fbpx
Onderzoek: beter geheugen door betere conditie

Onderzoek: beter geheugen door betere conditie

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met een goed uithoudingsvermogen een beter geheugen hebben. Met behulp van magnetic resonance elastography (MRE) ontdekten ze dat cardiovasculaire training de elasticiteit van de hippocampus vergroot, een gebied dat in verband wordt gebracht met geheugen. Een inzicht dat zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van de vroege ontwikkeling van hersenziektes.

beter geheugen door betere conditie

Gezonde hippocampus en geheugen

Cardiovasculaire fitheid werd al langer in verband gebracht met een beter geheugen.Bij verminderde cognitieve functies in ouderen, maar ook kinderen met een achterstand met de ontwikkeling, werd al eerder een verband gevonden met een een kleinere hippocampus. Eerder onderzoek naar de relatie tussen geheugen en fitheid toonde een positief verband aan, maar liet vreemd genoeg geen verband zien met de grootte van de hippocampus. De grootte is echter niet de enige indicatie van de gezondheid van de hippocampus. Onderzoekers van de universiteiten van Illinois, Delaware en Northeastern in Boston besloten daarom MRE te gebruiken om andere eigenschappen van de hippocampus te kunnen meten. Aan de hand van deze methode ontdekten ze dat de hippocampus van fitte mensen met een beter geheugen elastischer was, een andere indicatie van de kwaliteit van de hippocampus dan de grootte.

MRE is a technique that has been used in organs like the liver, where it can assess the tissue stiffness and offers a reliable, non-invasive method for diagnosing hepatic fibrosis Guoying Liu, Ph.D. Director of the NIBIB program on Magnetic Resonance Imaging. “This study now demonstrates the tremendous potential for MRE to provide new quantitative biomarkers for assessing brain health as it relates to physical fitness. This is particularly significant given the rise in dementia and Alzheimer’s disease occurring in the U.S. and worldwide.

Guoying Liu, NIBIB program on Magnetic Resonance Imaging

De onderzoekers leggen uit dat MRE een veel betere indicatie kan geven van de microstructuur van de hippocampus, de structurele integriteit van het gehele weefsel. De informatie wordt verkregen door het orgaan als het ware te laten stuiteren en de reactie vast te leggen. Een kussen onder het hoofd veroorzaakt trillingen die door de hippocampus reizen. De MRE instrumentatie meet hoe deze trillingen veranderen terwijl ze door de hersenen reizen en aan de hand van de veranderingen in de trillingen kunnen ze zeer nauwkeurig de consistentie en eigenschapen van het weefsel meten. Is het hard en stijf of juist stevig en elastisch?

Het weefsel van een gezonde hippocampus zou net als een stevig kussen terug in vorm moeten komen nadat je er indrukt met een vinger.

Cardio en geheugen

De onderzoekers bestudeerden 51 gezonde volwassenen; 25 mannen en 26 vrouwen tussen de 18 en 35 jaar. Ze maten hoe de deelnemers scoorden tijdens een geheugentest en legden hun mate van fysieke fitheid vast. Vervolgens maten ze de elasticiteit van de hippocampus met behulp van MRE.

Ze stelden vast dat de deelnemers met hogere mate van cardiovasculaire fitheid een hogere mate van elasticiteit van de hippocampus hadden en hoger scoorden op de geheugen test.

Een goede reden dus om je cardio niet te vergeten.

Referenties

  1. Hillary Schwarb, Curtis L. Johnson, Ana M. Daugherty, Charles H. Hillman, Arthur F. Kramer, Neal J. Cohen, Aron K. Barbey. Aerobic fitness, hippocampal viscoelasticity, and relational memory performance. NeuroImage, 2017; 153: 179 DOI: 10.1016/j.neuroimage.2017.03.061
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Conditie opbouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen