fbpx
Interview met Hung Nguyen: Nederlands Kampioen Men’s Physique

Interview met Hung Nguyen: Nederlands Kampioen Men’s Physique

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Hung Nguyen werd vorige maand Nederlands Kampioen in de Klasse Men’s Physique. Een mooie gelegenheid voor een photoshoot en babbeltje met de kersverse kampioen.

Hung Nguyen

Hung Nguyen

Wat is je sportieve achtergrond voorafgaand aan fitness/bodybuilding?

Ik was al op jonge leeftijd begonnen met sporten. Op mijn 6e ben ik begonnen met veldvoetbal en op mijn achtste ben ik daarnaast kung fu (wu shu) gaan doen. Kung fu heb ik 4 jaartjes gedaan in totaal en daarna ben ik gaan zaalvoetballen. Veld- en zaalvoetbal heb ik tot mijn 23e gedaan.

Wanneer ben je begonnen met krachttraining en waar?

Ik ben op mijn 19e in aanraking gekomen met krachttraining. Twee vrienden van me waren al lid bij een sportschool. ‘Powergym’ heette de sportschool en was gevestigd in Hoorn. Helaas bestaat het niet meer. Het was een kleine hardcore gym waar altijd wel serieus werd getraind. Ik herinner me de eerste keer dat ik met die twee vrienden van me meeging voor een proefles en sindsdien ben ik nooit meer gestopt met krachttrainen.

Tijdens de shoot vertelde je dat je eens naar een wedstrijd was gaan kijken en niet bepaald direct dacht:”Dat wil ik ook!”. Wat deed je uiteindelijk toch beslissen op het podium te gaan staan?

Dat komt door social media en de opkomst van de klasse men’s physique. Ik zag dat steeds vaker voorbij komen en de jongens die eraan meedoen hebben een physique die mij aansprak. Het past bovendien goed bij mijn lifestyle en ik vind het ook mooier en sportiever uitzien.

Vorige week ben je Nederlands Kampioen geworden in de klasse men’s physique. De weg daar naar toe begon bij die eerste wedstrijd. Hoe was die ervaring?

Ja tot nu toe geniet ik nog van elke prep (wedstrijd voorbereiding) Het diëten waarbij je je lichaam wekelijks ziet veranderen, is echt kicken. Tijdens je bulk probeer je zoveel mogelijk aan je zwakke punten te werken of je wilt wat meer massa zodat je spieren wat ronder worden. Tijdens zo’n wedstrijd voorbereiding zie je wat voor progressie je hebt gemaakt en je ziet dan echt of je lichaam is veranderd tegenover de keren ervoor.

Wanneer dacht je:”Ik zou hier best wel eens ver mee kunnen komen?”

Toen ik besloot om wedstrijden te doen al. Ik heb wel een winnaars mentaliteit. Heb respect voor alle andere atleten, maar ik wil wel winnen. En de shape waar ik mee kom bij elke wedstrijd moet in mijn ogen wel de kans maken om te kunnen winnen. Internationaal is anders, daar zou ik alleen al meedoen voor de ervaring en hopelijk ga ik het daar ook goed doen.

Je wordt begeleid door Jeffrey Suijkerbuijk. Hoe belangrijk is het om zo iemand achter je te hebben staan?

Ja heel belangrijk. Sowieso is het mentaal heel goed voor je. Diëten voor een wedstrijd is heel anders. Je bent dan vaak onzeker of je wel op schema ligt. Ben je wel droog genoeg, hoe moet je het doen met ‘peak week’ etc. Ook tussendoor een coach waar je altijd terecht kan met vragen is toegevoegde waarde. Ik raad iedereen aan of je nou wel of niet aan wedstrijden doet: als je een doel hebt, schakel dan iemand in die hier ervaring mee heeft. Zo bereik je veel eerder je doelstelling. Ik ben in ieder geval blij met Jeffrey.

Nu dus Nederlands Kampioen. Hoe voelt dat?

Het is wel apart om dat te zeggen, maar verder voelt het niet anders ofzo. Ik focus vooral op mijn shape die ik wil bereiken en de titel is mooi meegenomen verder vind ik het niet zo spannend.

De ‘Arnold Classic Asia’. Je vertelde al dat dit je volgende wedstrijd gaat worden. Hoe moeilijk is het om dat zonder een grote grijns op je gezicht te vertellen?

Arnold classic is een van de grootste bodybuilding evenement van de wereld waar ook wedstrijden voor amateurs zijn. Editie Asia wordt dit jaar voor het eerst gehouden in Hong Kong. Omdat ik zelf van Aziatische komaf ben, lijkt het me extra leuk om hieraan deel te kunnen nemen. Ik weet verder nog niet hoe ik me hiervoor kan aanmelden, maar ik ga het even uitzoeken en hopelijk kan ik het gaan doen.

Als lid van Road2Fit train en begeleid je zelf ook mensen naar hun doel. In hoeverre werken je eigen resultaten als atleet in je voordeel als het gaat om het begeleiden anderen? Krijg je bijvoorbeeld meer klanten omdat je zelf een voorbeeld bent?

Ja en nee.. 90% van mijn klanten hebben niet hetzelfde doel als ik, maar ze zijn wel bekend met mijn manier van leven en dat is wel wat hun inspireert. De ervaring en de succesvolle resultaten van mijn klanten hebben ons tot succes geleid.

Waar zie je het meestal misgaan bij mensen die hun doelen maar niet zien te bereiken? Kennis, inzet, aanleg, verkeerde verwachtingen?

Ik denk dat de meesten te snel en teveel resultaat verwachten. Het is mij opgevallen dat de meesten weinig geduld hebben. Die willen het liefst in een paar weken hun doelstelling al hebben bereikt. Velen hebben eigenlijk geen idee wat een normale progressie is. “Te langzaam” is wat ik regelmatig hoor. Consistent zijn is vaak wat er bij hun ontbreekt.

Hoe zien de komende maanden er nu voor je uit. Nog even nagenieten van je laatste overwinning of de blik al vooruit naar de Arnold?

Twee dagen na mijn wedstrijd heb ik weer mijn normale levenstijl weer opgepakt. Ik eet dan niet anders dan wat ik tijdens mijn dieet eet. Voeg wel wat meer variaties toe zodat het wel leuk blijft met hier en daar wat cheatmaaltijden en vaak zijn deze ook nog gezond haha. Af en toe een cake (blondie) is wel lekker

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen