fbpx

A2 melk of “oermelk”. De superfood trend uitgemolken

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Zo’n drie jaar geleden schreef ik over de commerciële belangen en onderzoeken achter A2 melk. Nu is het naar Nederland gekomen. 

Oermelk

De naam “Oermelk” is een prachtig voorbeeld van de commercie die gepaard gaat bij de introductie van A2 melk. Toen ik drie jaar geleden een artikel schreef over een mogelijke relatie tussen melk en diabetes kwam A2 melk aan bod.

Er zijn diverse onderzoeken naar een eventuele mogelijke specifieke boosdoener in melk (en de kans op) diabetes. Deze wijzen op de invloed van een type eiwit dat in melk voorkomt . Zoals gezegd in deel I is 80% van de proteïne in melk caseïne. De caseïne is vervolgens weer onder te verdelen in verschillende soorten waaronder Beta-caseïne. Oorspronkelijk was er één type Beta-caseïne genaamd A2, maar duizenden jaren geleden heeft een natuurlijke mutatie ervoor gezorgd dat sommige koeien melk gingen produceren met een andere variant Beta-caseïne, genoemd  A1 Beta-caseïne.

Het bedrijf uit Nieuw-Zeeland, A2 Corporation, zag hierin commerciële kansen. Ze testen koeien op deze mutatie en fokken vervolgens door met de koeien die deze mutatie niet hebben. De naam “oermelk” die later is bedacht, is een mooi voorbeeld van de commercie achter dit product. In Nederland wordt het geleverd aan de supermarktketens Plus en Coop door het bedrijf Blu Cow. Bedrijven die dikke doekoe zagen in deze melk die de A2 Corporation (tegenwoordig “A2 Milk Company”) blijkbaar geen windeieren heeft gelegd[8]. Misschien is het voor de Nederlandse investeerders wel handig om te weten dat de A2 Corporation er 11 jaar over gedaan heeft om winst te maken na de nodige rechtszaken over contracten met melkveehouders en niet te onderbouwen gezondheidsclaims[9].

A2 melk goed voor welk?

In het eerder geschreven artikel waarschuwde ik voor de belangen van de onderzoekers die gegevens publiceren waaruit de gevaren van A1 melk, of ‘gewone’ melk, zou moeten blijken. Zo schreef ik dat je soms aardig moet doorzoeken om er uiteindelijk achter te komen dat de onderzoekers zelf aandeelhouders of bestuurder zijn bij de A2 Corporation. Een bedrijf dat een andere zuivelproducent, Fonterra, eerder voor de rechter heeft gesleept omdat deze volgens hen zou moeten wijzen op de gevaren van A1 melk. Niet alleen een prachtige marketingstunt, maar ook een manier om met melkveehouders te kunnen werken die toen nog een overeenkomst hadden met  Fonterra.

Kijken we naar onafhankelijke onderzoeken dan kunnen de gezondheidsclaims over A2-melk niet of nauwelijks gestaafd worden. Of er blijkt geen relatie tussen A1 melk en diabetes, of dit verband wordt aangetoond met behulp injecties in het ruggenmergkanaal van proefdieren[1]. Toch even anders dan orale inname. In het eerdere artikel beschreef ik onderzoeken die een eventuele relatie onderzoeken tussen de inname van zuivel en de kans op diabetes of insulineresistentie. In sommige onderzoeken werd dit verband niet aangetoond [2-6]. Andere onderzoeken tonen een positieve relatie tussen zuivelinname en de kans op diabetes type I in baby’s terwijl in andere mensen juist een negatief verband werd getoond tussen zuivelinname en de kans op diabetes type II [7]. In beide gevallen kan niet aangetoond worden dat dit zou liggen aan het A1 eiwit in de zuivel.

Dure melk, zuur betaald

A2 melk is duur. Om te kunnen garanderen dat je alleen A2 melk levert en deze niet “vervuild” met A1 melk, moet je namelijk nogal investeren. Toch vinden boeren dit interessant.

Typerend vind ik een uitspraak van een van de melkveehouders en leveranciers van supermarktketen Plus die deze A2 melk verkoopt[8].

Ik weet van mensen die na het drinken van A2-melk zeggen: de vage buikklachten zijn voorbij. Wetenschappelijk is het misschien niet onderbouwd maar ik ken veel mensen die zeventig kilometer omrijden om A2-melk bij de boerderijwinkel te kopen… Bomers denkt dat A2-melk een impuls kan geven aan de melkveehouderij in Nederland, die door lage prijzen van reguliere melk en de kosten van fosfaatrechten in de problemen verkeert.

Oh, dus zo zit dat. Melk is te goedkoop dus bedenken we een duurdere variant terwijl we niet kunnen aantonen dat deze beter is. Dat klinkt bekend. Hebben ze dat trucje soms afgekeken van de supplementen-industrie met diens “verbeterde” vormen van creatine?

Nu kan ik goedkope grapjes maken als:“A2 melk, de snelweg naar een lege portemonnee”. Of “Oermelk is onnodig duur. En dat is zuur”. Dat zal echter de paleo-fans niet stoppen om richting de Plus en Coop te rennen voor “oermelk”. Past natuurlijk helemaal in hun straatje. “Melk, zoals die holbewoners die dronken!”

Referenties

 1. European Food Safety Authority (3 February 2009). “Review of the potential health impact of β-casomorphins and related peptides”.doi:10.2903/j.efsa.2009.231r (inactive 2016-03-05).
 2. Clemens RA. Milk A1 and A2 peptides and diabetes. Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2011;67:187-95. doi: 10.1159/000325584. Epub 2011 Feb 16.PMID 21335999
 3. Elwood PC, Pickering JE, Fehily AM. Milk and dairy consumption, diabetes and the metabolic syndrome: the Caerphilly prospective study. J Epidemiol Community Health. 2007 Aug;61(8):695-8.
 4. Wannamethee SG, Shaper AG, Lennon L, Morris RW. Metabolic syndrome vs Framingham Risk Score for prediction of coronary heart disease, stroke, and type 2 diabetes mellitus. Arch Intern Med. 2005 Dec 12-26;165(22):2644-50.
 5. Azadbakht L, Mirmiran P, Esmaillzadeh A, Azizi F. Dairy consumption is inversely associated with the prevalence of the metabolic syndrome in Tehranian adults. Am J Clin Nutr. 2005 Sep;82(3):523-30.
 6. Liu S, Choi HK, Ford E, Song Y, Klevak A, Buring JE, Manson JE. A prospective study of dairy intake and the risk of type 2 diabetes in women. Diabetes Care.
  2006 Jul;29(7):1579-84.
 7. Lacroix IM, Li-Chan EC. Investigation of the putative associations between dairy consumption and incidence of type 1 and type 2 diabetes. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(4):411-32. doi: 10.1080/10408398.2011.587039.
 8. nos.nl/artikel/2137209-oermelk-in-de-supermarkt-speltbrood-onder-de-zuivel.html
 9. A2 Corporation Press Release 18 February 2011 A2 Corp Declares a Maiden Profit
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen