fbpx
Elasticiteit bloedvaten verbeteren? Doe je eerste marathon

Elasticiteit bloedvaten verbeteren? Doe je eerste marathon

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wil jij je de elasticiteit van jouw bloedvaten verbeteren? Als je voor het eerst traint voor een marathon dan kan dit het verouderen van bloedvaten ’terugdraaien’. Dat is de uitkomst van een nieuwe onderzoek. 

aders verjongen

Bloedvaten verbeteren

De resultaten werden deze maand gepresenteerd tijdens een congres van de European Society of Cardiology (ESC).

Dr Anish Bhuva van de British Heart Foundation aan de University College London legt uit:

“Nieuwe hardlopers die 6 maanden trainen en een eerste marathon uitlopen, zien een verlaging van de leeftijd van aders van vier jaar en een verlaging van de bloeddruk. Dit is vergelijkbaar met het effect van medicatie. Zou dit effect aanhouden dan zou het vertalen naar een ongeveer 10% lagere kans op een beroerte.”

Stijve bloedvaten

Een eigenschap van normale veroudering is het stijver worden van bloedvaten. Dit verhoogt de kans op beroertes en hartziekten, ook in gezonde mensen.

Atleten die hun hele leven trainden hebben, vergeleken met anderen van dezelfde leeftijd, (biologisch) gezien jongere bloedvaten.

De Britse onderzoekers wilden daarom uitvinden in hoeverre dit effect te bereiken is door mensen die net beginnen met hardlopen.

Eerste marathon lopen

Aan het onderzoek namen 139 gezonde mensen deel die voor het eerst meededen met een marathon. De deelnemers waren tussen de 21 en 69 jaar oud.  Ze kregen het advies een speciaal programma te volgen voor beginners als voorbereiding. Ze renden ongeveer 10 tot 20 kilometer per week. Dit deden ze zes maanden lang voorafgaand aan de London Marathon van 2016 of 2017.

Voordat ze hiermee begonnen en twee weken na het volbrengen van de marathon werden m.r.i metingen verricht en echo’s gemaakt van het hart en bloedvaten. Daarnaast werd een fitness test gedaan, de bloeddruk gemeten en de hartslag. Op beide momenten werd ook de biologische leeftijd van de aorta berekend.

“Vier jaar jonger”

Na het lopen van de marathon was de stijfheid van de aorta gedaald, en werd deze biologisch gezien vier jaar jonger dan voorafgaand aan de voorbereiding. De grootste effecten werden gezien in de oudere deelnemers en de tragere hardlopers.

“Je hoeft geen topatleet te zijn om te profiteren van de voordelen van het lopen van een marathon. Sterker nog, de effecten lijken het grootst in oudere en tragere hardlopers. “

Dr Bhuva

Fitter en gezonder

De deelnemers zagen, zoals je zou verwachten, verbeteringen in fitheid en hartslag. Deze verbeteringen waren echter vrij bescheiden. Vooral vergeleken met de grotere impact op stijfheid van de aorta en bloeddruk.

Voorafgaand aan de voorbereiding op de marathon renden de deelnemers minder dan 2 uur per week. Zoals je mocht verwachten, waren hun tijden ook langer dan ervaren marathonlopers. Volgens de onderzoekers valt echter op dat de voordelen van een leven lang trainen bereikt kunnen worden na een relatief kort trainingsprogramma.

Persoonlijk vind ik dat een beetje vreemde stelling. Je zou namelijk ook kunnen stellen dat de voordelen van ervaren lopers blijkbaar niet zozeer door een leven lang trainen bereikt zijn, maar mogelijk al behaald zijn in de eerste periode van hardlopen.

Helemaal objectief waren de onderzoekers niet. Auteur van de studie Professor Sanjay Sharma is tevens medisch directeur van de London Marathon.

“De voordelen van training op het hart en de bloedcirculatie zijn goed vastgesteld en staan in verband met een lagere kans op hartziekten en overlijden. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat trainen de veroudering van het hart- en vaatstelsel kan vertragen. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen die voor het eerst een marathon lopen het hart- en vaatstelsel ‘jonger’ maken. “

Referenties

  • European Society of Cardiology. “Training for first-time marathon ‘reverses’ aging of blood vessels.” ScienceDaily. ScienceDaily, 3 May 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190503080607.htm>.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Conditie opbouwen
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen