fbpx
Vitamine

Vitamine

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Vitaminen en mineralen. Vaak ken je ze omdat je al vanaf de basisschool te horen krijgt dat het belang hiervan ontzettend groot is voor de gezondheid. En waarschijnlijk ken je ze van de vele groente en fruit die je hebt moeten eten. In dit artikel willen we wat dieper ingaan in vitaminen en mineralen en het verschil tussen vitaminen en mineralen. Daarnaast willen we aangeven wat de geschiedenis is en willen we ook wat vertellen over welke voedingsproducten welke vitaminen en mineralen bevatten.

Vitamine

Geschiedenis van vitaminen en mineralen

Ergens in de vorige eeuw werd ontdekt dat sommige stoffen die stikstof bevatten onmisbaar zijn en sommige ziekten kunnen voorkomen. Dit werd ontdekt door de biochemicus Casimir Funk, die oorspronkelijk uit Polen kwam. Casimir Funk noemde de stoffen die hij had ontdekt vitaminen. Dit woord stamt uit het Latijn, wat een combinatie is van het woord “vita” wat staat voor “leven en “amine” wat betekent dat het een stikstofbevattende stof is. Pas veel later werd bekend dat niet alle vitaminen stikstof bevatten, maar men bleeft de benaming van Funk handhaven.

Wat zijn vitaminen

Dus de ontdekking van Casimir Funk waren chemische verbindingen die een gezonde rol kunnen hebben voor de mens. Vitamines helpen bij een aantal lichaamsprocessen zoals groei en herstel. We maken ze zelf niet of te weinig aan en daarom dienen we ze veelal uit onze dagelijkse voeding te halen of uit supplementen.

Vitaminen worden veelal verdeeld in 2 groepen:

Oplosbaar in vet
Oplosbaar in water

We kennen 13 vitaminen: A, C, D, E, K en acht vitaminen B.

Er zijn naast natuurlijke vitaminen ook synthetische vitaminen. De werking van de synthetische vitamine is niet hetzelde als de natuurlijke variant, aangezien de natuurlijke vitamine beter door het lichaam wordt herkent.

Een andere naam voor vitamines is de benaming essentiële micronutriënten. Dit komt omdat ze dagelijks met voeding genomen moeten worden om groei, ontwikkeling en gezondheid optimaal te houden.

Wat zijn mineralen

Mineralen behoren net als vitamines tot de essentiele voedingsstoffen, wat dus betekent dat het lichaam niet zonder deze stoffen kan. Het lichaam maakt ze niet aan dus moeten ze via de voeding worden opgenomen.

Er zijn natuurlijk ook andere vormen van mineralen, zoals stenen en metalen die je in de natuur veel tegenkomt, maar mineralen die we in dit artikel bedoelen bevinden zich niet in grotten, maar in voedingsmiddelen. De meeste mineralen kom je maar in kleine hoeveelheden tegen in je voeding, maar je hebt er ook niet veel van nodig. Vaak zijn dit enkele grammen per dag. Indien het lichaam mineralen in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft, hanteren we de benaming spoorelementen. De groep essentiele voedingsstoffen zijn chroom, fluoride, jodium, mangaan, ijzer, koper, selenium, silicium, borium, vanadium, molybdeen en zink.

Verschil tussen vitamines en mineralen

Nu je weet wat vitamines zijn en wat mineralen zijn is het tijd om te vertellen wat de verschillen zijn. Op zich zijn die niet heel groot. De belangrijkste overeenkomst tussen beide is dat ze allebei van groot belang zijn voor de mens. Vitamines komen vaak uit planten of dieren, dus vaak levende organismen. En mineralen worden gewonnen uit dode organismen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen