fbpx
Zoete aardappel

Zoete aardappel

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Al een aantal jaren staan zoete aardappelen op het menu van sporters. Tegenwoordig kent vrijwel iedere zich bewust voedende persoon zoete aardappelen als voedzaam alternatief van de dertien-in-een-dozijn aardappel. Zeker nu zelfs de grote blauwe supermarktketen ze met veel trots promoot. Maar waarom? Een air van gezondheid hangt om de vrolijke oranje aardappelen heen, maar wat is er van waar?

Zoete aardappel

Glycemische index

Zoete aardappelen worden vaak gekozen vanwege hun lage glycemische index, oftewel de snelheid waarmee de suikers in het product worden opgenomen in het bloed. In tegenstelling tot sommige ‘gewone’ aardappelen is die laag, waardoor ze vaak als gezonder alternatief worden gezien.

Gezondheid is sowieso een lastig te verklaren en argumenteren begrip. Wat voor de ene persoon gezond is of kan zijn, kan voor de andere persoon een minder verstandige keuze zijn. In veel gevallen kan een zoete aardappel een goed alternatief zijn voor een gewone aardappel, maar niet altijd.

Wat eet je nu precies?

Voor zowel een gewone als een zoete aardappel geldt dat je een product eet wat groeit als opslagbron van nutriënten voor een plant, al dan niet gedomesticeerd en verbeterd door boeren. Beide zijn rijk aan koolhydraten, maar daar is niets mis mee. Je hebt koolhydraten nodig en als je veel sport en slank bent nog meer dan wanneer je sedentair bent.

Puur en alleen een vergelijking maken tussen gewone en zoete aardappelen is niet zo’n verstandig plan (ik vraag me dan ook af waarom ik dit artikel schrijf) omdat de verschillen erg klein zijn en je beide producten niet apart eet.

Overigens zijn de beste manieren om beide klaar te maken koken of stomen omdat er dan, in tegenstelling tot frituren, bakken of grillen, geen vocht aan wordt ontrokken. Hierdoor wordt het aantal gram koolhydraten per 100 gram product niet hoger.

Verschil zoete aardappel met gewone aardappel

De verschillen wat betreft nutriënten tussen de twee typen aardappelen zijn niet heel groot. Afhankelijk van de bron die je gebruikt is een gewone aardappel koolhydraatrijker dan een zoete aardappel, maar dat is afhankelijk van hoe je de producten bereidt en wat je definieert als zoete aardappel en welke gewone aardappel je voor de vergelijking kiest.

Dat is nu juist het lastige: door verschillende bereidingswijzen verandert de samenstelling (en glykemische lading en glykemische index) van de aardappelen.

Dus wat moet je met elkaar vergelijken?

Daar komt nog eens bij dat de zowel gewone aardappelen als zoete aardappelen vrijwel nooit zonder een ander product worden gegeten. Beide zijn vaak onderdeel van een maaltijd met iets anders. Zo worden zoete aardappelen nogal vaak in bakproducten gebruikt en is Sweet Potato Pie een begrip in de Verenigde Staten. Maar ook in Nederland is de zoete aardappel steeds vaker een onderdeel van een zoet bakproduct. Dat is heel logisch, vanwege het relatief grote aandeel suikers in de zoete aardappel.

Kleur is goed

Een kleine tip tot slot dan. Zoals met de meeste gekleurde voedingsmiddelen (en dan bedoel ik geen winegums, maar groene, rode, paarse, gele groenten) bevat ook de zoete aardappel veel verschillende soorten vitaminen en mineralen. In een dieet dat weinig vitaminen en mineralen bevat zal de zoete aardappel dus een verstandige keuze zijn. Maar dan is overigens bijna ieder groente- of fruitproduct een goede keuze.

Gewone aardappelen bevatten overigens ook veel vitaminen en mineralen, maar hier wint de zoete aardappel.

Conclusie

Zowel gewone als zoete aardappelen zijn in beperkte mate een verstandige keuze voor vrijwel ieder dieet, zoals de meeste onbewerkte voedingsmiddelen dat zijn. De hype rond zoete aardappel is lichtelijk overdreven. Het is geen superfood en het is geen beter alternatief dan onze vertrouwde oude Hollandse aardappel.

Gebruik beide producten in je dieet zodat je een variëteit aan voedingsstoffen tot je neemt. Kijk naar de bereiding van het product (kook of stoom ze vooral en grill of bak ze niet vaak) en zorg dat je aardappelen neemt met andere producten zoals magere eiwitbronnen en gezonde vetten.

Zoete aardappelen zijn, voor wie dat wil horen, gezond maar geen wondermiddel. En hetzelfde geldt voor gewone aardappelen.

Referenties

  • glycemicindex.com/about.php
  • precisionnutrition.com/regular-vs-sweet-potatoes
  • iamafoodie.nl/zoete-aardappel/
  • health.clevelandclinic.org/2013/03/white-potatoes-vs-sweet-potatoes-which-is-healthier/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen