fbpx
Onderzoek: Dansen verjongt hersenen

Onderzoek: Dansen verjongt hersenen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Dansen blijkt een goede methode om de hersenen sterk en gezond te houden. Volgens recent onderzoek heeft dansen een groter effect op de hersenen dan conditietraining. 

Dance, dance, dance…

Eerder schreef ik al over cardio voor een beter geheugen, hardlopen tegen dementie en een vreemde taal leren op de fiets. De link tussen fysieke fitness en mentale fitness is dan ook al vaker beschreven. Met name in ouderen zou dit beschermen tegen de schade in hersenen door ouderdom. Niet iedereen heeft echter zin om op oudere leeftijd opeens een gezond leven te leiden en een abonnement op de sportschool af te sluiten. Ook het verplichte rondje fietsen kan met het Hollandse weer eerder als een verplichting voelen dan als ontspanning.

Goed nieuws dus nu blijkt dat dansen mogelijk een nog groter positief effect heeft op de hersenen dan bijvoorbeeld cardio. Onderzoekers van het German center for Neurodegenerative Diseases vergeleken de effecten van cardio en dansen op de hersenen [1]. Beide bleken te leiden tot vergroting van de gebieden in de hersenen die afnemen met de leeftijd, maar alleen dansen leidde tot verbeteringen in balans. De resultaten werden gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience.

Voor het onderzoek werden vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar geselecteerd. Ze werden verdeeld over twee groepen die beide 18 maanden lang een wekelijkse activiteit kregen. De eerste groep kreeg conditie- en flexibiliteitstraining de andere groep leerde dans-choreografieën. In totaal volbrachten 26 deelnemers het onderzoek van anderhalf jaar. Voorafgaand en na het onderzoek werd met behulp van MRI de omvang van de hippocampus gemeten. Een gebied dat met de leeftijd afneemt in omvang en getroffen kan worden door ziektes als alzheimer. De hippocampus speelt ook een belangrijke rol in geheugen, leren en balans.

In beide groepen nam de omvang van de hippocampus toe, met name het linkerdeel. Het dansen zorgde echter voor groei in specifieke delen van de hippocampus waarop de cardio en flexibiliteitstraining geen effect hadden. Uit testen na 18 maanden bleek dat alleen het dansen voor verbetering had gezorgd in balans.

Een belangrijk verschil tussen beide activiteiten was het feit dat er wekelijks een nieuwe choreografie in verschillende genres werd geleerd terwijl de training repetitief was. Tijdens de dansles moesten de deelnemers continu proberen nieuwe bewegingen en formaties te onthouden. Een extra uitdaging ten opzichte van de training waarvan de onderzoekers denken dat het de oorzaak was voor de toename in balans.

“I believe that everybody would like to live an independent and healthy life, for as long as possible. Physical activity is one of the lifestyle factors that can contribute to this, counteracting several risk factors and slowing down age-related decline. I think dancing is a powerful tool to set new challenges for body and mind, especially in older age.

Dr Kathrin Rehfeld

In beweging krijgen en houden

De resultaten uit het onderzoek tonen een mooie remedie tegen de vicieuze cirkel van ouderdom; het bewegen gaat moeilijker dus beweeg je minder waardoor je nog minder mobiel wordt. Dansen is echter een laagdrempelige activiteit waar mensen makkelijk voor te motiveren zijn en biedt een laag risico voor blessures mits je je eigen beperkingen kent. We kennen immers allen de fail filmpjes van dronken mensen op een bruiloft die opeens vergeten zijn dat ze geen 16 meer zijn.

Het leren van choreografieën kan ook veel voldoening leren. De voldoening die iedere nieuwe vaardigheid kan brengen. Je kunt iets dat je vanochtend nog niet kon en kijkt er naar uit om meer te leren. Een krachtig vaccin tegen het indutten, vooral als je het volume flink opvoert.

Referenties

  1. Kathrin Rehfeld, Patrick Müller, Norman Aye, Marlen Schmicker, Milos Dordevic, Jörn Kaufmann, Anita Hökelmann, Notger G. Müller. Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors. Frontiers in Human Neuroscience, 2017; 11 DOI: 10.3389/fnhum.2017.00305
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen