Geschatte leestijd: 2 minuten

De 5 beste beenspieroefeningen? De spieren in je benen bestaan uit de quadriceps, de hamstrings en de kuiten. Naast de benen worden vaak de gluteus spieren van je billen ook meegenomen voor je onderlichaam. De beste oefeningen om deze spiergroepen te trainen? Lees onze beste 5 oefeningen

Barbell Squat

De squat, in het Nederlands kniebuiging, is de meest effectieve compound oefening en wordt daarom ook wel de koning van alle fitness oefeningen genoemd. Het helpt je om kracht op te bouwen in niet alleen je onderlichaam, maar ook in je bovenlichaam. Met de squat train je in eerste instantie de quadriceps, hamstrings, bilspieren en je kuiten. Als je rechtop gaat staan wordt daarbij de heup gestrekt en helpen de buikspieren je bovenlichaam te stabiliseren.

Stiff Leg Deadlift

De Stiff Leg deadlift, ook wel bekend als de Romanian Deadlift, is een compound oefening waarmee je meerdere spieren intensief aanspreekt in je benen en in je rug. Deze oefening wordt vaak uitgevoerd met een barbell, maar alternatieve uitvoeringen zijn er ook met dumbbells, kettlebels of pulley kabels. In alle variaties blijft de uitvoering hetzelfde. Met de Stiff Leg Deadlift spreek je voornamelijk de spieren in je rug en benen aan.

Leg Press

De leg press voer je uit op een seated leg press machine, welke veel voorkomt in diverse fitness centra en health clubs. Met de leg press train je een aantal spieren in het onderlichaam, zoals de quadriceps. In feite is de uitvoering dat je gaat zitten met de knieeen gebogen en met beide voeten op een platform, waarbij het de bedoeling is dat je het gewicht middels dat platform met je benen wegdrukt. Houd hierbij de benen op schouderbreedte en plaats de voeten niet te laag op het platform.

Leg Curl

Om de hamstrings in je bovenbenen geisoleerd te trainen is de Leg Curl een erg effectieve oefening. De Leg Curl kan zowel zittend als liggend uitgevoerd worden. We behandelen hier de liggende variant, oftewel de lying leg curl. De hamstrings of achterdijbeenspier is de verzamelnaam voor drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen: de musculus biceps femoris, de musculus semitendinosus en de musculus semimembranosus

Leg Extension

De leg extension machine is een machine waarmee je geisoleerd de quadriceps kunt trainen. De quadriceps zijn de spieren aan de voorkant van je bovenbenen. Officieel heet deze spier de musculus quadriceps femoris of vierhoofdige dijbeenspier en is een vierkoppige skeletspier aan de voorzijde van de dij. De quadriceps kun je op verschillende manieren trainen. Zo zijn er de squats en leg press oefeningen.