fbpx
SPORTZ Titanium van Aftershokz Sportz  review

SPORTZ Titanium van Aftershokz Sportz review

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Trainen met je eigen muziek terwijl je nog steeds je omgeving kunt horen. Ik testte de Aftershokz Sportz Titanium die werkt met de bone conduction technologie.

Bone conduction

Twee onverwachte cadeautjes onder de kerstboom vorige maand. Ik ontving twee koptelefoons om te reviewen. Als eerst kwam binnen de Aftershokz Sportz Titanium.

De Aftershokz Sportz Titanium gaf mij de gelegenheid de zogenaamde bone conduction uit te proberen, “botbegeleiding”. Een technologie waarbij je de geluidsbron niet op of in de oren plaatst, maar op de slapen.

Ik heb de Aftershokz Sportz Titanium zo’n twee weken kunnen uitproberen. Ik kwam er echter op de eerste dag al achter dat deze technologie heel specifieke voordelen en nadelen heeft ten opzichte van de traditionelere koptelefoons en oordopjes.

Deze review gaat dan ook eerst in op de bone conduction in het algemeen en vervolgens specifiek op de Aftershokz Sportz Titanium.

“Voordeel: Je omgevingsgeluid horen”

Zoals gezegd, worden de speakers bij bone conduction niet op of in de oren geplaatst, maar op de slapen. Vlak voor het oor dus. Hierdoor sluit je je oren niet af voor omgevingsgeluid. Of dit een voordeel is of een nadeel hangt af van de situatie.

Tijdens cardio in de sportschool kan het heerlijk zijn om alles af te sluiten en helemaal op te gaan in je eigen muziek om zo in “the zone” te komen. Hoewel dat buiten ook prettig kan zijn, is het niet altijd veilig. In druk verkeer bijvoorbeeld is het toch prettig om verkeer en andere mogelijke gevaren te horen. In sommige landen zoals Frankrijk is het dan ook verboden om met oordopjes te rijden, fietsen of hardlopen in het verkeer. Met de bone conduction technologie van de Aftershokz Sportz hoef je je omgevingsgeluid echter niet af te sluiten om te kunnen genieten van je favoriete muziek.

Ook op het werk kan dit erg handig zijn. Er zijn talloze situaties waarin je je eigen muziek wilt horen, maar wel aanspreekbaar wilt blijven voor anderen. Het zal minder snel als asociaal worden beschouwd als men je niet op de schouders hoeft te tikken om gehoord te worden.

Denk ten slotte eens aan al die cliché filmscénes waarin het slachtoffer van een of andere ramp of seriemoordenaar door een koptelefoon het geluid van het gevaar niet kon horen. Dat zou een stuk minder spannend zijn geweest met de Aftershokz.

“Nadeel: Je omgevingsgeluid horen”

Maar daarmee is de Aftershokz ook meteen een stuk minder interessant voor die situaties waarin je juist wel het omgevingsgeluid wilt buitensluiten.

Ik ben bijvoorbeeld geen hardloper voor wie de Aftershokz waarschijnlijk aantrekkelijker is. Ik ben een gymrat. Voor mij is een sport koptelefoon dan ook vooral bedoeld om in de sportschool extra gemotiveerd te knallen. Daarvoor is het kunnen horen van mijn eigen muziek maar één aspect. Een even belangrijk aspect, of nog belangrijker, is het kunnen uitbannen van de verdomde dancemuziek die in de sportschool gedraaid wordt.

Met diverse koptelefoons heb ik gemerkt dat deze de muziek in de sportschool alleen voldoende buitensluiten als je het volume stevig omhoog draait. Overstemmen dus. Zelfs wanneer ik train heb ik echter niet altijd behoefte aan een maximaal volume in m’n oren.

Doordat de speakers van de Aftershokz Sportz niet op of in het oor zitten, bieden deze geen enkele “bescherming” tegen omgevingsgeluid.

Geluidskwaliteit

Dat specifieke voordeel of juist nadeel is dus een eigenschap van de bone conduction technologie. Wat betreft het geluid, wist ik echter niet wat ik mocht verwachten. Van de ervaren geluidskwaliteit weet ik dan ook niet in hoeverre deze is toe te schrijven aan de bone conduction technologie of de manier waarin deze in de Aftershokz Sportz Titanium tot recht komt.

Dat de technologie meer inhoudt dan het voor de oren plaatsen in plaats van erop, is duidelijk. Met name in de lage tonen. Als ik bijvoorbeeld een DJ-headset met flink wat bas voor de oren plaats in plaats van erop, is al die bas in één klap weg. Ik kan m’n omgeving horen, maar hoor in mijn muziek alleen de hogere tonen. Met de Aftershokz wordt deze bas vertaald naar voelbare trillingen op het jukbeen. Een aparte manier om bas te ervaren. Hoewel je namelijk niet de gebruikelijk lage toon hoort, voel je dus wel de gebruikelijke trillingen van bas. Deze voel je bovendien lokaal op de jukbeenderen wat ook apart aanvoelt.

Ik kan dus niet stellen dat de Aftershokz Sportz Titanium optimale geluidskwaliteit biedt. Ik heb al eerder geschreven dat ik een bass-junkie ben en mis deze dus wel. Voor iemand die zijn eigen muziek wilt horen én tegelijk de omgeving wilt horen, is de bone conduction technologie denk ik een zeer goede optie.

Overigens ben ik voor deze review nog speciaal even op de fiets gestapt. Niet dat het weer daar echt toe uitnodigde maar vooruit. Ik had tijdens het fietsen gaan last van geruis van de wind en kon met de ingebouwde microfoon prima verstaanbaar een gesprek voeren.

Aftershokz Sportz Titanium

Aftershokz heeft meerdere modellen die gebruik maken van de bone conduction techniek. De Aftershokz Sportz Titanium onderscheidt zich van de reguliere modellen door zijn lichtere gewicht, lagere prijs en groter comfort tijdens het sporten. Dat laatste overigens heb ik zelf niet kunnen vergelijken gezien ik alleen over de Sportz beschikte.

Wel kan ik bevestigen dat de Aftershokz Sportz Titanium erg comfortabel zit. Hij is dan ook zo’n 30% lichter dan het vorige model. Ook bij “wildere” bewegingen blijft de Aftershokz Sportz Titanium goed vastzitten. Voor mij is de benchpress-test altijd belangrijk: blijft de koptelefoon zitten wanneer ik op mijn rug lig. Dit wil nog wel eens een probleem zijn voor andere types dan de in-ear-plugs. Geen probleem echter bij de Aftershokz Sportz.
Doordat de beugel achter de nek geplaatst is, heb ik er soms wel last van als ik een hoodie draag. De beugel komt dan tegen de capuchon aan en dat schuivende geluid wordt dan naar de oren versterkt. Wat overigens alleen storend is als je geen geluid aan hebt staan dat dit zou overstemmen.

Prijs

De Aftershokz Sportz Titanium is beschikbaar met en zonder microfoon. Ik had de versie met microfoon die verkocht wordt voor €69,95. De versie zonder microfoon kost €59,95.

Geen bluetooth

Het vermogen wordt geleverd via een accu die verbonden is via een kabel. Hij dient dan ook opgeladen te worden en gaat vervolgens zo’n 12 uur mee. Aan de ene kant jammer dat de headset niet draadloos is (maar toch opgeladen moet worden). Dat zou echter betekend hebben dat het gewicht van de headset zich naar het hoofd verplaatst. Nu kan de accu dankzij de handige plaatsing op de kabel naast je mobiel in je zak gedragen worden. Wel geïnteresseerd in de bone conduction technologie, maar liever draadloos? Dan is er als alternatief de Aftershokz Trekz. Daarbij is de accu naar de headset zelf verplaatst. Om het gewicht te beperken is deze kleiner gemaakt waardoor de batterijduur minder lang is dan die van de Sportz.

Aan de kabel van de Sportz bevind zich overigens ook de afstandbediening om te pauzeren/afspelen, skippen en volumeregeling. Hiernaast een klem om de kabel vast te maken aan je kleding.

Conclusie

De bone conduction technologie kan zeer handig zijn als je je eigen favoriete muziek wilt horen, maar je niet volledig wilt afsluiten van de omgeving. Hiervoor lever je wel wat in op geluidskwaliteit.

Qua comfort is de de Aftershokz Sportz Titanium prima. Hij zit lekker en blijft goed zitten. Het was echter prettiger geweest als de headset volledig draadloos was.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen