fbpx
James Cordon reageert op fat shaming door Bill Maher

James Cordon reageert op fat shaming door Bill Maher

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

“Fat shaming hoeft niet te stoppen, het moet een come back maken” Deze stelling van talk show host Bill Maher kon collega James Gordon niet onbeantwoord laten.

Fat shaming

De populaire talk show host Bill Maher vervolgt: “Some amount of shame is good”. Bill’s verhaal komt er kort gezegd op neer dat we zouden zijn doorgeslagen in politieke correctheid. Wat nou lullen over de problemen in de gezondheidszorg? Mensen moeten gewoon minder vreten, zo stelt hij.

James Gorden reageert hierop op persoonlijke wijze. Refererend aan zijn eigen gevecht met overgewicht (“good days and bad months”) wijst hij erop dat fat shaming niet werkt.

James snapt niet hoe je kunt stellen dat fat shaming een come back moet maken, omdat het nooit verdwenen is. Of zoals LL Cool J ooit zei:”Don’t call it a comeback, I’ve been here for years”.

Een paar van James’ belangrijkste punten:

 • Mensen met overgewicht hoeven hier niet nog eens aan herinnerd te worden. Dat worden ze namelijk continu.
 • ‘We weten dat overgewicht niet goed is voor ons, dat hoef jij ons niet te vertellen’
 • Fat shaming werkt averechts. Het leidt alleen maar tot meer negatieve gevoelens waardoor de kans op ‘comfort eating’ toeneemt. Fat shaming is pesten en pesten maakt het alleen maar erger.
 • Volgens Bill Maher zou Amerika een voorbeeld moeten nemen aan Europa. Maar daar is overgewicht ook een groeiend probleem (ook in Nederland). Met de nodige zelfspot verwijst James naar zichzelf als eerste bewijsstuk.
 • Overgewicht is een complex probleem.

Hij vat het samen:

“If making fun of fat people made them loose weight, there would be no fat kids in school and I’d have a sixpack by now.”

https://www.youtube.com/watch?v=Ax1U04c4gaw

Tough love?

Ik snap Bill Maher wel. Ik schrijf nu bijna 10 jaar over overgewicht en in die tijd zijn mijn standpunten hierover flink veranderd. Ook de grap die James Gorden maakt over het  sugar coaten van het probleem maakte ik vijf jaar geleden . In een artikel over afvallen waar ik dankzij voortschrijdend inzicht niet meer volledig achter kan staan.

Het artikel heette zelfs “afvallen is simpel”. Daarmee probeerde ik, net als Bill Maher, op provocerende wijze uit te leggen dat ongeacht de oorzaak, de oplossing hetzelfde blijft: Eet minder. Maar dat is te simplistisch en gaat voorbij aan genetische factoren die niet alleen je eetlust voor een deel bepalen, hoe snel je verzadigd bent, maar ook de mate van zelf-controle en hoe je lichaam vervolgens met voeding omgaat. Ik link hierboven naar vier artikelen, maar heb hier meer artikelen aan gewijd op basis van diverse onderzoeken. Onderin in dit artikel vind je enkele andere relevante stukken die ik hierover geschreven heb.

Oh ja, onderzoek waaruit blijkt dat fat shaming niet werkt hebben we hier ook al beschreven.

Dat jij slank bent, zegt niets over de discipline van een ander

Persoonlijk heb ik genetisch veel geluk gehad. Ik kan eten wat ik wil zonder aan te komen in vetmassa. Dat kan komen doordat ik een lage eetlust heb, door de manier waarop mijn lichaam omgaat met wat ik wel eet, of een combinatie van beide. En als ik dan wel wat meer eet en train dan lijkt de extra energie alleen maar richting spiermassa te gaan. Als mensen zoals ik vervolgens zeggen dat mensen met overgewicht gewoon lui of of ongedisciplineerd zijn, dan is dat niet bepaald eerlijk.

Net als mensen die rijk geboren worden en vervolgens stellen dat minder bedeelden gewoon niet hard genoeg werken.

Doorgeschoten

Het enige waar ik me wel in kan vinden, wat Bill’s betoog betreft, is dat we zijn doorgeschoten. Alleen bedoel ik dan niet dat de strijd tegen fat shaming onterecht is. Wat mij betreft, zijn we doorgeschoten omdat we in de strijd tegen fat shaming steeds vaker fit shaming lijken te accepteren.

Denk bijvoorbeeld aan het verbod op het ‘promoten van ideale lichaamstypen’. Zoals de reclame van een slanke dame in bikini die uit het Londense openbaar vervoer moest worden verwijderd. Het zien van zulke lichaamstypen zou minder slanke mensen onzeker en depressief kunnen maken.

Plus size models krijgen steeds vaker een podium en Nike presenteerde deze zomer plus size paspoppen. Deze doelgroep diende immers ook vertegenwoordigd te worden. Laten we dan niet doorschieten door slankere figuren af te schieten.

“Live and let live”, zou ik maar zeggen.

Bronnen

 • fitsociety.nl/afvallen/acbp-eiwit-speelt-een-belangrijke-rol-in-je-eetlust-en-gewicht/
 • fitsociety.nl/afvallen/eiwit-gevonden-dat-omzetting-wit-vet-bruin-vet-remt/
 • fitsociety.nl/afvallen/nieuw-eiwit-ontdekt-de-strijd-tegen-obesitas/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen