fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: Gebrek aan zonlicht oorzaak gewichtstoename in de winter
Onderzoek: Gebrek aan zonlicht oorzaak gewichtstoename in de winter

Onderzoek: Gebrek aan zonlicht oorzaak gewichtstoename in de winter

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat gebrek aan zonlicht kan zorgen voor gewichtstoename in de winter. Omgekeerd zorgt blootstelling aan zonlicht voor kleiner wordende vetcellen onder de huid.

Gewichtstoename in de winter

Voordat ik in ga op het onderzoek moet ik eerst even benadrukken dat er in praktijk diverse redenen kunnen zijn waarom veel mensen aankomen in de winter en afvallen in de zomer:

 • Een bewuste keuze. Wanneer de dikke kleding weer in de kast verdwijnt, is voor veel mensen het moment om weer eens aan de lijn te denken.
 • De feestdagen
 • Minder beweging in de winter vanwege het slechte weer
 • Tekort aan vitamine D. Hoewel de invloed van vitamine D op lichaamsgewicht verschilt per onderzoek, tonen sommige onderzoeken een lager gewicht aan bij hogere vitamine D niveau’s. Gezien we zonlicht nodig hebben om vitamine D aan te maken, zou hier dus een verband kunnen zijn.

Nieuw onderzoek van de University of Alberta toont echter een veel directer effect aan van zonlicht op vetcellen [1]. Het onderzoek laat zien dat vetcellen die vlak onder de huid liggen, afnemen in omvang onder blootstelling aan blauw licht van de zon (het licht dat wij waarnemen).

Senior auteur van het onderzoek, Peter Light (geen grap) legt uit:

Wanneer het blauwe licht van de zon in de zomer onze huid binnendringt en de vetcellen daar vlak onder bereikt, nemen vetdruppels af in omvang waardoor ze de vetcel kunnen verlaten. In de winter is dat andersom.

Peter Light,  professor pharmacology & directeur van Alberta Diabetes Institute.

Hierbij waarschuwt de professor wel dat dit slechts een eerste observatie is en dat het opzoeken van zonlicht om af te vallen niet aan te raden en/of veilig is. Zo is onder andere nog niet duidelijk hoe lang en met welke intensiteit de blootstelling aan het licht moet zijn om dit effect te bereiken (en in hoeverre dit opweegt tegen de risico’s van zonlicht).

Wel kan de nieuwe ontdekking leiden tot verdere onderzoeken en mogelijk, uiteindelijk, tot nieuwe behandelmethodes op basis van lichttherapie voor overgewicht en gerelateerde ziekten zoals diabetes.

Toevallige ontdekking

Over diabetes gesproken: De onderzoekers kwamen per toeval tot deze ontdekking. Ze waren bezig met de ontwikkeling van aangepaste vetcellen die insuline moeten produceren onder blootstelling aan licht om zo diabetes type 1 te bestrijden. In de controle groep (met normale vetcellen dus) zagen ze vervolgens de reactie van de vetcellen op het licht. Omdat hierover nog niets te vinden was in de medische literatuur wisten ze dat ze een belangrijke ontdekking hadden gedaan die vervolgonderzoek verdient.

Op basis van de bevindingen houdt Light er rekening mee dat deze werking mogelijk een soort biologische klok is. Het is nog een grote aanname, maar het is mogelijk dat het licht dat wordt opgevangen door onze ogen en van invloed is op het dag-nacht-ritme ook via deze weg zijn invloed uitoefent op vetcellen vlak onder de huid. Misschien werkt het als een soort sensor die rekening houdt met het seizoen en de benodigde opslag aan vet.

De toekomst zal het leren.

Referenties

 1. Katarina Ondrusova, Mohammad Fatehi, Amy Barr, Zofia Czarnecka, Wentong Long, Kunimasa Suzuki, Scott Campbell, Koenraad Philippaert, Matthew Hubert, Edward Tredget, Peter Kwan, Nicolas Touret, Martin Wabitsch, Kevin Y. Lee, Peter E. Light. Subcutaneous white adipocytes express a light sensitive signaling pathway mediated via a melanopsin/TRPC channel axis. Scientific Reports, 2017; 7 (1) DOI: 10.1038/s41598-017-16689-4
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen