fbpx

Onderzoek: Zwembandjes kwijtraken met vet verbrandende pleister

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderzoekers hebben een medicinale pleister ontwikkeld waarmee plaatselijk vet verbrand kan worden. De pleister verandert wit vet in het energie verbrandende bruin vet waarmee het metabolisme lokaal verhoogd wordt. Wordt het dan toch mogelijk gericht van je zwembandjes af te komen?

Vet verbrandende pleister

Ja, ik weet het, dit heeft echt een hoog teleshopping gehalte, maar mogelijk hebben we hier iets interessants te pakken. Onderzoekers van de Columbia University Medical Center en de University of North Carolina zijn er in geslaagd de zwembandjes te verkleinen in muizen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in ACS Nano [1]. De pleisters veranderen wit vet in bruin vet en verhogen daarmee het metabolisme waarmee lokaal vet verbrand kan worden en stofwisselingsziekten als diabetes en obesitas behandeld kunnen worden.

Wit vet vs. bruin vet

Nog even een korte uitleg over bruin vet, dat de laatste tijd terecht steeds meer aandacht krijgt.

Mensen hebben twee soorten lichaamsvet. Wit vet slaat energie op in grote ‘druppels’ gevormd door triglyceriden (een verbinding van glycerol en drie vetzuren). Bruin vet wordt gevormd door kleinere ‘druppels’ en een groot aantal mitochondria, de energiecentrales van een cel. Deze mitochondria bevatten ijzer dat voor de bruine kleur zorgt. De energiecentrales zorgen voor een hoge verbranding waardoor de lichaamstemperatuur verhoogd wordt. Bruin vet dient dan ook vooral als regulator van de lichaamstemperatuur tijdens koude omstandigheden. Waar wit vet dus vooral vetzuren opslaat, zorgt bruin vet voor de verbranding van deze.

Bruin vet komt vooral in baby’s (en dieren in winterslaap) in grote hoeveelheden voor om deze te beschermen tegen de kou. In mensen echter is het meeste bruine vet verdwenen tegen de tijd dat we volwassen zijn.

Koude therapie wordt dan ook al een tijd toegepast om wit vet te veranderen in bruin vet, “browning” genoemd. Maar jezelf continu aan kou blootstellen is niet bepaald prettig. Ik weet dat ik vooral op eigen titel spreek. Ik heb waarschijnlijk een bovengemiddelde hekel aan kou en had dan ook geen enkele behoefte persoonlijk cryotherapie uit te proberen toen ik daar een artikel over schreef.

Andere methoden om wit vet om te zetten in bruin vet zijn met medicatie via pillen of injecties. Hiermee wordt echter de medicatie in het hele lichaam bezorgd, ook op plekken waar het meer slecht doet dan goed. Denk aan bijwerkingen zoals maagklachten, botbreuken en juist een toename in gewicht. De onderzoekers van de Columbia University Medical Center en de University of North Carolina zochten dan ook naar een manier om deze medicatie rechtstreeks in het vetweefsel te krijgen.

Nano capsules

Het recente werk van de onderzoekers is dus vooral een vernieuwende transportmethode om reeds gebruikte medicatie effectiever toe te dienen. Hiervoor gebruikten ze twee verschillende soorten medicijnen, rosiglitazone (Avandia) en beta-adrenergic receptor agonist (CL 316243).

Deze medicijnen werden verpakt in nanodeeltjes met een diameter van ongeveer 250  nanometer. Een nanometer is  0,000 000 001 meter, dus dat geeft een beetje aan hoe minuscuul deze deeltjes zijn (een haar is ongeveer 100.000 nanometer dik). The nanodeeltjes worden vervolgens verpakt in een pleister van een vierkante centimeter die tientallen microscopisch kleine naalden bevat. Wanneer deze op de huid wordt geplaatst prikken ze pijnloos in de huid en laten de medicatie in de nanodeeltjes vrij in het onderliggende weefsel.

Van de gebruike stoffen is bekend dat ze in muizen werken bij omzetting naar bruin vet, maar niet in mensen.

“The nanoparticles were designed to effectively hold the drug and then gradually collapse, releasing it into nearby tissue in a sustained way instead of spreading the drug throughout the body quickly,”

Zhen Gu, PhD, associate professor of joint biomedical engineering University of North Carolina & North Carolina State University.

Ze testen deze behandeling in obese muizen door de nanodeeltjes met één van de twee stoffen te laden. Iedere muis kreeg twee pleisters, één met en één  zonder de medicatie. Deze werden aan beide zijden van de onderkant van de buik geplaatst. Iedere drie dagen, vier weken lang, werden er nieuwe pleisters geplaatst. Hiernaast gaven ze een controlegroep van muizen twee pleisters zonder medicatie.

Muizen die behandeld werden met één van de stoffen hadden een afname van 20% lichaamsvet in de behandelde kant vergeleken met de onbehandelde kant. Ook hadden ze een lager bloedsuiker dan de onbehandelde muizen.

In gewone muizen bleek beiden stoffen het zuurstofverbruik met 20% te verhogen. Een indicatie van een verhoogd metabolisme.

Genetische analyse toonde aan de de behandelde kant meer genen bevatte die geassocieerd worden met bruin vet dan de onbehandelde kant. Dit suggereert dat de opgemerkte afname van lichaamsvet en verhoogde metabolisme te danken is aan een toename in bruin vet.

De onderzoekers stellen dan ook dat dit een mooi alternatief zou zijn voor ingrijpendere methoden om van je zwembandjes af te komen zoals liposuctie (dat meestal toch slechts tijdelijk werkt). Bovendien zou het een veilige methode zijn om zaken als obesitas en diabetes te behandelen.

De pleisters zijn nog niet getest op mensen.Van de gebruike stoffen is bekend dat ze in muizen werken bij omzetting naar bruin vet, maar niet in mensen.  De onderzoekers zijn nu dan ook bezig te onderzoeken welke stoffen het beste werken, eventueel in combinatie, om de aanmaak van bruin vet te bevorderen.

Referenties

  1. Yuqi Zhang, Qiongming Liu, Jicheng Yu, Shuangjiang Yu, Jinqiang Wang, Li Qiang, Zhen Gu. Locally Induced Adipose Tissue Browning by Microneedle Patch for Obesity Treatment. ACS Nano, 2017; DOI: 10.1021/acsnano.7b04348
    Cite This Page:
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen