fbpx
Women’s Fit-model & Men’s Fit-model

Women’s Fit-model & Men’s Fit-model

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

De IFBB heeft nieuwe klassen opgericht: Women’s Fit-model & Men’s Fit-model. Meer gekleed, minder gespierd. Wat voegen deze klassen toe?

Women’s Fit-model & Men’s Fit-model

De klassen Women’s Fit-model & Men’s Fit-model “zijn officieel erkend als nieuwe sportdiscipline” door de IFBB Executive Council en het IFBB Congress op November 6th, 2015, in Benidorm, Spanje [1,2]. Ik had het even gemist, totdat ik de beelden voorbij zag komen van de Levrone Pro Classic in Polen.

Kort gezegd zou je de klassen een minder gespierde, minder droge en meer geklede versie kunnen noemen van de Bikini Fitness klasse bij de dames en de Men’s Physique klasse bij de heren.

The body parts should have a nice appearance. The physique should neither be excessively muscular nor excessively lean. Physiques that are considered too muscular or too lean must be marked down[1].

Wat is de toegevoegde waarde van dergelijke klassen vraag je je misschien af. Ik in ieder geval wel. Op de site van de IFBB vind je hierover het volgende:

IFBB doesn’t give up in searching of new possibilities for presentation of the human physique beauty. This time it will also include the prettiness and sublime elegance. With the beginning of 2016, IFBB has introduced two new sport divisions: Fit Model Women and Fit Model Men. In both cases, less attention is paid to body parts and muscles details in favour of overall lines and shape of the physique, elegance of moving on the stage, style and attractiveness of presentation[3].

Een kans geven?

Toen de Men’s Physique en Bikini-Fitness klassen ontstonden, was er bij velen de vraag of deze wel thuishoorden op het podium tijdens “Bodybuilding” wedstrijden. “Moet je niet gespierder zijn?”, “Moet je je benen niet trainen?” (bij de Men’s Physique in verband met de korte broek), “Moet je geen hardere buikspieren hebben?” (bij de Bikini Fitness). Inmiddels echter, zijn dit zeer populaire klassen. Bij de dames wiens fysiek vaak meer vrouwen (en mannen) aanspreekt dan de gespierdere klassen. Maar ook bij de Men’s Physique-mannen wiens super smalle tailles jaloezie op kunnen wekken bij de meest gespierde bodybuilder. Soms leert de tijd dus dat we niet te snel moeten oordelen wanneer we een nieuwe klasse zien ontstaan.

Missverkiezing?

Dat gezegd hebbende, heb ik toch de nodige moeite de toegevoegde waarde van deze klassen te zien. Bij de dames zie ik deeneemsters die zo mee zouden kunnen doen met een Bikini Fitness klasse. Die vinden het zelf misschien leuk dat ze nu een mooie jurk mogen dragen. Ik vraag me af hoeveel duurder dat dan weer gaat worden als deelnemer als ik kijk naar de prijzen die de Bikini Fitness dames nu al betalen voor twee stukjes stof. Maar goed, ik ben een man en begrijp dat natuurlijk niet. Gaat het echter om het dragen van mooie kleding en in mindere mate om je figuur, wat is dan nog het verschil met een missverkiezing? Nog even en de dames moeten gaan praten over wereldvrede en honger in Afrika.

De functie van het badpak in plaats van bikini snap ik ook niet. Mogen we op een “fitness-podium” niet op zijn minst zien dat je een strakke buik hebt? Volgens mij hadden de dames in Polen zich daarvoor niet hoeven schamen.

De mannen mogen in de tweede ronde tenminste nog hun buik laten zien onder een colbertje, maar die mag dan weer niet te hard zijn. Volgend jaar: De ” Dad bod” klasse?

Waarom het podium bieden?

Je kunt natuurlijk zeggen:”Waarom zou je ze geen podium bieden? Ze hebben er ook hard voor gewerkt”. Maar dat podium is er volgens mij dus al met de bestaande Bikini-Fitness en Men’s Physique (hoewel sommige van de heren uit Polen voor de Men’s Physique nog wel even aan de bak zouden moeten).

Je kunt ook zeggen dat het niet gaat om het andere fysiek, maar de mogelijkheid als kandidaat om andere kleding te dragen. Moet dat echter ten koste gaan van anderen die vooral aan hun fysiek willen werken en in mindere mate aan hun “elegantie”?

Wat mij betreft niet.

Referenties

  1. http://www.ifbb.com/wp-content/uploads/2016/01/Mens-Fit-Model-rules-final-to-be-released.pdf
  2. http://www.ifbb.com/wp-content/uploads/2016/01/Womens-Fit-Model-Rules-final-to-be-released.pdf
  3. ifbb.com/2016/01/new-year-new-challenges-new-ifbb-sport-divisions/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen