Geschatte leestijd: < 1 minuut

Dat je verslaafd kan zijn aan de zonnebank dat was al langer bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat er een verband is tussen een verslaving aan zonnen en andere verslavingen. 

Tanorexia

En toen werd er een hoop duidelijk. Een spontaan inzicht in een hele MTV-reality TV-generatie. Volgens onderzoekers van Yale blijkt dat mensen die verslaafd zijn aan zonnen onder andere zes keer vaker een alcoholverslaving hebben en vijf keer vaker een verslaving aan training.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. Voor hun onderzoek hielden ze een enquete onder 499 mensen die nu of in het verleden een zonnebank gebruikten. Ze zagen opvallende resultaten. Behalve dat ze een hogere kans op een verslaving aan alcohol en trainen hadden, bleken mensen die verslaafd waren aan zonnen, ook 3 keer zo vaak last te hebben van een winterdepressie.

Waarom mensen verslaafd raken aan zonnen, is nog niet helemaal duidelijk. Rekening wordt gehouden met een stijging in zowel melanine als endorfine (en gewenning daaraan) als mogelijke oorzaken.

Tannen en trainen

Terugkomend op die verslaving aan trainen. De onderzoekers houden rekening met twee oorzaken:

De tan-junkies zijn mensen die in het algemeen gevoeliger zijn voor verslavingen, dus ook een verslaving aan trainen.
De tan-junkies geven meer om hun uiterlijk en zijn daarom sneller verslaafd aan trainen.

Dus: ben je een tanorexic, muscle dysmorphic, alcoholic? Bezoek een gemiddeld festival en je voelt je helemaal thuis.

Referenties

  1. B. Cartmel, A.E. Bale, S.T. Mayne, J.E. Gelernter, A.T. DeWan, P. Spain, D.J. Leffell, S. Pagoto, L.M. Ferrucci. Predictors of tanning dependence in white non-Hispanic females and males. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 2017; DOI: 10.1111/jdv.14138