fbpx
Kaneel verhoogt verbranding lichaamsvet

Kaneel verhoogt verbranding lichaamsvet

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Onderzoek heeft het vet verbrandende effect van kaneel in mensen aangetoond. 

Kaneel en kaneelaldehyde

Kaneelaldehyde, een aromatisch olie en de natuurlijke geurstof in kaneel had al eerder de belangstelling van onderzoekers. Eerder onderzoek met muizen had aangetoond dat kaneel de thermogenese van vetcellen kan verhogen en daarmee overgewicht en een hoog bloedsuiker kan bestrijden en dus lichaamsvet kan verlagen. Onderzoekers van de University of Michigan hebben dit effect nu aangetoond in mensen. Hierbij wilden ze ook meer inzicht krijgen in hoe de kaneelaldehyde te werk gaat door reactie van vetcellen hierop te bekijken. Hierbij keken ze zowel naar de directe respons als het effect van een langdurige behandeling. Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers vetweefsel van mensen van verschillende leeftijden, gewichtsklassen en etniciteit. Hun bevindingen worden in december gepubliceerd in Metabolism [1].

Scientists were finding that this compound affected metabolism. So we wanted to figure out how—what pathway might be involved, what it looked like in mice and what it looked like in human cells.

Jun Wu, University of Michigan Life Sciences Institute

De kaneelaldehyde werkte rechtstreeks op de vetcellen en had diverse effecten.  Zo verhoogde het de activiteit van proteine kinase A signaling (PKA). PKA speelt onder andere een rol bij de verbranding van vetzuren en eerder onderzoek toonde een lagere activiteit aan van PKA in mensen met overgewicht [2]. Hiernaast werd de activiteit van thermogene genen en enzymen verhoogd. Ook werd de activering van belangrijke regulerende eiwitten die betrokken zijn bij de thermogenese verhoogd. Denk hierbij aan ucp1 (uncoupling protein ), dat ik onlangs nog beschreef in het artikel over bruin en beige vet. Een ander voorbeeld is Fgf21 (fibroblast growth factor 21). Fgf21 is een eiwit waarvan activering in onderzoek met muizen met overgewicht en diabetes leidde tot het verlagen van het bloedsuiker en de hoeveelheid triglyceriden in het bloed [3].

De onderzoekers willen dan ook meer onderzoek verrichten naar de mogelijkheid om kaneel in te zetten in de strijd tegen obesitas (en diabetes). Een voedingsstof die al jaren in de voedingsindustrie wordt gebruikt heeft mogelijk een grotere kans om ook gebruikt te worden. Mensen die vechten met overgewicht vinden het waarschijnlijk prettiger om kaneel te gebruiken dan medicijnen.

Wel wijst Wu erop dat de onderzoekers nog meer te weten moeten komen over de beste manier om kaneel in te zetten tegen overgewicht zonder bijwerkingen. Het is vooralsnog dan ook niet aangeraden om na iedere maaltijd een lepel kaneel in te slikken, maar daar waren we dankzij Youtube al achter gekomen.

Referenties

  1. Cinnamaldehyde induces fat cell-autonomous thermogenesis and metabolic reprogramming. Jiang, Juan et al.Metabolism – Clinical and Experimental , Volume 77 , 58 – 64
  2. Mantovani G, Bondioni S, Alberti L, et al. Protein Kinase A Regulatory Subunits in Human Adipose Tissue: Decreased R2B Expression and Activity in Adipocytes From Obese Subjects. Diabetes. 2009;58(3):620-626. doi:10.2337/db08-0585.
  3. Kharitonenkov A, Shiyanova TL, Koester A, Ford AM, Micanovic R, Galbreath EJ, Sandusky GE, Hammond LJ, Moyers JS, Owens RA, Gromada J, Brozinick JT, Hawkins ED, Wroblewski VJ, Li DS, Mehrbod F, Jaskunas SR, Shanafelt AB (Jun 2005). “FGF-21 as a novel metabolic regulator”. The Journal of Clinical Investigation. 115 (6): 1627–35.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen