan zijn van één van de partners die op dieet is, al werden de meeste van deze onderzoeken uitgevoerd met informatie die door de deelnemers zelf werden opgegeven. Dit onderzoek zou de eerste dergelijke studie zijn die een randomized en gecontroleerd design volgde. Ook keken eerdere onderzoeken vaak naar patiënten in klinieken terwijl in dit recente onderzoek werd gekeken naar meer praktische omstandigheden. Mensen in de echte wereld die gebruik maken van populaire programma’s gericht op afvallen, waarbij gewicht over tijd werd gemeten.

Dit werd gemeten na 3 en 6 maanden.

Samen afvallen met weight watchers

De koppels werden verdeeld in twee groepen.

In één groep kreeg één van de partners een gestructureerd programma om af te vallen (Weight Watchers). Hierbij werd persoonlijke begeleiding gegeven en had men toegang tot online hulpmiddelen bij het afvallen.

In de tweede groep kreeg één van de partners slechts informatie over gezonde voeding, lichaamsbeweging en strategieën voor gewichtsbeheersing. Behalve die schriftelijke informatie was er verder geen contact meer met de deelnemers in deze groep.

In beide groepen bleek de ‘niet actief afvallende’ partner ook gewicht te verliezen na 3 en 6 maanden. Opvallend genoeg bleek overigens dat in beide groepen ongeveer evenveel gewicht verloren werd. De extra begeleiding van Weight Watchers bood dus geen meerwaarde ten opzichte van de informatie over gewichtsverlies en de intentie om af te vallen.

In een vervolgstudie willen de onderzoekers er achter komen of dit effect zich beperkt tot partners of ook geldt voor andere samenwonende familieleden.

Lifestyle als oorzaak voor het samen afvallen

Heel verassend zijn deze resultaten op zich niet.

Als je samen een huishouding deelt dan is er nu eenmaal een kans dat je ook bepaalde gewoontes deelt of van elkaar overneemt. Toch zijn dit soort onderzoeken altijd wel leuk.

Bijvoorbeeld om je te bedenken dat je werkt voor een goed doel wanneer je op een dieet bent. Jouw inspirerende voorbeeld kan ervoor zorgen dat anderen in je directe omgeving je goede gewoontes overnemen.

Heb je geen partners en ben je vrijgezel? Maar wil je toch samen afvallen met iemand?

Download dan de gratis FITsociety app voor iPhone en Android en kies een van de vele trainers en coaches die je kunnen helpen bij het samen afvallen.

Samen afvallen zonder dieet

Wanneer je wilt beginnen met samen afvallen dan is dee primaire doelstelling een negatieve energiebalans creëren. Dat kan op meerdere manieren. Zo kun je meer gaan bewegen waardoor je per saldo lager uitkomt dan je dagelijks qua brandstof tot je neemt. Of je kunt samen een paar slimme tweaks doorvoeren in jullie voedingspatroon waardoor je samen kunt afvallen zonder dieet.

Ontbijten

Het is een van de meest voorkomende fouten van mensen die willen beginnen met samen afvallen. Het ontbijt wordt overgeslagen, want je moet immers minder eten. Helaas werkt dit juist averechts. Immers, tegen de middag is de honger niet meer te stillen en is de kans groot dat je veel meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Daarnaast wordt je metabolisme ook vertraagd doordat je in de ochtend deze bent vergeten te activeren. Maar stel dat je echt moeite hebt met ontbijten, neem dan iets mee naar je school of naar je werk wat je daar kunt nuttigen. Probeer er dan wel voor te zorgen dat dit een gezonde snack is en geen ongezond begin van de dag. Tot slot kan de oorzaak dat je in de ochtend niet kunt eten zijn oorzaak hebben in de avond daarvoor. Indien je ’s avonds nog laat iets naar binnen werkt is de kans groot dat je de volgende ochtend nog geen trek hebt. Neem daarom geen te zware maaltijden laat op de dag.

Drink veel water

Het belang van water en vocht wordt door veel dieeten onderschreven, maar we schrijven hier een stuk over samen afvallen zonder dieet. Toch is het belangrijk dat je jezelf aanleert om veel water te drinken, want vaak wordt er meer gegeten dan gedronken gedurende de dag. Indien je je lichaam regelmatig voorziet van voldoende water, dan helpt dat je waterpeil op niveau te houden. Hierdoor neemt je eetlust af en zul je minder calorieen op gaan nemen. Wil je toch iets eten, neem dan een vochthoudend stuk fruit, zoals een appel, sinaasappel of mandarijn.

Drink geen calorieen

In het punt hierboven schrijven we expliciet dat je water (of thee) dient te nemen wanneer je je vochthuishouding op orde wilt houden. Veel frisdranken zitten namelijk vol met calorieeen en we willen juist een negatieve energiebalans creeeren. Neem dus een flesje water, een kopje kruidenthee of andere caloriearme drankjes als je dorst hebt. Indien je alcohol wilt drinken probeer dit dan te matigen tot 1 of 2 glaasjes en stap dan over op water.

Eet meer proteine

Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen waar je dagelijks uit kunt kiezen. Deze bestaan allemaal uit proteine, koolhydraten of vetten. Eiwitten en koolhydraten bevatten de minste calorieeen en vet het meeste. Omdat proteine minder calorieen bevat en ook nog eens de honger kan stillen is dit de ideale bron van gezonde voeding. Voorbeelden van wat je zou kunnen eten zijn bijvoorbeeld magere kwark, kipfilet met tuinkruiden, bonen en peulvruchten. Proteine kun je niet alleen uit je voeding halen, maar ook uit proteine shakes. Het voordeel is dat je deze overal mee naartoe kunt nemen en altijd snel kunt klaarmaken.

Eet volle granen

Net als proteine kunnen volle granen zorgen voor een langer voldaan gevoel. In tegenstelling tot snelle koolhydraten, die vaak na een uur alweer een honger gevoel geven. Dus ontbijt met volle vezelrijke voeding zoals muesli, brinta of havermout. Kies in de avond voor volkoren pasta of meergranen rijst en blijf weg van de witte versies.

Begin met een voorgerecht

Vaak is de avond maaltijd de grootste maaltijd van de dag. Om te voorkomen dat je teveel in een keer consumeert, probeer te beginnen met een voorgerecht. Een salade kan een goed voorgerecht zijn waarmee je al een groot deel van je honger kunt stillen in de avond. Deze kun je lekker maken met verse ingredienten of noten. Het voordeel is dat je hierdoor minder hongerig aan het hoofdgerecht begint waardoor je minder consumeert dan dat je direct aan het hoofdgerecht zou beginnen.

Eet meer groente en fruit

Vezelrijke voeding vind je niet alleen in volkoren producten. Ook groente en fruit zijn vaak vezelrijk en zeer laag in calorieen. Wanneer je zin hebt om te snacken, grijp dan niet naar de kaas en koekjes, maar probeer eens een mix te maken van verschillende soorten fruit.

Heb jij meer tips hoe je kunt samen afvallen zonder dieet? Laat het weten in de reacties

Referentie

  1. Amy A. Gorin, Erin M. Lenz, Talea Cornelius, Tania Huedo-Medina, Alexis C. Wojtanowski, Gary D. Foster. Randomized Controlled Trial Examining the Ripple Effect of a Nationally Available Weight Management Program on Untreated Spouses. Obesity, 2018; DOI: 10.1002/oby.22098
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen