fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: ‘High-intensity interval training stopt verouderingsproces spiercel’
Onderzoek: ‘High-intensity interval training stopt verouderingsproces spiercel’

Onderzoek: ‘High-intensity interval training stopt verouderingsproces spiercel’

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat high-intensity interval training (HIIT) veroudering op cellulair niveau kan stoppen.

Celveroudering

Onderzoekers vermoedden al dat training tot op celniveau een positief effect kan hebben. Er is echter weinig bekend over welk type training helpt celcompartimenten te herbouwen die normaal gesproken verslechteren door veroudering. In een nieuw onderzoek is aangetoond dat HIIT ervoor zorgt dat cellen meer eiwitten aanmaken voor hun energiecentrales en diens eiwit-bouwende ribosomen. Hiermee zou veroudering van de cellen feitelijk gestopt worden [1].

Based on everything we know, there’s no substitute for these exercise programs when it comes to delaying the aging process,  These things we are seeing cannot be done by any medicine.

Sreekumaran Nair, Mayo Clinic. ScienceDaily

Krachttraining vs. hight-intensity interval training

36 mannen en 36 vrouwen namen deel aan het onderzoek van de Mayo Clinic. De groep bestond uit ‘jongere’ deelnemers van 18 tot 30 jaar oud en ‘oudere’ deelnemers van  65 tot 80 jaar. Ze kregen drie verschillende trainingsprogramma’s:

 • Een HIIT fiets-training
 • Krachttraining met gewichten
 • Een combinatie van beide

Vervolgens namen de onderzoekers biopsies van de dijspieren van de deelnemers en vergeleken de moleculaire samenstelling van de spiercellen met die van een niet-actieve controlegroep. Ook vergeleken ze de hoeveelheid droge spiermassa en insulinegevoeligheid.

Ze concludeerden dat hoewel krachttraining bleek te zorgen voor meer spiermassa, HIIT een groter positief effect had op cellulair niveau.

De HIIT zorgde ervoor dat de jongeren 49% toename hadden in de energie die de mitochondria (die energiecentrales) konden produceren. In het geval van de ouderen was dit zelfs een toename van 69%. Ook werd de insulinegevoeligheid verhoogd door HIIT, wat de kans op diabetes verlaagt.

Aan de andere kant leverde HIIT een kleinere toename in spiermassa en spierkracht op. Ook zaken die achteruit gaan met de leeftijd.

 If people have to pick one exercise, I would recommend high-intensity interval training, but I think it would be more beneficial if they could do 3-4 days of interval training and then a couple days of strength training, But, of course, any exercise was better than no exercise.

Dat krachttraining en cardiovasculaire training verschillende resultaten bieden, dat wisten we. Ouderdom remmen door krachtafname en verlies van spiermassa te voorkomen, of door preventief conditie op te bouwen?

Maar er zijn krachtigere termen gebruikt dan ‘ouderdom remmen’, we hadden het over ‘stoppen’. Helaas betreft dat slechts een specifieke functie van cellen. Niet van alle cellen, maar specifiek van spiercellen van de getrainde spieren. Nogal plaatselijk ‘anti-verouderings-effect’ dus. Het zijn echter juist die cellen die zichzelf niet kunnen vernieuwen en dus relatief meer aan ouderdom blootstaan.

De onderzoekers waren ook helemaal niet op zoek naar de eeuwige jeugd. Ze wilden simpelweg weten wat er nu exact op cellulair niveau gebeurde. Hoewel, ‘simpelweg’ is misschien niet geheel de juiste bewoording. Ze vergeleken de werking van eiwitten en aanwezigheid van RNA in de verschillende trainingsgroepen. Ze ontdekten dat training zorgde dat de cel meer RNA-kopieën maakte van genen voor eiwitten voor de mitochondria en eiwitten voor spiergroei. Training leek ook het vermogen van ribosomen om eiwitten te produceren te verhogen.

Exercise also appeared to boost the ribosomes’ ability to build mitochondrial proteins. The most impressive finding was the increase in muscle protein content. In some cases, the high-intensity biking regimen actually seemed to reverse the age-related decline in mitochondrial function and proteins needed for muscle building.

Ben je er nog?

Simpel gesteld: Als je traint, gebeuren er goede dingen. Eureka!

Referentie

 1. Robinson et al. Enhanced Protein Translation Underlies Improved Metabolic and Physical Adaptations to Different Exercise Training Modes in Young and Old Humans. Cell Metabolism, 2017 DOI: 10.1016/j.cmet.2017.02.009
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Conditie opbouwen
 • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen