fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: Eiwit gevonden dat grote rol speelt in vet verbranding door bruin vet en beige vet
Onderzoek: Eiwit gevonden dat grote rol speelt in vet verbranding door bruin vet en beige vet

Onderzoek: Eiwit gevonden dat grote rol speelt in vet verbranding door bruin vet en beige vet

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderzoekers hebben een proces ontdekt dat de vet verbrandende eigenschappen van bruin vet kan verhogen. Dat en een mogelijke verhoging van bruin vet moeten afvallen makkelijker maken. 

vet verbranding door bruin vet en beige vet

Burn brown fat baby burn

Klinkt misschien als een Sir Mix A Lot nummer met bijbehorende foute video, maar als je een beetje ‘bij’ bent dan weet je waar ik het over heb. Inmiddels heb ik al vele artikelen geschreven over bruin en beige vet; Het ‘bruine goud’ dat de interesse heeft van iedere onderzoeker en farmaceut die een veilige én effectieve afvalpil wilt ontwikkelen. Chinese onderzoekers hebben een mechanisme van bruin vet ontdekt dat zo’n pil weer mogelijk een stapje dichterbij brengt.

Bruin vet onderscheidt zich van wit vet omdat het een andere functie heeft. Wit vet dient vooral voor de opslag van energie. Bruin vet bevat vele mitochondria, de ‘energiecentrales van de cel’. Daarmee kleurt het niet alleen bruin, maar heeft ook een andere functie: Het reguleren van de lichaamstemperatuur door vet te verbranden (’thermogenese’). Beige vet kan onder bepaalde omstandigheden ontstaan binnen wit vet als reactie op bepaalde omstandigheden. Denk daarbij vooral aan verlengde blootstelling aan een lage temperatuur. Witte vetcellen kunnen dan veranderen in beige vet en zich als bruin vet gedragen.

Kort gezegd: Bruin en beige vet werken vet verbrandend en wit vet kan veranderen in beige vet. Onderzoekers proberen de laatste jaren dan ook te ontdekken hoe ze meer wit vet in beige vet kunnen veranderen en hoe ze beige en bruin vet harder kunnen laten werken.

Noradrenaline en bruin vet

De thermogenese door bruin en beige vet staat onder invloed van een belangrijk hormoon; noradrenaline (of, ‘norepinefrine’). Dit lichaamseigen hormoon oefent zijn invloed uit op het oppervlakte van de cel.  Vervolgens wordt het opgenomen door de cel zodat het kan worden afgebroken om overstimulatie te voorkomen.

Als je ervoor zou kunnen zorgen dat noradrenaline langzamer wordt opgenomen door de cel, dan kan het langer zijn invloed uitoefenen op het oppervlak van die cel. Dat zou er dus voor zorgen dat het lichaamseigen noradrenaline langer zijn vet verhogende effect kan uitoefenen op de beige en bruine vetcellen.

Eerder onderzoek had al een manier gevonden waarop noradrenaline wordt opgenomen door de vetcel. Maar die methode leidde tot een relatief lage opname. Dat deed vermoeden dat er een ander mechanisme moet zijn dat een grotere rol speelt in deze opname. De Chinezen denken dit mechanisme gevonden te hebben.

‘Natuurlijke fat burn genen’

In hun onderzoek ontdekten ze dat de beige vetcellen in muizen hoge niveaus van een eiwit bevatten genaamd organic cation transporter 3 (Oct3). Dit eiwit kan noradrenaline naar de cel importeren. De onderzoekers toonden vervolgens aan dat het verlagen van de hoeveelheid Oct3 leidde tot een verlaagde afbraak van noradrenaline. Dat leidde vervolgens tot een hogere mate van vet verbranding in het beige vet en een hogere lichaamstemperatuur.

Het verlagen van het eiwit Oct3 zorgt niet alleen voor een hogere verbranding door bestaande beige vetcellen; Het kan ook de hoeveelheid beige vetcellen verhogen. Hier kwamen ze achter door muizen voor een langere tijd bloot te stellen aan een lage(re) temperatuur. De muizen met een tekort aan Oct3 maakten sneller beige vet aan en toonden ook andere kenmerken van verhoogde thermogenese.

Toen doken de onderzoekers in databases voor menselijke genen en de verbanden die daarvoor zijn gevonden. In dit geval keken ze naar variaties op het Oct3 gen. Dit gen bevat de instructies om het Oct3 eiwit aan te maken. De variaties van dit gen die de onderzoekers bekeken, zorgen echter voor de aanmaak van een type Oct3 eiwit dat een verlaagde transportfunctie heeft. Het is dus minder goed in staat noradrenaline naar de cel te importeren. Uit de data bleek dat er een verband was tussen mensen die deze versies van het gen dragen en hebben van een verhoogd metabolisme.

Voorlopig nog goede voornemens

De gezamenlijke uitkomst van hun bevindingen is dat Oct3 een belangrijke rol speelt in het reguleren van de aanmaak van bruin vet en het effect daarvan in zowel muizen als mensen. Ze denken dan ook dat middelen die Oct3 remmen nieuwe uitkomsten kunnen bieden in de zoektocht naar medicatie voor gewichtsverlies.

Our finding that a reduction in OCT3 activity can lead to more beige fat and increased thermogenesis indicating the importance of this transporter in catecholamine recycling in adipose tissues. Developing specific OCT3 inhibitors would open up new therapeutic possibilities for metabolic diseases.

Eerder vonden onderzoekers al een eiwit dat de omzetting van wit vet in beige vet remt. Bruin en beige vet worden van alle kanten aangevallen door onderzoekers hopend hun geheimen te ontrafelen. Misschien dat er ooit een tijd komt dat ‘afvallen’ niet meer op zoveel lijstjes van goede voornemens hoeft te staan.

Referenties

 1. Wenxin Song, Qi Luo, Yuping Zhang, Linkang Zhou, Ye Liu, Zhilong Ma, Jianan Guo, Yuedong Huang, Lili Cheng, Ziyi Meng, Zicheng Li, Bin Zhang, Siqi Li, Sook Wah Yee, Hao Fan, Peng Li, Kathleen M. Giacomini, Ligong Chen. Organic cation transporter 3 (Oct3) is a distinct catecholamines clearance route in adipocytes mediating the beiging of white adipose tissue. PLOS Biology, 2019; 17 (1): e2006571 DOI: 10.1371/journal.pbio.2006571
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen