fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: “Slechte genen geen excuus voor overgewicht naarmate je ouder wordt”
Onderzoek: “Slechte genen geen excuus voor overgewicht naarmate je ouder wordt”

Onderzoek: “Slechte genen geen excuus voor overgewicht naarmate je ouder wordt”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

De invloed van ‘slechte’ genen op je gewicht is makkelijker tegen te gaan door training naarmate je ouder wordt. In ieder geval in vrouwen althans.

‘Slechte genen’

Je genen kan je zien als een soort basis-instelling van je lichaam. In je jeugd en vroege volwassen jaren heeft deze basis instelling een grote invloed op je lichaamssamenstelling. Sommige mensen zullen veel meer moeite moeten doen voor veel minder resultaat als het bijvoorbeeld gaat om het verliezen van vetmassa of opbouwen van spiermassa. We hebben dit ‘gebrek aan aanleg’ vergeleken met het beklimmen van Mt. Everest met 80 kilo op je rug. De top lijkt dan soms onhaalbaar en kan dat soms ook zijn, afhankelijk van waar je die lat zelf legt.

De fitness industrie moet het vaak hebben van voorbeeldfiguren. Mensen met ‘perfecte’ verhoudingen met motiverende quote’s die zeggen dat jij er ook zo uit kunt zien als je er maar hard genoeg voor werkt. Als je zo’n foto ziet, weet je echter nooit in welke mate goede genen hebben bijgedragen aan dit resultaat en hoe groot het aandeel was van een sportieve lifestyle. Dat kan voor grote teleurstellingen zorgen als je een idool één op één kopieert in lifestyle, maar toch iets heel anders ziet in de spiegel. Je kunt naar de kapper gaan en zeggen:”Dat wil ik”, wijzend naar een foto van Beyoncé. Iedereen snapt dat je met dat kapsel er nog niet uitziet als Beyoncé. Toch willen we mensen laten geloven dat iedereen een fitnessmodel kan zijn.

Hoewel dat in theorie misschien mogelijk is, zou het voor sommigen in praktijk een lifestyle betekenen die zelfs de Spartanen als excessief zouden zien.

Lifestyle vs aanleg

Nieuw onderzoek toont aan dat de invloed van genen ten opzichte van lifestyle steeds kleiner wordt naarmate je ouder wordt. Specifiek wat betreft de invloed op overgewicht in postmenopauzale vrouwen. Dat is enerzijds misschien ‘a little too late’ als je nu een fitness model wilt zijn. Anderzijds betekent het dat ‘slechte genen’ geen excuus zijn om obese met pensioen te gaan. Wat een gezond gewicht betreft, wordt lifestyle dus een steeds grotere factor.

Deze week werden de resultaten van nieuw onderzoek onder meer dan 8200 vrouwen gepubliceerd in Menopause [1]Uit het onderzoek is gebleken dat een genetische aanleg voor overgewicht overkomen kan worden door training naarmate de vrouwen ouder worden.

Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat de invloed van genen op de BMI toeneemt van de kinderjaren tot de vroege volwassenheid. Er was echter weinig onderzoek gedaan naar deze invloed in latere jaren. Of deze kon worden overkomen door lifestyle aanpassingen waaronder training, was dan ook niet bekend. Uit het onderzoek bleek dat deze invloed het sterkst afnam door training in de oudste leeftijdsgroepen.

We are born with our genes, but this study suggests that we can improve our lives and health with exercise, regardless of genetics. As women age, exercise has been shown to improve muscle mass, balance, and bone strength. It also invigorates brain cells, is associated with less arthritic pain, and improves mood, concentration, and cognition. Regardless of age, genes, and amount of abdominal fat or BMI, regular exercise can improve health.

JoAnn Pinkerton, NAMS executive director

Dat krachttraining voor ouderen veel voordelen heeft dat wisten we natuurlijk al. Dat genen op die leeftijd een steeds kleinere rol spelen, kan misschien een excuus wegnemen om in beweging te komen.

Referenties

 1. The North American Menopause Society (NAMS). “Exercise beats genetics in determining amount of body fat.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 May 2018.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen