fbpx
Onderzoek: Waarom je blij wordt van bier

Onderzoek: Waarom je blij wordt van bier

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Je wordt mogelijk niet alleen blij van bier vanwege de alcohol. Duits onderzoek heeft aangetoond dat de stof hordenine de dopamine-receptoren activeert. Hiermee wordt het beloningscentrum in de hersenen gestimuleerd.

Dopamine en geluk

Sommigen dingen maken ons blij. Bepaalde voeding kan ons een gelukkig gevoel geven terwijl we weten dat we het liever kunnen laten staan. Hedonistische honger noemen wetenschappers dat, eten om te plezieren in plaats van te voeden. Dit plezierige gevoel wordt veroorzaakt door de neurotransmitter dopamine die reageert met de dopamine D2 receptoren in het beloningscentrum van de hersenen. Onderzoekers van de Universität Erlangen-Nürnberg onderzochten 13.000 ingrediënten van voeding om er achter te komen of ook andere stoffen deze dopamine receptoren kunnen activeren zoals dopamine dat doet. De stof hordenine, die wordt aangetroffen in bier en gemoute gerst bleek de meest succesvolle kanshebber.

Het feit dat het Duitse onderzoekers zijn doet rekening houden met eventuele belangenverstrengeling, maar laten we het onderzoek toch maar serieus bekijken.

Virtuele voeding

De onderzoekers zijn niet naar het Oktoberfest gegaan om achter dit effect van bier te komen. Om de effecten van zoveel mogelijk stoffen te bestuderen maakten ze gebruik van het Computer Chemistry Centre van de universiteit. Daarmee kunnen ze met behulp van ‘virtual screening’ een groot aantal voedingsstoffen analyseren. Vele malen meer dan in een lab mogelijk zou zijn. In feite kan iedere bekende stof en diens mogelijk effecten in bepaalde omstandigheden op die manier geanalyseerd worden.

De onderzoekers testten op die manier 13.000 stoffen om te zien of die passen op de dopamine-receptoren. Alsof je uit een berg van 13.000 sleutels een sleutel moet vinden die in het slot van je voordeur past. Vervolgens werd gekeken in hoeverre ze in staat zouden zijn om de dopamine-receptoren te activeren. Slechts 17 van de 13.000 stoffen doorstonden de eerste screening en werden verder geanalyseerd.

De grootste kanshebber bleek de stof hordenine te zijn, een stof die voorkomt in bier en gemoute gerst. Dat de gezochte stof in bier aangetroffen zou worden, was een verassing voor de onderzoekers. Die waren helemaal niet specifiek naar stimulerende voedingsmiddelen aan het kijken.

Blij door bier

De hordenine in bier werkt mogelijk nog beter in het activeren van de dopamine-receptoren dan dopamine zelf. Het activeert deze namelijk via een andere weg, namelijk alleen via de zogenaamde G proteïnen. Dit zou mogelijk voor een langduriger effect kunnen zorgen in het beloningscentrum van de hersenen.

Dat zou dus een mogelijke reden zijn waarom bier voor sommigen zo aantrekkelijk is. En zou ook kunnen verklaren waarom sommigen een dad bod aantrekkelijk vinden. Misschien is het een indicatie van een blijer persoon en een prettiger partner. Het biedt natuurlijk ook een mooi excuus om naar de kroeg te ‘moeten’.

Voordat we die conclusies kunnen trekken, moeten de onderzoekers echter nog wat meer werk verrichten. Het is namelijk nog niet bekend of de hoeveelheid hordenine in bier genoeg is om het beloningscentrum te activeren. Daar wilt men in vervolgonderzoek achter komen.

Referenties

  1. Thomas Sommer, Harald Hübner, Ahmed El Kerdawy, Peter Gmeiner, Monika Pischetsrieder, Timothy Clark. Identification of the Beer Component Hordenine as Food-Derived Dopamine D2 Receptor Agonist by Virtual Screening a 3D Compound Database. Scientific Reports, 2017; 7: 44201 DOI: 10.1038/srep44201
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen