fbpx
Onderzoek: vet in zuivel is niet ongezond

Onderzoek: vet in zuivel is niet ongezond

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

De vetten in zuivel zorgen niet voor een hogere kans op overlijden. Uit angst voor hart- en vaatziekten hoef je de volle melk, kaas en yoghurt niet te vervangen door alternatieven met minder vetten. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek uit Texas.

Is de melk half vol of half leeg?

Populaire producten zijn vrijwel altijd omstreden. Hoe meer mensen ergens van houden hoe meer anderen naar redenen zoeken om het te haten. Denk aan Drake, elektrische fietsen en bikini’s. Zuivel hoort ook thuis in dat rijtje. Redenen om zuivelproducten te haten komen uit verschillende hoeken. Denk aan principiële redenen (‘melken is aanranding’), commerciële redenen (‘normale melk is gevaarlijk, koop mijn melk’) en medische redenen.

Wat de medische redenen betreft, zou je denken dat de wetenschap die discussie zou aanvoeren met onderzoek, data en feiten. Helaas hebben ook hier de commerciële belangen hun lelijke gezicht laten zien. Bedrijven die onderzoek (laten) publiceren waaruit zou blijken dat melk bijvoorbeeld eigenlijk heel gevaarlijk is. Tenzij je natuurlijk de aangepaste melk van dat bedrijf koopt.

Meer inzicht in melk

Als je dus echt iets wilt weten over de effecten van zuivel op je lichaam dan moet je bereid zijn om 4 weken met een bulldozer het bos in te gaan om eerst alle onzin bomen uit de grond te rukken. Dan resteert nog steeds een ontzettend groot bos aan informatie. Een goed artikel schrijven over melk en zuivel is dan ook bijna onmogelijk. Een accuraat artikel moet immers al die verschillende onderzoeken en hun achtergrond beschrijven en interpreteren. Tegelijkertijd moet je al die data zien te vertalen naar een leesbare vorm. Begrijpelijk dus en het liefst niet te lang. Een onmogelijk compromis dus. Mijn poging om over melk te schrijven resulteerde in een artikel van meer dan 15.000 woorden en 70 referenties naar onderzoeken. Deel I !

Maar de tijd schrijdt voort en daarmee dus ook de inzichten. In dit nieuwste onderzoek uit Texas waren de onderzoekers zich bewust van het haast ondoordringbare woud van informatie over zuivel. Zij kozen voor een typisch Texaanse oplossing om hun bijdrage aan de verwarring te leveren: Doe het groots! In dit geval betekent dat collega’s om de oren slaan met grote aantallen deelnemers en heel veel data.

Vetten in zuivel

De resultaten van het onderzoek van de University of Texas werden vorige week gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition. Uit het onderzoek bleek dat er geen significant verband was tussen de vetten in zuivel en de kans op overlijden. Dit gold specifiek voor de kans op overlijden door hartziekten en beroertes, twee van de meest voorkomende redenen van overlijden in de VS.

Sterker nog; een type vetzuur in zuivel zou mogelijk helpen beschermen tegen een ernstige beroerte.

“Our findings not only support, but also significantly strengthen, the growing body of evidence which suggests that dairy fat, contrary to popular belief, does not increase risk of heart disease or overall mortality in older adults. In addition to not contributing to death, the results suggest that one fatty acid present in dairy may lower risk of death from cardiovascular disease, particularly from stroke”

Marcia Otto, UTHealth School of Public Health.

 Geen hogere kans op overlijden door zuivel

Doel van de studie was om het verband te onderzoeken tussen (biomarkers van) de aanwezigheid van vetzuren in zuivel enerzijds en de kans op hartziekten en overlijden anderzijds. De studie besloeg data over een periode van 22 jaar. De onderzoekers gebruiken methodologische metingen in plaats van zelf-gerapporteerde consumptie van zuivel. In plaats van mensen te vragen hoeveel zuivel ze binnenkregen, werd dit gemeten door te kijken naar de hoeveelheid vetten uit zuivel in het bloed. Dit werd gemeten bij aanvang in 1992, na zes jaar en na 13 jaar. Bijna 3.000 volwassenen van 65 jaar en ouder namen deel aan het onderzoek. Volgens de onderzoekers geeft deze methode meer en objectiever inzicht in de lange termijn effecten van deze vetzuren.

Geen van de gemeten vetzuren stond in verband met de totale kans op overlijden (uit alle mogelijke oorzaken dus). Werd er specifiek gekeken naar het effect op hart- en vaatziekten dan bleek één type vetzuur juist een verband te tonen met een lagere kans op overlijden. Mensen met hogere niveau’s van de vetzuren uit zuivel hadden een 42% lagere kans op een beroerte.

Volgens de onderzoekers zouden (Amerikaanse) richtlijnen over het vermijden van volle zuivelproducten herzien moeten worden.

Referentie

  1. Marcia C de Oliveira Otto Rozenn N Lemaitre Xiaoling Song Irena B King David S Siscovick Dariush Mozaffarian. Serial measures of circulating biomarkers of dairy fat and total and cause-specific mortality in older adults: the Cardiovascular Health StudyThe American Journal of Clinical Nutrition, 2018
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen