fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: vroege introductie van pinda’s verlaagt pinda allergie
Onderzoek: vroege introductie van pinda’s verlaagt pinda allergie

Onderzoek: vroege introductie van pinda’s verlaagt pinda allergie

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat de vroege introductie van pinda, poeder of puree, aan het dieet baby’s de kans op een pinda-allergie verlaagt.

“Leer baby’s pinda eten”

Toen ik mijn vrouw de titel van dit artikel voorlas, reageerde ze met meer interesse dan gebruikelijk: een cynische “Wat?” volgde. Ze weet uit persoonlijke ervaring hoe gevaarlijk pinda’s kunnen zijn voor een kind met een pinda allergie. Jarenlang is het advies voor kinderen met een verhoogde kans allergieën geweest om pinda’s volledig te vermijden.

De afgelopen jaren echter heeft onderzoek aangetoond dat problemen door een pinda allergie heel anders voorkomen kunnen worden. Een groot onderzoek in 2015 bracht een doorbraak. Inmiddels heeft dit wereldwijd effect op de adviezen inzake een pinda allergie. In de V.S. heeft dit er vorige week toe geleid dat nieuwe nationale richtlijnen adviseren om baby’s vroeg te introduceren aan pinda’s (in pasta- of poedervorm). Dit zou de kans op een pinda-allergie verlagen [1, ].

Voor de mensen die nooit verder lezen dan een titel en inleiding:

Belangrijk!

Overal waar in dit artikel wordt gesproken over het toevoegen van pinda’s aan kindervoeding betreft dit altijd pinda’s in poeder, puree, of boter of kaasvorm.

Hele pinda’s en stukjes pinda’s vormen namelijk een stikgevaar!

Raadpleeg een huisarts en laat de gevoeligheid voor pinda proteïne testen. 

Pinda allergie

Een pinda allergie kan ernstige gevolgen hebben. Geen enkele andere allergie leidt tot meer doden door ademhalingsproblemen.In eerdere richtlijnen werd geadviseerd pinda’s zo ver mogelijk uit de buurt te houden van kinderen met een verhoogde kans op allergieën. In de VS gold dit advies vanaf 2000 voor kinderen tot 3 jaar. Het resultaat echter was dat tien jaar later het aantal kinderen met een pinda allergie verviervoudigd was [2]. Zoals gezegd hebben diverse onderzoeken de laatste jaren getoond dat een andere benadering effectiever kan zijn. Met name onderzoekers van Kings College in Londen hebben een grote rol gespeeld in deze ontwikkeling.

Startpunt van hun onderzoek was het verschil tussen Joodse kinderen in Israel en Joodse kinderen in Groot-Brittanië wat betreft het aantal met een pinda allergie. In Groot-Brittanië bleek dit 10 keer vaker het geval te zijn [3]. Iets wat niet verklaard kon worden door verschillen in genetische of sociaal-economische achtergrond. Een groot verschil tussen beide is dat kinderen in Israel vanaf zeer vroege leeftijd voeding eten waarin pinda’s zijn verwerkt.

De onderzoekers van Kings College wilde vervolgens in een grootschalig klinisch onderzoek testen of dit de reden was dat het aantal gevallen met een pinda allergie zo laag was onder hen[4].

Klinisch onderzoek Engeland

De onderzoeksgroep werd gevormd door 640 kinderen in de leeftijd 4 tot 11 met ernstig eczeem of een kippenei allergie. Kippenei allergie is een allergie die met name onder kinderen tot 1 jaar relatief vaak voorkomt. De onderzoekers selecteerden waarschijnlijk juiste deze groep om een grotere kans te hebben dat hier ook kinderen tussen zaten bij wie zich later een pinda allergie zou kunnen ontwikkelen.

De groep werd in 2 cohorten verdeeld naar aanleiding van een test op een reeds bestaande gevoeligheid voor pinda’s (skin-prick test). Er waren 530 kinderen die geen reactie toonden op de test (lagere kans op pinda allergie) en 98 die gevoelig bleken.

Deze twee groepen werden vervolgens weer verdeeld waarbij de ene helft vanaf jonge leeftijd pinda proteïne kreeg en de andere helft niet. Zo konden ze achteraf zien welk effect dit had op kinderen met en zonder een verhoogde gevoeligheid voor pinda’s. Vervolgens werden de kinderen tot hun vijfde jaar gevolgd.

Resultaat:

 • Van de 530 kinderen die geen eerdere reactie toonden, kreeg in de “pinda-groep” 1,9% een pinda allergie tegen de tijd dat ze 5 jaar oud waren. In de “niet-pinda-groep” was dit 13,7%.
 • In de 98 pinda-gevoelige kinderen kreeg in de pinda-groep 10% een pinda allergie. In de niet-pinda-groep was dit maar liefst 35%.

Ook bleek dat kinderen die wel pinda(proteïne) kregen veel meer antistoffen hadden die de kans op een allergie verlagen.

De schokkende resultaten gingen dan ook in rap tempo de wereld over. Als je kind nog niet gevoelig was voor pinda’s (maar wel voor andere allergieën) verhoogde je blijkbaar de kans op een pinda-allergie met een factor 7 door in het eerste jaar pinda’s uit te sluiten.

“Pinda’s aan een baby?”

Sinds vorige week zijn er dus nieuwe Amerikaanse richtlijnen die, afhankelijk van risicoprofiel, adviseren van 4-6 maanden te beginnen met de introductie van voeding die pinda(proteïne) bevat. Mits de kinderen al zijn overgestapt op vaste voeding. Bij een hoog risico wordt juist geadviseerd bij 4 maanden al te beginnen in plaats van de 6 maanden die voor anderen wordt geadviseerd.

In Nederland wordt deze richtlijn nog niet overgenomen. Kinderartsen zouden meer duidelijkheid willen hebben over de wijze waarop je pinda’s aan de voeding toevoegen.

Ouders kunnen geschokt reageren op de Amerikaanse richtlijnen. Persoonlijke verhalen over gevaarlijke reacties op pinda’s worden gedeeld met de vraag hoe je in godsnaam kunt adviseren baby’s pinda’s te voeren[5]. In ieder geval is geen enkel kind dat in de onderzoeken pinda’s kreeg, overleden. Wel zijn er gevallen geweest waarin een kind met spoed geholpen moest worden aan een allergische reactie.Dit was immers een groep die volledig bestond uit kinderen met hoge kans op een allergie of een reeds bestaande allergie. Bijna elk kind moest tijdens het onderzoek een keer met spoed behandeld worden. Het aantal spoedgevallen was echter vergelijkbaar in beide groepen (4527 vs. 4287 keer). In het onderzoek vormde de pinda’s in de voeding dus geen (significant) extra gevaar terwijl de positieve effecten zeer groot waren.

De Amerikanen wijzen er echter op dat een arts ertoe kan besluiten een kind uit de buurt van pinda’s te houden indien na een test gebleken is dat een kind hier zeer gevoelig voor is. Het is dus noodzakelijk hier eerst op te testen! Ook geven ze aanbevelingen voor in welke gevallen je pinda’s geeft, vanaf wanneer en hoeveel. Deze aanbevelingen gaan specifiek over de hoeveelheid pinda proteïne. De kinderen in de “pinda-groep” kregen gemiddeld 6-7 gram pinda proteïne binnen per week, verdeeld over drie maaltijden.

Ze begrijpen ook dat de nieuwe richtlijnen op weerstand stuiten hoe duidelijk de cijfers ook mogen zijn. Ook houden ze rekening met enkele zwaktes van het onderzoek waarvan de belangrijkste het ontbreken van een placebo was. Ook zijn geen kinderen met een laag of gemiddeld risico op een allergie meegenomen. Ik kan me dan ook voorstellen dat sommigen (inclusief de onderzoekers) liever meer onderzoek zien.

Persoonlijk zou ik het overtuigend genoeg vinden om m’n kind vroegtijdig pinda proteïne te geven indien hiervoor geen gevoeligheid is gebleken. Ik zou denken dat de voordelen (minder kans op een allergie later) opwegen tegen het risico dat er toch een allergische reactie volgt terwijl hiervoor geen gevoeligheid gemeten was. Blijkt het kind gevoelig dan is de keuze lastiger. Juist dan kan het immers van belang zijn hier vroeger mee te beginnen zoals blijkt uit het onderzoek. In plaats van 35% kans op een pinda allergie zou je de kans verlagen tot 10%. Maar ja, het risico in die groep is ook groter. Zoals gezegd, altijd overleggen met de arts dus waarbij ik toch wel even zou checken of deze op de hoogte is van deze ontwikkeling.

Pinda’s in welke vorm?

Een manier om pinda’s in de voeding op te nemen, zou zijn door een zachte pindakaas (dus geen stukjes pinda erin!) te mengen met water tot een puree. Vaste voeding met pinda’s zou niet de eerste vaste voeding moeten zijn. Maar vanaf het moment dat deze worden geïntroduceerd zouden deze zo’n 3 keer per week aan de voeding moeten worden toegevoegd. Een andere optie is pinda proteïne in poedervorm.

Referenties

 1. annallergy.org/article/S1081-1206(16)31164-4/fulltext
 2. Gupta RS, Springston EE, Warrier MR, Smith B, Kumar R, Pongracic J, Holl JL.The prevalence, severity, and distribution of childhood food allergy in the United States. Pediatrics. 2011 Jul;128(1):e9-17. doi: 10.1542/peds.2011-0204. PubMed PMID: 21690110.
 3. Du Toit G, Katz Y, Sasieni P, Mesher D, Maleki SJ, Fisher HR, Fox AT, Turcanu V, Amir T, Zadik-Mnuhin G, Cohen A, Livne I, Lack G. Early consumption of peanuts in infancy is associated with a low prevalence of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2008 Nov;122(5):984-91. doi: 10.1016/j.jaci.2008.08.039. PubMed PMID:19000582.
 4. Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, Bahnson HT, Radulovic S, Santos AF, Brough HA, Phippard D, Basting M, Feeney M, Turcanu V, Sever ML, Gomez Lorenzo M, Plaut M, Lack G; LEAP Study Team.Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med. 2015 Feb 26;372(9):803-13. doi: 10.1056/NEJMoa1414850. Erratum in: N Engl J Med. 2016 Jul 28;375(4):398. PubMed PMID: 25705822; PubMed Central PMCID: PMC4416404.
 5. rtlnieuws.nl/nederland/pindas-geven-aan-een-baby-dat-had-mijn-kind-niet-overleefd
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen