fbpx
Onderzoek: ‘AAN/UIT-knop vreetbuien gevonden in de hersenen’

Onderzoek: ‘AAN/UIT-knop vreetbuien gevonden in de hersenen’

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: < 1 minuut

Onderzoekers hebben een subgroep neuronen gevonden waarvan activatie in muizen leid tot vreetbuien.

Vreetbui knop

Onderzoekers hebben een subgroep neuronen in de hersenen gevonden die na activatie zorgen voor vreetbuiten in muizen. Herhaaldelijk activeren van deze neuronen in de zogenaamde Zona Inertia leidde dan ook tot een hoger lichaamsgewicht.

Patiënten die ‘deep brain stimulation’ ontvingen (een vorm van electro stimulatie van de thalamus ter behandeling van beweging stoornissen [1]) vertoonden ook tekenen van vreetbuien. Onderzoekers van Yale wilden dit verschijnsel onderzoeken door gebruik te maken van optogenetica, een methode om neuronen te kunnen identificeren en activeren [2]. Ze gebruikten optogenetica om bepaalde GABA neuronen in de Zona Inertia te stimuleren.

Het stimuleren van  GABA neuronen in de zona inertia met uitlopers in de nucleus paraventricularis hypothalami, leidde tot vreetbuiten. Dit gebeurde al na 2 tot 3 seconden na het stimuleren. Enkele minuten na het stimuleren aten de muizen 35% van de voeding (hoog in vetten) die bedoeld was voor een periode van 24 uur.  Ook zagen de onderzoekers dat greline, een hormoon dat wijst op afgenomen energie, de GABA neuronen in de Zona Inertia stimuleerde.

Vijf minuten stimuleren, iedere drie uur, zorgde ervoor dat de muizen significant meer aten en stegen in gewicht. Na het stoppen van de stimulatie bleken de muizen juist minder te eten dan controle-muizen.

Referenties

  1. epilepsievereniging.nl/alles-over-epilepsie/behandelingen/dbs/?gclid=CjsKDwjw6qnJBRDpoonDwLSeZhIkAIpTR8LSaBW0GEvuDUDO8gcmSUnMaTCmLZgkKvG7wrX7L2-5GgJ3GfD_BwE
  2. Xiaobing Zhang, Anthony N. van den Pol. Rapid binge-like eating and body weight gain driven by zona incerta GABA neuron activation. Science, 2017; 356 (6340): 853 DOI: 10.1126/science.aam7100
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen