fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: “Vrouw met overgewicht maakt man ziek, maar omgekeerd niet”

Onderzoek: “Vrouw met overgewicht maakt man ziek, maar omgekeerd niet”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Een man met een vrouw met overgewicht heeft een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Omgekeerd hebben mannen met overgewicht deze ongezonde invloed niet op hun vrouwelijke partner. Zo blijkt althans uit recent onderzoek uit Denemarken. 

Slechte invloed partner met overgewicht

De titel is niet bedoeld als click bait, maar anders zou deze zo lang worden als we duidelijk maken dat het specifiek gaat over de kans op diabetes type 2.

Het is natuurlijk niet heel verassend dat partners invloed kunnen uitoefenen op elkaars lifestyle. Je bent immers al partners in life en deelt een huishouden, inclusief keuken. De invloed die vrouwen met overgewicht op hun mannelijke partner hebben, blijkt echter aanzienlijk groter dan omgekeerd. De kans dat je als man diabetes type 2 krijgt, stijgt als je een partner hebt met overgewicht. Omgekeerd is dit niet het geval.

Onderzoekers van de Aarhus universiteit deden twee verschillende studies [1]. Voor het eerste onderzoek werd gekeken naar het effect van overgewicht van de partner op de kans op diabetes door 3650 mannen en 3478 vrouwen te volgen. Die data was verkregen uit de English Longitudinal Study of Ageing (ELSA), een representatieve sample van de Britse bevolking. Deelnemers werden iedere 2,5 jaar geïnterviewd in de periode tussen 1998 en 2015. Bij de analyse werd gecorrigeerd voor andere risicofactoren zoals leeftijd, etniciteit, de eigen mate van obesitas en sociaal-economische status.

Gedurende de gemiddelde follow up van 11,5 jaar ontwikkelde zich bij 12,6 op de 1000 mannen per jaar diabetes, bij vrouwen was dit 8,6 op de 1000 per jaar.

De onderzoekers zagen geen verband tussen bestaande diabetes van de vrouw op de kans op diabetes voor de man en omgekeerd. Toen ze echter verder keken, zagen ze dat mannen met een vrouw met obesitas een significant hogere kans lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen. Het gewicht van de vrouw bij aanvang van de studie was een sterke voorspeller van de kans op diabetes in de mannelijke partner. Voor iedere 5 punten die de vrouw stijgt op de BMI-schaal, stijgt de kans voor de mannelijke partner op diabetes type 2 met 21%. Ook de kans op obesitas in de man nam toe. Dan werd er dus al gecorrigeerd voor het eigen gewicht en BMI van de man. Omgekeerd vonden ze dit verband niet.

In een tweede studie draaiden ze het om en keken ze naar de kans op overgewicht met of zonder partner met diabetes type 2. Ook hierbij zagen ze dat de kans op overgewicht toeneemt als de partner diabetes type 2 heeft. Dit gold voor zowel de invloed van de man als de vrouw.

Eva’s invloed

Kerkleiders uit de middeleeuwen zouden deze uitslag fantastisch gevonden hebben. Weer een bewijs voor de zondige en bederfelijke aard van de vrouw. Anno 2017 kan je je afvragen welke lessen en conclusies je hieruit kunt trekken.

Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een verklaring voor deze eenzijdige, slecht invloed van de vrouw. Zelfs al ga je uit van een traditioneel plaatje van de vrouw die de keuken aanstuurt dan zou je verwachten dat beiden hier de gevolgen van ervaren. Het delen van een slechte lifestyle in het algemeen zou immers zijn effect op beide partners moeten hebben.

Afhankelijk van jouw partijdigheid in de battle of the sexes kan je het spinnen zoals je wilt. Vrouwen zijn sterker omdat ze immuun zijn voor de slechte invloed van de man. Ze geven meer om hun uiterlijk en laten zich minder snel verslonzen. Aan de andere kant kan je de man verdedigen door er op te wijzen dat hij zijn slechte eigenschappen niet overdraagt aan de vrouw. “Zolang jij je mooie figuurtje maar houdt, kan ik over je opscheppen als ik mijn bierbuikje vul aan de bar met mijn vrienden”.

The husband puts the blame for his increasing bulk on the wife’s cooking but she, canny woman, doesn’t gain weight at the same rate.

She frets about a socially embarrassing increase in dress size and that does the trick. Dress size is not uppermost in a man’s mind.

Tam Fry, National Obesity Forum

Mannen zouden dus gewoon minder ijdel zijn.

Los van het vingertje wijzen, betekent het volgens de onderzoekers dat medische professionals bij vrouwen met obesitas meer rekening moeten houden met de kans op diabetes in de mannelijke partner, maar niet omgekeerd.

En anno nu?

Het is hierbij wel belangrijk een grote kanttekeningen te plaatsen. Het zijn vooral koppels van middelbare leeftijd die in het onderzoek zijn opgenomen.

Geen idee dus over deze relatie ook bestaat in jongere koppels in een moderne relatie.

Referenties

 1. eurekalert.org/pub_releases/2017-09/d-sou090817.php
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen