fbpx

Onderzoek: Verminderd smaakvermogen laat zoeter eten

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Verminderd smaakvermogen zou ervoor zorgen dat mensen zoeter gaan eten terwijl overgewicht weer zou leiden tot een verminderd smaakvermogen. Onderzoekers hebben mogelijk een vicieuze cirkel van overgewicht aangetroffen.

Zoetekauw of verminderd smaakvermogen?

Onderzoekers van Cornell University hebben mogelijk een link ontdekt die het bestaan van een nare vicieuze cirkel van obesitas suggereert. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke journal Appetite [1].

De onderzoekers hebben ontdekt dat als het vermogen van mensen om zoetheid te proeven afneemt, de behoefte aan meer suiker in voeding ontstaat. Om het vermoeden dat er een dergelijk verband bestaat tussen smaakvermogen en behoefte aan suiker te bevestigen, verlaagden de onderzoekers tijdelijk de mate waarin suiker geproefd wordt. Hiervoor gaven ze de deelnemers aan het onderzoek een thee met drie verschillende concentraties van een natuurlijk kruid genaamd Gymnema Sylvestre. Dit kruid staat erom bekend dat het het vermogen om suiker te proeven kan onderdrukken door tijdelijk de receptoren voor zoetheid te blokkeren.

Vervolgens werden de deelnemers gevraagd een vrij smakeloos drankje te drinken en hier zelf naar smaak suiker aan toe te voegen. Het blokkeren van de recepteren voor zoete stoffen zorgde ervoor dat de deelnemers gemiddeld het percentage suiker in hun drankje verhoogden van 8 naar 12 procent.

Others have suggested that the overweight may have a reduction in their perceived intensity of taste. So, if an overweight or obese person has a diminished sense of taste, our research shows that they may begin to seek out more intense stimuli to attain a satisfactory level of reward. This can influence their eating habits to compensate for a lower taste response

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een smaakvermogen dat 20% is verminderd een extra theelepel suiker toevoegen aan hun drankje (een drank van 470ml).

Afwijkingen in smaakvermogen zouden volgens de onderzoekers dan ook als een risicofactor voor mogelijk overgewicht beschouwd moeten worden.

Referenties

  • Corinna A. Noel, Meaghan Sugrue, Robin Dando. Participants with pharmacologically impaired taste function seek out more intense, higher calorie stimuli. Appetite, 2017; 117: 74 DOI: 10.1016/j.appet.2017.06.006
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen