fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: Nieuwe ‘fat blocker’ halveert de opname van vetten uit voeding

Onderzoek: Nieuwe ‘fat blocker’ halveert de opname van vetten uit voeding

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Minuscule balletjes van cellulosevezels toegevoegd aan voeding hebben in proeven de opname van vetten uit die voeding verlaagd. De vetopname werd in sommige gevallen bijna gehalveerd door deze ‘fat blockers’. 

Fat Blocker

Een normaal lichaamsgewicht behalen en/of behouden, kan op veel manieren bereikt worden. Het blijkt voor velen echter een schijnbaar onmogelijk opgave in deze obesogene wereld.  Een ‘fat blocker’ kan je zien als de metabolische equivalent van een condoom, een dieet als onthouding en een fat burner als een slecht werkende penicillineprik. Ik verwacht dan ook een groot commercieel succes voor het patent van de mannen van Nanyang Technological University in Singapore en Harvard University in de VS.

Waarom zoveel moeite doen om eten te laten staan of om af te vallen? Zou het niet veel makkelijker zijn als je niet de gevolgen hoeft te leiden van een overschot aan voeding?

De onderzoekers van genoemde universiteiten hebben diverse experimenten uitgevoerd met minuscule balletjes van cellulose vezels die aan voeding kunnen worden toegevoegd. Deze balletjes met een nano-grootte, honderd maal kleiner dan de dikte van een haar, zouden de opname van vetten uit voeding beperken.

In laboratorium testen met een gesimuleerd maag-darm-kanaal werd de opname van vetten door deze vezel balletjes met 48% verlaagd. Toen gingen de onderzoekers vervolgens verder met dierproeven. De kleine celluoze vezels werden toegevoegd aan dikke room die aan ratten gevoerd werd. De ratten die deze bewerkte room kregen, namen 36% minder vetten op dan de ratten die onbewerkte room kregen.

Verteren van voedingsvetten.

De nano-vezels kunnen binden aan de triglyceriden (vetmoleculen) in voeding en ze hiermee als het ware vasthouden.

Normaal gesproken breken enzymen in de maag triglyceriden af in vetzuren die in de dunne darm worden opgenomen. Daar worden ze weer omgezet in triglyceriden en met behulp van cholesterol vervoerd in het bloed. De vetten kunnen dan worden opgenomen door diverse cellen zoals de lever, spieren en vetcellen als bron van energie.

Door de triglyceriden te ‘vangen’ in de nano cellulose vezels, wordt het moeilijker voor de enzymen en galzouten, die de triglyceriden moeten afbreken, om hun werk te doen. Daardoor wordt de hoeveelheid vetzuren die kan worden opgenomen door het lichaam, kleiner.

Vezels 2.0

Volgens professor Ng Kee Woei bevestigen hun bevindingen de oude wijsheid dat het eten van voldoende vezels belangrijk is voor de gezondheid. Dat effect zou vergroot worden door de vezels op nano schaal te introduceren.

We’ve known for a long time that fibre in the diet has positive health benefits but what we have shown now, is that in animal experiments, fibres at the nanoscale are much more effective at reducing fat absorption than in its bulk form.

In de experimenten werd 1mg nano cellulose toegevoegd aan 100mg dikke room. De professor denkt dat als er meer nano cellulose wordt toegevoegd een groter percentage vetten zou worden ‘gevangen’.

De mini vezels zouden gebruikt kunnen worden als toevoeging aan voeding of supplement dat kan helpen de vetopname in verschillende mensen te remmen. De concentratie kan immers worden aangepast aan de persoon en het doel. De onderzoekers willen nu dan ook verder onderzoeken of het effectief en veilig is voor mensen.

Cellulose

Cellulose is door de Amerikaanse FDA gecategoriseerd in de klasse GRAS, ‘Generally Regarded As Safe’. Het komt namelijk in alle planten voor. De vezels van nano formaat kunnen makkelijk geproduceerd worden door door cellulose te vermalen tot extreem fijn poeder.

In het onderzoek zijn drie typen nano cellulose vergeleken met ‘commercieel beschikbare methoden om vet te beperken’.  Welke dat zijn, is me niet bekend, maar alle drie de typen nano cellulose presteerden beter in het vasthouden van vetten. De onderzoekers zijn vooral enthousiast over het feit dat het simpele gebruik van natuurlijke vezels op nano-schaal tot dit effect leidt. Zonder gebruik van chemicaliën.

I’m a believer that we should learn more from nature and use more nature-inspired and derived materials. There’s 4 billion years of free R&D there, and instead we always look toward chemicals.

Fat blocker is geen carb blocker

Nu is er niet voor niets altijd onduidelijkheid over de relatieve bijdrage van voedingsvetten en koolhydraten aan overgewicht. Koolhydraten, specifiek de vorm waarin ze in je bloed terecht komen, glucose, kunnen namelijk ook worden omgezet in lichaamsvet. Als verder onderzoek betekent dat deze ‘fat blockers’ straks in de schappen liggen of worden toegevoegd aan voeding, dan moet je één ding dus niet vergeten: Ze blokkeren (deels) de opname van vetten uit je voeding, niet de vetten die je zelf aanmaakt uit glucose.

Referenties

 1. Glen M. DeLoid, Ikjot Singh Sohal, Laura R. Lorente, Ramon M. Molina, Georgios Pyrgiotakis, Ana Stevanovic, Ruojie Zhang, David Julian McClements, Nicholas K. Geitner, Douglas W. Bousfield, Kee Woei Ng, Say Chye Joachim Loo, David C. Bell, Joseph Brain, Philip Demokritou. Reducing Intestinal Digestion and Absorption of Fat Using a Nature-Derived Biopolymer: Interference of Triglyceride Hydrolysis by NanocelluloseACS Nano, 2018; 12 (7): 6469
 2. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.8b03074
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen