fbpx
Elke dag cardio: gezond of ongezond

Elke dag cardio: gezond of ongezond

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Is elke dag cardio doen gezond of ongezond? Ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking sport elke week, maar de groep die elke dag sport is een stuk kleiner. In onze drukke hedendaagse samenleving is het haast ook niet te doen om elke dag vrij te maken (of zin te maken) om te gaan sporten. Maar hoe belangrijk en gezond is het als je elke dag aan cardio of elke dag aan krachttraining doet? In dit artikel lichten we toe wanneer het gezond is om elke dag te sporten en wanneer je er verstandig aan doet om het rustiger aan te doen.

elke dag cardio

Elke dag cardio of elke dag krachttraining

Wanneer jij jezelf de vraag stelt: “Is elke dag sporten gezond?”, dan is het antwoord niet zwart of wit. Er zijn sporten die je spieren minder zwaar belasten en die je daarom vaker kunt uitvoeren. Maar er zijn ook sporten die intensiever zijn en een zwaardere belasting vormen op jouw spieren. Als je deze sporten teveel uitvoert is de kans op overbelasting erg aanwezig en licht overtraining op de loer. Daarnaast is de kans op blessures ook een stuk groter indien je te vaak en te intensief traint.

Om in ieder geval een goede richtlijn te krijgen wanneer vaker sporten aan te bevelen is, kun je het volgende doen:

Verdeel de sportieve inspanning in 3 onderdelen:
Krachttraining
Cardio
Niet-intensieve beweging

Per onderdeel lichten we hieronder de richtlijnen toe.

Lees ook ons artikel: Stop met de vraag “is dit gezond”?

Elke dag krachttraining

Zoals je wellicht kunt afleiden, is krachttraining de meest intensieve vorm van deze 3 sportieve onderdelen. Het idee bij krachttraining is dat je vaak jezelf dwingt om de grens op te zoeken om op die manier de spieren te prikken. Net niet tot muscle failure zoals dat heet.

Omdat krachttraining de meest intensieve vorm van lichaamsbeweging is, is daarmee dan ook de kans en het risico het grootst op overbelasting en blessures. Het is daarom ook aan te raden dat je niet vaker dan 3 of 4 keer per week aan krachttraining te doen. Je spieren hebben immers ook rust nodig om te herstellen van de training en dat duurt vaak 48 tot 72 uur.

Wanneer je toch elke dag aan krachttraining wilt doen of vaker wilt trainen, kun je een split schema hanteren, waarbij je elke dag een andere spiergroep traint. Zo wissel je de actieve spiergroepen af en geef je de spiergroepen die je getraind hebt de rust die ze nodig hebben om te herstellen.

Elke dag cardio

Als je elke dag cardio wilt doen is dat een ander verhaal dan wanneer je elke dag aan krachttraining wilt doen. Bij cardiotraining is het namelijk afhankelijk van de sport die je uitoefent en ook van de duur van je cardio training. Bij elke dag cardio is de belasting van de spieren minder en is daarom de hersteltijd ook minder. Toch is het aan te bevelen om niet elke dag langer dan 1 uur te hardlopen, fietsen, zwemmen of een ander vorm van cardio training te doen.

Elke dag bewegen

Feitelijk zijn we al elke dag in beweging en zijn we als het goed is ook al elke dag aan het sporten. Het is weliswaar niet elke dag cardio of elke dag krachttraining waar we aan doen, maar we wandelen, lopen, fietsen dagelijks aardig wat af. Deze vorm van elke dag bewegen mag je natuurlijk ook elke dag doen. Het is zelfs aan te raden om elke dag actief te zijn en zoveel mogelijk stappen te zetten. Het is overigens niet aan te raden om elke dag voor de 10.000 stappen te gaan zoals we in het artikel “hoeveel stappen per dag is gezond” hebben beschreven, maar er zijn vele gezondheidsvoordelen aan elke dag bewegen.

Conclusie

Wanneer je elke dag aan krachttraining wilt doen is het aan te bevelen dat je je trainingen verdeelt over de dagen zodat je elke dag een andere spiergroep traint. Jouw spieren hebben minimaal 48 uur rust nodig om van de krachttraining sessie te herstellen. Indien je elke dag aan cardio wilt doen is het aan te bevelen dit niet langer dan 1 uur per dag te doen. Wil je elke dag bewegen, in de vorm van wandelen, fietsen of andere dagelijkse activiteiten, dan is het advies om dit zo vaak mogelijk te doen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Conditie opbouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen