fbpx
Stevia

Stevia

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Een van de meest spraakmakende vervangers voor suiker is zonder twijfel Stevia, oftewel Stevia rebaudiana zoals de groene, kleine plant heet. De Stevia plant is een kruidachtige plant waarvan de bladeren de zoete smaak hebben vanwege de stof die hierin voorkomt genaamd Stevioside. Stevioside is een stof die ruim 300 keer zoeter is dan de gewone suiker die je kent uit de supermarkt.

Stevia

De suikervervanger is lange tijd verboden geweest in Europa, terwijl het wel in andere werelddelen zoals Brazilie en Japan verkrijgbaar was. Vermoedelijk kwam dit omdat de suiker industrie dit wilde tegenhouden. Maar op 14 november 2011 heeft de Europese Unie de zoetstof goedgekeurd die gemaakt is van deze plant en is stevia nu ook in Europa en dus in Nederland verkrijgbaar.

Wat is stevia

De functie van stevia is te beschrijven als suikervervanger en heeft zijn oorsprong in Brazilie. De Guarani Indianen gebruikten de zoete plant voor inwendig en uitwendig gebruik omdat het tegen acne en eczeem helpt. Het werd door de indianen gebruikt omdat het schimmels en bacterien remt. Stevia maakt de huid zacht en helpt daarmee om pijn en irritaties van de huid weg te nemen.

De populariteit die het heeft als zoetstof komt vooral omdat het zeer weinig calorieen bevat. Om je een voorbeeld te geven: 1 theelepel bevat slecht 0,0001 Kcal en is het ook nog eens zoeter dan suiker en is 100% natuurlijk. Dit in tegenstelling tot aspartaam, wat een chemisch product is.

Stevia voordelen

Om je een idee te geven van de voordelen van stevia hebben we deze hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Bevat zeer weinig calorieen
 • Is 100% natuurlijk
 • Bevat geen koolhydraten
 • Voorkomt schommelingen in je bloedsuikerbalans
 • Helpt bij het behouden van je gewicht
 • Voorkomt gaatjes in je gebit
 • Ondersteunt de functie van de alvleesklier

Stevia plant

De officiele en volledige naam van deze plant is Stevia Rebaudiana Bertoni en komt oorspronkelijk uit Brazilie en Paraguay. In het verleden gebruikten de Guarani Indianen deze plant om hun voedsel zoeter te maken en om bepaalde huidziektes te bestrijden. Pas in de 16de eeuw toen de Spanjaarden aankwamen in Zuid Amerika kwamen ze pas achter het bestaan van Stevia. Maar pas veel later, ergens aan het einde van de 19de eeuw begon pas echt de bekendheid van stevia toe te nemen.

Hoe smaakt het?

Er bestaat een klein verschil in smaak tussen stevia en suiker. De smaak van stevia is zoet, net als suiker, maar je moet er wel aan wennen. Doordat de plant 300 keer zoeter is dan gewone suiker merk je ook dat de smaak langer in je mond blijft. Sommige producten hebben een bittere smaak. Als je die smaak proeft kan het zijn dat je teveel hebt gebruikt. Er bestaat overigens veel verschil in de smaak van verschillende stevia producten.

Hierboven beschreven we al dat de zoete smaak afkomstig is van de steviabladeren. Een steviablad is bijna 50 keer zoeter dan gewone suiker. Dit komt doordat de bladeren van deze plant vol zitten met glycosiden. Dit zijn stoffen die in de plant zitten die veel lijken op suiker.

Bijwerkingen

De grootste afnemers van stevia zijn de landen Barzilie en Japan. In deze landen was het ook al veel langer verkrijgbaar dan in Europa en in die landen zijn ook uitvoerig veel testen uitgevoerd naar bijwerkingen van stevia. Inmiddels gebruikt zelfs Coca Cola de plant voor haar eigen producten. Het is in ieder geval een stuk gezonder dan het suikervervangende aspartaam dat ontstaat door een chemische bewerking. Het is niet bewezen dat aspartaam schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar het is nog nooit in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten, wat bij het zoete plantje inmiddels wel het geval is.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen