fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: Hardlopen beschermt tegen negatieve effect van stress op geheugen
Onderzoek: Hardlopen beschermt tegen negatieve effect van stress op geheugen

Onderzoek: Hardlopen beschermt tegen negatieve effect van stress op geheugen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Hardlopen beschermt tegen de negatieve werking van chronische stress op het geheugen. Zo luidt de conclusie van onderzoekers van Brigham Young University. 

Chronische stress

Stress sucks. Behalve de mentale klachten kan het tal van fysieke klachten veroorzaken. Eerder onderzoek van Brigham Young toonde bijvoorbeeld aan dat stress even slecht is voor je darmen als junkfood. Ook als sporter kan je hier de nadelen van ondervinden. Zo kan stress leiden tot verhoogde spierafbraak en een langer durend herstel na een training. Sporters zijn echter wel beter beschermd tegen stress en de effecten hiervan.

Chronische stress en geheugen

Lichaamsbeweging werkt namelijk stress verlagend. In veel behandelplannen gericht op stressverlichting is lichaamsbeweging zelfs de eerste stap [2]. Het recente onderzoek van Brigham Young toont aan dat hardlopen ook het geheugen beschermt tegen de effecten van stress in de hippocampus. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor leren en geheugen.

Geheugen en het ophalen van herinneringen in de hippocampus worden bepaald door herhaling. Verbindingen tussen neuronen, synapsen, die sterker worden naarmate je ze vaker gebruikt. Dit proces van sterker wordende synapsen heet langetermijnpotentiëring (LPT). Zie het als een bospad dat overwoekerd raakt als er een tijd niemand overheen loopt. Chronische stress is alsof je Pokon op het bospad gooit. Het verzwakt de synapsen, verlaagt daarmee de LPT en vermindert uiteindelijk het geheugen.

Uit het onderzoek van Brigham Young University blijkt dat de langtermijnpotentiëring niet beïnvloed wordt door stress in muizen die hardlopen.

Hardlopen, stress en geheugen

Het team verrichtte experimenten met muizen waarvan één groep rende in een tredmolen (gem. 5km per dag) en de andere groep niet. De helft van beide groepen werd vervolgens aan stress veroorzakende omstandigheden blootgesteld. Denk aan het lopen op een verhoogd platform, of zwemmen in koud water. Een uur na het veroorzaken van de stress verrichten de onderzoekers electrophysiologie om de LTP te meten. Daarnaast werd het geheugen in beide groepen gemeten door de muizen meerdere malen door een doolhof te laten lopen. Daarbij werd bijgehouden hoeveel fouten er door de muizen gemaakt werden.

De ‘stress muizen’ die in de hardloopgroep zaten, hadden een significant hoger langetermijnpotentiëring dan de stress muizen die in de niet-actieve groep zaten. Ook bleek dat de getrainde stress muizen het even goed deden in de geheugentest (het doolhof) als de getrainde, maar niet gestreste muizen. Alle getrainde muizen presteerden beter in het doolhof dan de niet getrainde muizen, ongeachte status van stress.

The ideal situation for improving learning and memory would be to experience no stress and to exercise. Of course, we can’t always control stress in our lives, but we can control how much we exercise. It’s empowering to know that we can combat the negative impacts of stress on our brains just by getting out and running

Jeff Edwards, Brigham Young University

Krachttraining, stress en geheugen

In dit onderzoek lag de nadruk op hardlopen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat dit makkelijke lichaamsbeweging is voor muizen. Een typische trainingssplit waarbij de muizen op maandag borst en biceps trainen, is wat lastiger. Cardio lijkt dus makkelijker te testen in muizen dan krachttraining. Hardlopen is bovendien een zeer laagdrempelige vorm van cardio.

Eerdere onderzoeken hebben echter ook het stress verlagende effect van andere vormen van lichaamsbeweging aangetoond. Ik hou er dan ook rekening mee dat mijn schoudertraining van vanochtend mogelijk wat blaadjes van mijn bospad heeft geharkt.

Referenties

 1. Roxanne M. Miller, David Marriott, Jacob Trotter, Tyler Hammond, Dane Lyman, Timothy Call, Bethany Walker, Nathanael Christensen, Deson Haynie, Zoie Badura, Morgan Homan, Jeffrey G. Edwards. Running exercise mitigates the negative consequences of chronic stress on dorsal hippocampal long-term potentiation in male miceNeurobiology of Learning and Memory, 2018; 149: 28 DOI: 10.1016/j.nlm.2018.01.008
 2. Anderson E, Shivakumar G. Effects of Exercise and Physical Activity on Anxiety. Frontiers in Psychiatry. 2013;4:27. doi:10.3389/fpsyt.2013.00027.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Conditie opbouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen