fbpx

Onderzoek: Tandsensor meet wat je eet

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Deze uitvinding is dé oplossing van al je dieetproblemen of je grootste nachtmerrie. Een tandsensor die alles registreert dat je in je mond stopt. 

Ieder pondje door het mondje

Stel je voor:

Je zit met je vrienden lekker op een terrasje. Er schijnt een lekker voorjaarszonnetje en ergens op de achtergrond hoor je Anouk zingen over de lente. Je hebt net je cappuccino gekregen en roert er suiker doorheen terwijl je gezellig aan het babbelen bent. Je mobieltje begint te trillen op tafel, maar je besluit het te negeren. Een kwartier en croissant met brie later begint je mobiel weer te trillen en opnieuw besluit je het te negeren. Wanneer het getril weer begint wanneer je net van een biertje geniet, vraag één van je vrienden of je niet even je mobieltje moet checken.

“Nee hoor, dat is vast mijn coach”. Terwijl je vrienden je vragen aankijken, pak je je mobieltje. En ja, vier berichten van de Fitsociety app.

Zuchtend, zet je je halve biertje weg.

Eten is meten

Zo ver zijn we nog niet. Mocht de techniek wel zo ver komen dan zullen we het natuurlijk aan jou overlaten of je voor deze optionele ‘pondje-door-het-mondje-service’ kiest. Maar als makers van een online coaching app zouden we dit natuurlijk een fantastische manier vinden om precies te weten wat en hoeveel iemand eet. Niet moet bouwen op iemands discipline om een accuraat voedingsdagboek bij te houden, maar een tandsensor die alles nauwkeurig meet en doorgeeft.

Een succesvol dieet kan je grofweg in drie onderdelen verdelen:

  • Het juiste doel vaststellen. Hoeveel en wat mag er gegeten worden?
  • Een goede registratie van wat er daadwerkelijk gegeten wordt
  • Zorgen dat hier geen verschil tussen zit

Je hoort vaak genoeg mensen klagen dat ze aankomen terwijl ze weinig eten. Vaak hebben ze geen besef van hoeveel ze zouden moeten eten om niet aan te komen. Weten ze dat wel, bijvoorbeeld uitgedrukt in calorieën, dan zijn ze vaak geneigd te onderschatten hoeveel ze echt eten. Weten hoeveel je zou moeten eten om op gewicht te blijven, af te vallen of aan te komen, is niet zo moeilijk. Daar zijn diverse calculatoren voor om het je makkelijk te maken. Bijhouden wat je eet is echter een dagtaak tenzij je iedere dag hetzelfde eet. Ook als we het proberen makkelijk te maken (zoals in onze app met een barcodescanner) dan blijft het een kwestie van een registratie die discipline vergt. Je dieet zelf vereist al discipline dus het zou mooi zijn als je geen tijd en energie kwijt was aan het vastleggen van je voeding.

Tandsensor

Onderzoekers van de Tufts University School of Engineering hebben een sensor ontwikkeld die kan bijhouden welke stoffen de mond binnenkomen. De sensor is slechts 2 bij 2 millimeter groot en kan aan de tanden worden geplakt.

Er waren al eerdere sensoren die hiertoe in staat waren, maar deze maakten nog gebruik van kabeltjes waardoor praktisch gebruik niet erg handig was. De nieuwe sensor zendt zijn data via radiosignalen. Zo kan de informatie bijvoorbeeld naar een app op een mobieltje gestuurd worden.

Dat betekent helaas nog niet dat de sensor al alles kan vastleggen dat je eet. De sensoren meten vooralsnog alleen alcohol, suiker en zout. Met een beetje goede hoop echter kan deze vinding over een paar jaar je dagje op het terras al aardig verzieken.

Referenties:

onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/adma.201703257

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen